Έχει ξεκινήσει πλέον και ο αγώνας διαδοχής του Μακρόν για το 2027: Η Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά και ο Πρόεδρος υπό πολιορκία

File Photo French far-right Rassemblement National (RN) leader and Member of Parliament Marine Le Pen (R) walks away after being escorted by France’s President Emmanuel Macron (L) after talks at the presidential Elysee Palace in Paris, France, EPA, LUDOVIC MARIN, POOL




Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

«Είναι κόλαση,πραγματικό χαστούκι για τους οπαδούς του Εμανουέλ Μακρόν, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία», γράφει η Le Monde.

«Ενώ ο αρχηγός του κράτους είχε καλέσει τους Γάλλους να δώσουν μια «καθαρή και σταθερή» πλειοψηφία στην παράταξή του Ensemble (Μαζί), συγκεντρώνει 246 έδρες. Μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 έδρών, που κατείχε για πέντε χρόνια».

Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι «το στρατόπεδο Μακρόν θα έχει μια μικρή σχετική πλειοψηφία-τόσο αδύναμη που αποτελεί τη μικρότερη της Πέμπτης Δημοκρατίας». Η Liberation γράφει επίσης: « Ο Μακρόν υπό πολιορκία».

Η Γαλλία έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά. «Οι Γάλλοι επέβαλαν κυρώσεις στον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών», γράφει η ισπανική El Pais.

Αφού κυβέρνησε για μια πενταετία χωρίς αντιπολίτευση, ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμβιβασμούς σε μια Εθνοσυνέλευση με μια ισχυρή αντιπολίτευση, από την αριστερά και την ακροδεξιά.

«Η χώρα έχει δύο εναλλακτικές: είτε να μάθει την κουλτούρα της συναίνεσης, κάτι το εξωτικό στο προεδρικό της σύστημα, είτε να είναι καταδικασμένη σε ακυβερνησία»,εκτιμά η ισπανική εφημερίδα.

  • Έξι καθοριστικά σημεία

Έξι σημεία καθόρισαν τον χάρτη των εκλογών στη Γαλλία:

Πρώτον, περισσότεροι από 26 εκατομμύρια απείχαν. Στο 53,77% έφτασε η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεύτερον, η τραγική αποτυχία για τον Μακρόν,που υπέστη οπισθοδρόμηση με βαριές πολιτικές συνέπειες. «Τα αποτελέσματα εγείρουν ζήτημα ικανότητας του αρχηγού του κράτους να μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα και να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ιδίως στο συνταξιοδοτικό» γράφει η Les Echos.

Τρίτον, η Αριστερά (Nupes) θα είναι η κύρια αντιπολίτευση. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα είναι πρωθυπουργός, αλλά μπορεί να μείνει με την ικανοποίηση ότι στερήθηκε για τον Μακρόν η απόλυτη πλειοψηφία.

Τέταρτο, στη νέα Βουλή θα υπάρχει ένας ιστορικά μεγάλος αριθμός βουλευτών της Ακροδεξιάς.Με μια κοινοβουλευτική ομάδα 89 βουλευτών, ή 11 φορές περισσότερους από ό,τι σήμερα, η Μαρίν Λεπέν, διαθέτει την πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική ομάδα στην ιστορία της ακροδεξιάς.

Πέμπτον, η παραδοσιακή κεντροδεξιά-οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστεί, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μεγάλη υποχώρηση, αλλά εκλεγοντας 61 βουλευτές, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης . Αν και προς το παρόν, η ιδέα αυτη απορρίφθηκε σαφώς από την ηγεσία του κόμματος.

Το έκτο αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ότι τρεις υπουργοί δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, όπως και ο Πρόεδρος της απερχόμενης βουλής Ρισάρ Φεράν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν (LREM),Κριστόφ Κατσανέρ.

  • Μια νέα πολιτική εποχή

Είναι σαφές ότι μια νέα πολιτική εποχή ξεκινά στη Γαλλία, μετά από μια πενταετία κατά την οποία, με απόλυτη πλειοψηφία 345, ο Μακρόν μπορούσε να κυβερνήσει με ελεύθερα χέρια και με την Εθνοσυνέλευση απλά να δίνει το πράσινο φως στις πρωτοβουλίες ενός προέδρου που συγκέντρωνε όλες τις εξουσίες.

Οι Γάλλοι στέλνουν ένα μήνυμα στον Μακρόν: θέλουν να επιβάλουν όρια στην εξουσία του. Όλο το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα βρίσκεται σε αναμονή και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τις απαραίτητες πλειοψηφίες για να το εφαρμόσει. Η στρατηγική ικανότητα του Μακρόν είναι επίσης υπό αμφισβήτηση.

Στη νέα Βουλή, οι φωνές κατά του συστήματος θα ακούγονται περισσότερο και θα έχουν βάρος μείζονος σημασίας στην κοινοβουλευτική ζωή. Και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αντικατοπτρίζεται πλέον στα έδρανα.

Αν αποτύχει στην προσπάθεια σχηματισμού πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να συγκαλέσει νέες εκλογές .Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει ξεκινήσει πλέον και ο αγώνας διαδοχής του Μακρόν για το 2027.

Ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ηδη, μεταξύ των συμμάχων του, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και ο νυν υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Πρέπει να δημιουργηθούν καταστάσεις win-win στο Ουκρανικό: Η Realpolitik, αναγκαία περισσότερο από ποτέ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: