Μέγα το πρόβλημα, χρυσές δουλειές κάνουν οι διακινητές: “Βουλιάζει” από “παράτυπους μετανάστες” η Κύπρος (video)

FILE PHOTO: Επίσκεψη στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της συζήτησης αυτεπάγγελτου θέματος που αφορά τις δράσεις και την ενσωμάτωση ασυνόδευτων παιδιών από εμπόλεμες ζώνες, Κοκκινοτριμιθιά, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Ασταμάτητες είναι οι αφίξεις των παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο αφού μέσα σε ένα μόλις 24ωρο κατέφθασαν δια θαλάσσης 92 μετανάστες. μετέδωσε στο Omega Κύπρου ο συνάδελφος Ανδρέας Παφίτης.

Το πρωί πολίτης που έπαιρνε το σκύλο του βόλτα είχε ενημερώσει την αστυνομία για ομάδα προσώπων που διακινείτο πεζή στον Ακάμα παρά τον Αγιο Γεώργιο. Η αστυνομία έφτασε άμεσα στο σημείο όπου εντόπισε 30 πρόσωπα, όλα Συριακής καταγωγής από 17 εώς 40 ετών.

Αφού λήφθηκαν οι σχετικές καταθέσεις οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα. Αυτό ήταν και το τρίτο περιστατικό μέσα σε 24 ώρες αφού την Κυριακή, δυο πλοιάρια εντοπίστηκαν το απόγευμα από τη λιμενική αστυνομία ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο.

Στο πρώτο βρίσκονταν 19 άντρες 3 γυναίκες και 4 ανήλικοι ενώ στο 2ο βρίσκονταν 26 άντρες, 3 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά.

Από τις εξετάσεις που έγιναν στην περιοχή έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία εναντίον 5 προσώπων ως τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές δηλαδή έχουν υποβοηθήσει τους μετανάστες. Πρόκειται για 4 πρόσωπα όσο αγορά τη μια βάρκα και 1 πρόσωπο όσο αφορά την άλλη, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Οι πέντε συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ τα υπόλοιπα πρόσωπα μεταφέρθηκαν στο χώρο φιλοξενίας Πουρνάρα.

  • Βουλιάζει από μετανάστες η Κύπρος

Άκρως ανησυχητικά είναι τα δεδομένα όπως καταγράφονται το πρώτο 5μηνο σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέλυσε την κατάσταση σε σημερινό διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το OMEGA μαζί με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και σημείωσε ότι μέσα στους πρώτους 5 μήνες του έτους έχουν καταγραφεί 9,500 χιλιάδες αφίξεις υπερδιπλάσιες από τις 4 χιλιάδες της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ωστόσο, μόνο 1940 παράτυποι μετανάστες έχουν επιστρέψει φέτος πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Κάνουμε ένα άνισο αγώνα, απέναντι σε μια καθημερινή στρόφιγγα που δεν κλείνει αυτή την στιγμή και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, σημείωσε ο κ. Νουρής.

Οι τρεις άξονες του πλάνου της κυβέρνησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε το πλάνο της κυβέρνησης για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών ο οποίος βασίζεται σε 3 άξονες.

Ο πρώτος αφορά στην πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών για επιτήρηση της πράσινης γραμμής με το ζήτημα να είναι ενώπιον της βουλής. Ο δεύτερος αφορά στην εγκατάσταση φυσικών εμποδίων επί του μήκους της πράσινης γραμμής και ο τρίτος στην τοποθέτηση συστήματος επιτήρησης το οποίο θα αρχίσει να τοποθετείται στα τέλη του καλοκαιριού.

Με τον Υπουργό να σημειώνει ότι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση έχουν και όσοι εργοδοτούν παράνομα τους μετανάστες ενώ υπογραμμίζει ότι ήρθε ο καιρός να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες στους διακινητές με το μέγιστο της ποινής που είναι τα 12 έτη.

Πριν από λίγες μέρες είχε αφιχθεί μια βάρκα από την Συρία με 74 μετανάστες. Από τις ανακρίσεις διαφάνηκε ότι πλήρωσε ο κάθε ένας από τους μετανάστες από 2 εως 3 χιλιάδες ευρώ στον διακινητή. Σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος από μια βάρκα που αγόρασε έναντι των 900 ευρώ, εισέπραξε 150 χιλιάδες ευρώ, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Προσπάθειες γίνονται ταυτόχρονα, όπως εξήγησε, και για απογκετοποίηση περιοχών που παρουσιάζουν πρόβλημα, ενώ σύντομα με κοινοτικά κονδύλια θα κατασκευαστεί και προαναχωρησιακό κέντρο στην Μενόγεια.

Όσον αφορά τα άτομα που αρνούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθεί αν είναι ανήλικοι το Υπουργείο εξετάζει ειδική διαδικασία, ώστε ο φάκελος τους να εξετάζεται άμεσα κι ακολούθως να μεταβαίνουν σε χώρους του Υφυπουργείου Πρόνοιας για να μην δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: