Οι Τουρκικές προκλήσεις και το Brexit στο επίκεντρο της Επιτροπής Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής της Ιρλανδίας

Φωτογραφία, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών




Η ανάγκη υιοθέτησης κοινών προσεγγίσεων στην ΕΕ, σε σημαντικά θέματα που αφορούν τα επιμέρους κράτη-μέλη αλλά και κοινή στάσης έναντι της Τουρκίας, τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων Seán Ó Fearghaíl και αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Βουλευτές Brendan Howlin και Ruairí Ó Murchú.

Ειδικότερα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής κ. Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κ. Γιώργος Κουκουμάς, κα Μαρίνα Νικολάου, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κ. Χρύσης Παντελίδης και κ. Μάριος Καρογιάν ενώ από την πλευρά της αντιπροσωπίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Ferghaíl και αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Brendan Howlin και κ. Ruairí Ó Murchú. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο κ. Conor Long.

Ο κ. Ó Ferghaíl εξέφρασε εκ μέρους της αντιπροσωπίας και του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου ειλικρινή συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου και την εκτίμησή του για το κατά γενική ομολογία σημαντικό έργο της.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση κοινών αρχών και αξιών. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, ως μικρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Κύπρος και Ιρλανδία έχουν να διαχειριστούν κοινές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω ενισχυμένης συνεργασίας και κοινής δράσης.

Σημειώνοντας την ενότητα που επέδειξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει για 48 χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία. Αναμένουμε, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ανάλογη στήριξη από την ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με προσήλωση στους κανόνες της διεθνούς τάξης, ασφάλειας και σταθερότητας και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Από πλευράς των Μελών της Επιτροπής, τονίστηκε ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής και στηλιτεύθηκαν οι διχοτομικές επιδιώξεις της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και του λαού της. Εκφράσθηκαν ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική στάση αρχών και τη στήριξη της Ιρλανδίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και για την επί μακρόν συνεισφορά της Ιρλανδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο κ. Ó Ferghaíl επαναβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ευχήθηκε τερματισμό της κατοχής και πρόοδο στον Κυπριακό λαό. Παράλληλα, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Βουλής της Ιρλανδίας εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τη χώρα τους στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά στο ζήτημα του Brexit και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του Πρωτόκολλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία στη Συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής πρέπει να διατηρηθεί.

Κατά τη συνάντηση, έγινε εξάλλου ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά δυνατούς τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας Κύπρου – Ιρλανδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης και στις δυνατότητες που προσφέρουν τα πανεπιστήμια της Ιρλανδίας για Κύπριους φοιτητές, καθώς και στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και της πληροφορικής.


Με πληροφορίες ΚΥΠΕ, Βουλή των Αντιπροσώπων,Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Λευκωσία, Κύπρος

Στην Κύπρο η σορός της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: