«Βατερλό» για το ρωσικό ναυτικό στο Φιδονήσι: Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν ακόμη 3 πλοία

File Photo: Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στη ρωσική ναυαρχίδα, MOSKVA που τελικά προκάλσε την βύθισή της. Screenshot via Glomex




Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν για άλλη μια φορά γύρω από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι επιδρομές με drone κατέστρεψαν επιτυχώς ένα σκάφος προσγείωσης κατηγορίας Serna και δύο περιπολικά σκάφη κατηγορίας Raptor, καθώς και ζημιές σε ένα τρίτο, σύμφωνα με την Ουκρανική Επιχειρησιακή Νότια Εντολή .

Το σύνολο των θυμάτων σε ανθρώπινο δυναμικό υπολογίζονται από την Ουκρανία σε περίπου 46 άτομα. Μεταξύ των απωλειών των Ρώσων περιλαμβάνονται επίσης δύο συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος Tor (SAM), σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Pravda.

Αυτά τα χτυπήματα έγιναν με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Πλάνα τα οποία δείχνουν την επίθεση με drone διανεμήθηκαν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας:

 

Περαιτέρω πλάνα από αυτά που φαίνεται να είναι δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 που στόχευαν ρωσικές εγκαταστάσεις στο Φιδονήσι κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο από τον λογαριασμό ανοιχτής πηγής πληροφοριών Twitter Ukraine Weapons Tracker,  λογαριασμούς έρευνας όπλων Caliber Obscura και Armory Bazaar, και αργότερα κοινοποιήθηκαν από την Pravda .

Το Φιδονήσι,  είναι ένα μικρό νησί μόλις 0,17 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πολύ μικρό πληθυσμό και ένα μόνο χωριό.

  •  Πολυάριθμα ιστορικά γεγονότα έχουν συμβεί μέσα και γύρω από το νησί, όπως η Μάχη του Φιδονησίου το 1788. Κάποτε στέγαζε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήταν υπό τον έλεγχο της Ρουμανίας.

Σήμερα, η κύρια λειτουργία του νησιού είναι να παίζει ρόλο στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Ρουμανίας και της Ουκρανίας. Πράγματι, πολλοί χαρακτήρισαν το νησί απαραίτητο για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις του Κιέβου.

Στη συνέχεια, στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δύο ρωσικά πλοία, με επικεφαλής την ναυαρχίδα Moskva , άρχισαν να επιτίθενται στο νησί. Η Μόσχα είχε ζητήσει από τους 13 Ουκρανούς συνοριοφύλακες στο νησί, τη μοναδική στρατιωτική παρουσία εκεί, να παραδοθούν.

Ωστόσο, οι στρατιώτες απάντησαν: ” Ρωσικό πολεμικό πλοίο, πήγαινε γ@@@ σου “. Στη συνέχεια, τα πλοία άνοιξαν πυρ. Τελικά, το νησί καταλήφθηκε και οι φρουροί θεωρήθηκαν νεκροί – αν και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ζωντανοί και συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι πολέμου. Μετέπειτα μετείχαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν γύρω από το νησί με μια απ’ αυτές να καταλήγει στη βύθιση της ναυαρχίδα Moskva.

Την περασμένη Παρασκευή, μια ρωσική φρεγάτα, η Admiral Makarov , φέρεται να πυρπολήθηκε κοντά στο Φιδονήσι  αφού χτυπήθηκε από πύραυλο Neptune ουκρανικής κατασκευής.

«Το Φιδονήσι έγινε σύμβολο του ισχυρού βράχου της σταθερότητάς μας και της ήττας των πιο επίμονων προσπαθειών του εχθρού», ανέφερε η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση.

Mε πληροφορίες από Jerusalem Post

Ελληνικό «ναι» στην Ουκρανία για τεθωρακισμένα BMP-1: Προϋπόθεση η άμεση αντικατάστασή τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: