Διέφυγε στο εξωτερικό ο αρχιραβίνος της Μόσχας: Τον πίεζε το Κρεμλίνο να στηρίξει δημόσια την εισβολή στην Ουκρανία

File photo: Ο Αρχιραβίνος της Μόσχας ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό και βρίσκεται στο Ισραήλ. Photo via Twitter@avitalrachel




Ο αρχιραβίνος της Μόσχας Πίνας Γκόλντσμιντ  διέφυγε από τη Ρωσία δύο εβδομάδες μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία λόγω των πιέσεων που του ασκήθηκαν προκειμένου να εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας.

Την είδηση αποκάλυψε η νύφη του αρχιραβίνου, η δημοσιογράφος  Αβιτάλ Σιζχικ – Γκολντσμιντ, σύζυγος του γιου του,  έγραψε στο Twitter ότι ο Goldschmidt «αρνήθηκε» να υποστηρίξει τον πόλεμο.

  • Ο Γκόλντσμιντ και η σύζυγός του, Ντάρα, ταξίδεψαν στην Ουγγαρία τον Μάρτιο για συγκέντρωση χρημάτων για Ουκρανούς πρόσφυγες και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ.

«Τώρα είναι εξόριστοι από την κοινότητα που αγάπησαν, έχτισαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους, πάνω από 33 χρόνια», είπε η νύφη του.

Ο Ραβίνος Γκολντσμιντ στις αρχές Μαΐου βρέθηκε στο Ισραήλ λόγω της νοσηλείας του πατέρα του και δεν ήξερε πότε θα επέστρεφε στη Ρωσία.

Ο Γκολντσμιντ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελβετία, είπε στους βρετανικούς The Times την Κυριακή ότι είχε λάβει συμβουλές να μην επιστρέψει στη Μόσχα προς το παρόν.

Ο ραβίνος είπε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο καταδικάζοντας δημόσια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την «επιβίωση» της εβραϊκής κοινότητας της Ρωσίας που αριθμεί 500.000 άτομα.

Οι αρχιραβίνοι Ασκενάζι και Σεφαράντι του Ισραήλ προέτρεψαν τους ηγέτες των ρωσικών εβραϊκών κοινοτήτων να σεβαστούν την εξουσία του Γκόλντσμιτ παρά τη φυσική του απουσία από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

« Το ραβινικό συμβούλιο του οποίου ήταν επικεφαλής συνεχίζει να λειτουργεί υπό την καθοδήγησή του και παρέχει την κατάλληλη απάντηση σε όσους έχουν ανάγκη », έγραψαν σε επιστολή τους, ανέφερε η Jerusalem Post

Ο Γκόλντσμιτ επανεξελέγη αρχιραβίνος στη ρωσική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα για άλλη μια επταετή θητεία παρά την αυτοεξορία του και τις προσπάθειες να παραγκωνιστεί, ανέφερε την Τετάρτη η εβραϊκή εφημερίδα newsru.co.il.

Ένας εκπρόσωπος του αρχιραβίνου της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ, ο οποίος έχει επίσης επικρίνει την εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι δεν γνωρίζει οποιαδήποτε πίεση προς Εβραίους ηγέτες να υποστηρίξουν τον πόλεμο.

« Θα ήταν έκπληξη να μάθουμε ότι ο Ραβίνος Γκόλντσμιτ δεχόταν πίεση», είπε ο Μπόρουτς Γκόριν στο Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ Jerusalem Post

Δύσκολη η κατάσταση για τους Ουκρανούς στο Σεβεροντονέτσκ: Οπισθοχώρηση προανήγγειλε ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: