Δεν βγήκε λευκός καπνός από τις συνομιλίες της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

FILE PHOTO: US President Joe Biden (C) joined by Prime Minister Magdalena Andersson of Sweden, (L) and President Sauli Niinisto of Finland (R), departs following a press conference in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, USA, 19 May 2022. EPA, OLIVER CONTRERAS, POOL




Για συνέχιση των συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ καθώς η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί «καταληκτική προθεσμία», κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία είχε κάνει γνωστό ότι οι δύο υποψήφιες χώρες απείχαν πολύ από το να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της, επαναλαμβάνοντας ότι  οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει πρώτα να ικανοποιήσουν  τις τουρκικές ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ (Sedat Onal), κατέστησε σαφές  ότι η Άγκυρα αναμένει από τη σουηδική κυβέρνηση  να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις δραστηριότητες του PKK στη Σουηδία.

«Εξαρτάται τώρα από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα κάνουν βήματα», τόνισε.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ διεξήχθησαν σε «ανοιχτή και ειλικρινή ατμόσφαιρα», σημείωσε.

«Καθώς βλέπουμε αυτά τα βήματα, θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την κατεύθυνση αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Ο  Onal επεσήμανε  ότι η Τουρκία αναμένει αλλαγή προσέγγισης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία και χρειάζεται «δεσμευτικές υποσχέσεις» για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της.

«Δεν θεωρούμε ότι περιοριζόμαστε από κανένα χρονοδιάγραμμα. Η ταχύτητα και το εύρος αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από τον τρόπο και την και ταχύτητα που οι δύο αυτές χώρες θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο Petri Hakkarainen, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων  και ασφάλειας του προέδρου της Φινλανδίας και επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι πλευρές σημείωσαν «σαφή πρόοδο» σε ορισμένα ζητήματα. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει συνεννόηση σε άλλα θέματα».

ΠΗΓΗ: Reuters – Turkey says summit is not deadline for talks on Finland and Sweden’s NATO bids

Επίθεση Economist σε γελοιότητες και νταηλίκια Ερντογάν: Είναι η Τουρκία μεγαλύτερος μπελάς στο ΝΑΤΟ απ’ όσο της αξίζει;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: