Πρόεδρε είμαστε εδώ! Ουκρανοί εκδιώκουν τους Ρώσους πέρα απ’ τα σύνορα και στέλνουν βίντεο στον Ζελένσκι [videos]

File photo: Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο οι Ουκρανοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία απευθύνονται στον πρόεδρο Ζελένσκι. Screenshot via Twitter




Τα ουκρανικά στρατεύματα έφτασαν στα ρωσικά σύνορα αφού απώθησαν επιτυχώς τις δυνάμεις του Πούτιν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας , το Χάρκοβο , καθώς η εισβολή του Πούτιν συνεχίζει να παραπαίει.

Στρατιώτες που κουβαλούν μια συνοριακή σήμανση στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και με το έμβλημα της τρίαινας της χώρας βιντεοσκοπήθηκαν να “φυτεύουν” την πινακίδα σε  θέση κάπου κατά μήκος των συνόρων, στα βόρεια του Χάρκοβο.

«Κύριε Πρόεδρε, Ανώτατε Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αναφέρω: σήμερα, 15 Μαΐου, το 227ο τάγμα της 127ης Ταξιαρχίας των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων έφτασε στα σύνορα και στα σύνορα με τη Ρωσία. Πρόεδρε, εδώ είμαστε ” αναφέρει , στρατιώτες στο βίντεο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο διαδίκτυο από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ολεχ Σινεχούμποφ.

Δεν είναι σαφές πού ακριβώς γυρίστηκε το βίντεο, αν και πιθανότατα τραβήχτηκε κοντά στην Τέρνοβα – μια πόλη περίπου δύο μίλια από τα ρωσικά σύνορα στην οποία εισήλθαν τα ουκρανικά στρατεύματα το Σάββατο, σύμφωνα με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση.

Η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση μέχρι τα σύνορα υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας σημειώνουν αυξανόμενη επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά, αφού οι στρατιωτικές υπηρεσίες δυτικών χωρών αναφέρουν ότι η επίθεση της Μόσχας στην περιοχή του Ντονμπάς είχε “κολλήσει”.

  • Η Ουκρανία έχει πλέον απωθήσει πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα από το Χάρκοβο, μετριάζοντας τον βομβαρδισμό της πόλης που ξεκίνησε την πρώτη ημέρα του πολέμου και έχει δει χιλιάδες πολίτες να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται.

Η επιτυχής απώθηση ολοκληρώθηκε καθώς  ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προέβλεψε ότι η Ουκρανία μπορεί να «κερδίσει» τον πόλεμο, έχοντας ανατρέψει τις επιθέσεις στο Κίεβο, το Χάρκοβο και σταμάτησε την κύρια προέλαση στο Ντονμπάς.

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν επίσημα σχέδια για ένταξη στη συμμαχία, είπε ότι η εισβολή «δεν πάει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα».

«Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο. Αποσύρονται από το Χάρκοβο. Η μεγάλη τους επίθεση στο Ντονμπάς έχει σταματήσει. Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς της στόχους. Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα σήμαινε «νίκη».

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι, Ολέξι Απέστοβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα μεταφέρονται προς την κατεύθυνση του Ντονμπάς μετά την αποχώρηση από το Χάρκοβο.

Τα ουκρανικά στρατεύματα του Κιέβου έχουν σημειώσει τόση πρόοδο στη βόρεια περιοχή που έχουν σχεδόν φτάσει στα σύνορα με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.

 

 

Με πληροφορίες από Daily Mail/ Guardian

 

Το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία και η απρόβλεπτη Τουρκία: Βέτο ή τακτικός ελιγμός;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: