Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία – Δεν θα πετάξουν τα αεροπλάνα: Τι θα πει ο Πούτιν σήμερα [live]

File Photo Ρωσικά άρματα μάχης παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία σε παλαιότερο EPA/SERGEI CHIRIKOVεορτασμό




Εβδομήντα πέντε ημέρες συμπληρώνονται σήμερα, 9 Μαΐου, από την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία και όλος ο κόσμος αναμένει την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τον εορτασμό για την «Ημέρα της Νίκης» κατά των Ναζί το 1945.

Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, οι ηρωικές πράξεις του Κόκκινου Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιορτάζονται με μεγάλες παρελάσεις και γιορτές σε όλη τη χώρα καθώς η επέτειος αυτή φέρνει δάκρυα στα μάτια των Ρώσων που έχασαν εκατομμύρια συνανθρώπους τους στον πόλεμο.

Σήμερα στην καρδιά της Μόσχας 11.000 στρατιώτες θα παρελάσουν και θα παρουσιαστούν τεθωρακισμένα άρματα και πύραυλοι.

Γνώστες της Ρωσίας εκτιμούν ότι ο Πούτιν, μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην σημαιοστολισμένη Κόκκινη Πλατεία μπορεί να κηρύξει την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και να προσαρτήσει τα εδάφη στα ανατολικά που κατέκτησε ο ρωσικός στρατός ή να απειλήσει τη Δύση.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, έναν επιθετικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία, η έκβαση του οποίου είναι αβέβαιη. Η σημερινή αιματοχυσία φθείρει την εικόνα της νικήτριας δύναμης του 1945.

Από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, φωτογραφίες καταστροφών, βομβαρδισμών εναντίον αμάχων και υποδομών, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Γερμανία, όπως πολλές άλλες χώρες επιρρίπτουν στη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Δυτικοί διπλωμάτες ή αρχηγοί κρατών που στο παρελθόν στέκονταν δίπλα στον Πούτιν, αυτή τη φορά θα απουσιάζουν από την εξέδρα των επισήμων. Είναι αδιανότητο φέτος, την ώρα που πετούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία και πλέουν πολεμικά πλοία, να εορταστεί η επέτειος με τον ίδιο τρόπο.

«Οι προβλέψεις για την 9η Μαΐου είναι απίστευτες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλους τους στρατιώτες και τους εφέδρους της χώρας για τον πόλεμο», σχολίασε ο Ρώσος δημοσιογράφος Maksim Kurnikov στη Bild am Sonntag.

Παρέλαση χωρίς αεροπλάνα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass, «το εναέριο μέρος της παρέλασης δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Στη φετινή παρέλαση επρόκειτο να πετάξουν 77 αεροσκάφη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Μεταξύ αυτών των αεροσκαφών θα ήταν οκτώ μαχητικά MiG-29 που θα πετούσαν σε σχηματισμό «Ζ» για να δείξουν την υποστήριξή τους στα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το εναέριο τμήμα της παρέλασης θα περιελάμβανε, επίσης, ένα αερομεταφερόμενο αεροσκάφος στρατηγικής διοίκησης και ελέγχου Il-80, γνωστό και ως «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής» για την ικανότητά του να χρησιμοποιηθεί ως εναέριο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Η απειλή των πυρηνικών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με δημόσιες τοποθετήσεις έχει αναφερθεί στις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέροντας ότι δεν έχει αποδείξεις ότι τα ρωσικά πυρηνικά όπλα βρίσκονταν σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: μετά από μια χρήση πυρηνικών όπλων, θα υπάρχουν μόνο χαμένοι σε όλες τις πλευρές», δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ.

Το 2014 ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης για να γιορτάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία. Οκτώ χρόνια μετά ο δυτικός κόσμος περιμένει να δει το αφήγημα του Ρώσου ηγέτη και να αναλύσει κάθε λέξη ή νεύμα του για το τι μέλλει συμβεί.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ημέρα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για κλιμάκωση του πολέμου και σε άλλες χώρες. Εχθροί και υποστηριχτές του Πούτιν αναμένουν για διαφορετικούς λόγους την έλευση αυτής της σημαντικής στιγμής.

«Αυτές οι προσδοκίες έχουν δημιουργήσει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Αν δεν γίνει αυτό, ο Πούτιν θα χάσει πολιτικά», ανέφερε ο Αμπάς Γκαλιάμοβ, πρώην λογογράφος του Πούτιν.

File Photo Στιγμιότυπο από παλαιότερη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία  EPA/ALEXANDER SHALGIN

Διώξεις για κάθε είδους αντίσταση

Στον ουρανό πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, την ημέρα της παρέλασης, οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις θα γίνουν στρατιωτικές παρελάσεις τη Δευτέρα και αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Στη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, όπως επίσης άρματα μάχης τύπου T-14, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Buk-M3 και Tor-M2, μαχητικά ρομπότ τύπου Uranium-9 και διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Πούτιν, ο οποίος για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και είναι πιθανό να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο σε αυξημένο συναγερμό, αναμένεται στην ομιλία του στην παρέλαση να προειδοποιήσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τυχόν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε την ιστορία

Η ιστορικός Τάνια Πέντερ επισημαίνει όμως και μια αλλαγή στη γερμανική κουλτούρα μνήμης όσον αφορά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα 27 εκατομμύρια νεκρών του πολέμου στη Σοβιετική Ένωση δεν ήταν όλοι Ρώσοι. «Αυτό ήταν μια λανθασμένη αντίληψη», λέει η καθηγήτρια Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ουκρανοί, Λευκορώσοι και άλλοι μη Ρώσοι συμμετείχαν επίσης στη νίκη εναντίον του Εθνικοσοσιαλισμού.

Στην Ουκρανία πάντως «είχαν επικεντρωθεί στα θύματα για πολύ καιρό», λέει η Πέντερ κι έτσι δεν γιορτάζεται εκεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά η Ιστορικός επισημαίνει πως «τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον του Εθνικοσοσιαλισμού, για τα οποία πρέπει επίσης να είμαστε ευγνώμονες, δεν μειώνονται εξαιτίας του σημερινού επιθετικού πολέμου της Ρωσίας». Ωστόσο τονίζει ότι δεν ήταν απλώς μια νίκη της Ρωσίας, αλλά όλων των λαών της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει στις 9 Μαΐου, λέει. Το Κρεμλινο απορρίπτει πάντως το ενδεχόμενο ότι ο Πούτιν εκείνη την ημέρα θα επιλέξει να μιλήσει για μια επέκταση του πολέμου. Ωστόσο οι φόβοι παραμένουν. Και ο ίδιος ο Πούτιν γνωρίζει ότι η διάθεση μπορεί να αλλάξει στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη πέφτουν βόμβες μολότοφ σε κρατικά όργανα και προβάλλεται αντίσταση από μητέρες στη δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου του Νταγκεστάν, όπου υπάρχουν πολλοί τάφοι στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από DPA μέσω DW Ουλφ Μάουντερ, ertnews.gr/ Γεωργία Παμπουχίδου
Βερολίνο, Γερμανία

Ελληνικό «ναι» στην Ουκρανία για τεθωρακισμένα BMP-1: Προϋπόθεση η άμεση αντικατάστασή τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: