FILE PHOTO: Ισραηλινά πολεμικά πλοία πλέουν κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο. EPA, ATEF SAFADI
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προωθεί τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς αντιμετωπίζει τον ρωσικό ενεργειακό «εκβιασμό», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, (κείμενο James Shotter και Raya Jalabi), η ΕΕ αναζητά τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και το Ισραήλ, το οποίο ανακάλυψε μεγάλες υπεράκτιες πηγές φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, θέλει να βοηθήσει την ΕΕ να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Η von der Leyen είπε ότι η ΕΕ συνεχίζει τις προετοιμασίες για δύο «μεγάλα» έργα υποδομής, που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς με το Ισραήλ: έναν αγωγό φυσικού αερίου και υδρογόνου στην ανατολική Μεσόγειο και ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος, που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ (Naftali Bennett), συζήτησε επίσης την ενεργειακή συνεργασία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi. Αλλά σε ένδειξη της πολυπλοκότητας της ανάπτυξης των πόρων φυσικού αερίου της Μεσογείου, ο Bennett επέκρινε τους ηγέτες του Λιβάνου για «περιττές διαφωνίες».
Ο Άμος Χόκσταϊν (Amos Hochstein), αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση της διαμάχης, αφότου ένα σκάφος της εισηγμένης στο Λονδίνο ελληνικής εταιρίας εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean έφτασε στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish στις 5 Ιουνίου.
Η εταιρεία είπε ότι η εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή εκεί το τρίτο τρίμηνο. Ενώ το Ισραήλ λέει ότι το πεδίο βρίσκεται σε μια περιοχή που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως αποκλειστική οικονομική του ζώνη, ο Λίβανος λέει ότι η περιοχή αμφισβητείται.
Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησαν πέρυσι, αφότου οι Λιβανέζοι διαπραγματευτές πρότειναν νέα θαλάσσια σύνορα, τα οποία επέκτειναν σημαντικά το έδαφος που διεκδίκησαν σε βάρος του Ισραήλ.
Ο Hassan Nasrallah, ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ομάδα του ήταν έτοιμη να δράσει, εάν το Ισραήλ ξεκινούσε τις γεωτρήσεις πριν επιτευχθεί συμφωνία. Η ισχυρή πολιτική και παραστρατιωτική δύναμη έχει πολεμήσει αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ και ο Nasrallah είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προστάτευε τα οικονομικά δικαιώματα του Λιβάνου με τη βία.
Οι υπουργοί Ενέργειας και Άμυνας του Ισραήλ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το γεωτρύπανο βρισκόταν στα ισραηλινά ύδατα και δεν θα αντλούσε φυσικό αέριο από αμφισβητούμενη περιοχή. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ «έχει ως προτεραιότητα την προστασία των στρατηγικών του περιουσιακών στοιχείων και είναι έτοιμο να τα υπερασπιστεί, καθώς και την ασφάλεια των υποδομών του».
Αναφορές σε λιβανέζικα ΜΜΕ υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να προσφέρει έναν συμβιβασμό για την επίλυση της διαφοράς, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απόσυρση της αξίωσης για τα διευρυμένα θαλάσσια σύνορα ή την ανταλλαγή του Karish με ένα άλλο κοντινό πεδίο, το Qana.
ΠΗΓΗ: EU looks to Israel as it battles Russian energy ‘blackmail’
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE