Κοσμοσυρροή ολιγαρχών φίλων του Πούτιν στην Τουρκία: Δένουν γιοτ, ανοίγουν εταιρίες, αγοράζουν ακίνητα και χρυσά διαβατήρια [videos]

File photo: Οι δεσμοί των ολιγαρχών είναι εξαιρετικά στενοί με το καθεστώς και τον ίδιο τον Πούτιν. Screenshot via YouTube/Washington Post




Καθώς οι δυτικές κυρώσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή σε Ρώσους ολιγάρχες μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, πολλοί απ’ αυτούς έβγαλαν τα γιοτ τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα βρετανικά εδάφη για να αποφύγουν τον κίνδυνο κατάσχεσης.

Κάποιοι πήγαν στο Ντουμπάι , ενώ άλλοι κατέφυγαν στις Μαλδίβες. Τώρα, ο πιο δημοφιλής προορισμός για γιοτ που ανήκουν σε ολιγάρχες είναι η Τουρκία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Forbes.

Τουλάχιστον οκτώ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες -συμπεριλαμβανομένων των αξίας 438 εκ. δολαρίων του Ρόμαν Αμπράμοβιτς , Eclipse, και 474 εκ. δολαρίων Solaris – είναι επί του παρόντος δεμένα σε τουρκικά λιμάνια ή έχουν αναχωρήσει πρόσφατα. Τα πλοία που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία έχουν συνολική αξία 1,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους ειδικούς αποτίμησης γιοτ, VesselsValue.

Η χώρα είναι δημοφιλής μεταξύ των ολιγαρχών για λόγους που ξεπερνούν το ηλιόλουστο κλίμα και τη μεγάλη μεσογειακή ακτογραμμή της: παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει απορρίψει τις δυτικές κυρώσεις και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, φιλοξενώντας ακόμη και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου .

Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στην τουρκική αγορά για μεγάλες επενδύσεις που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν κέρδος, καθώς και τουρκικό διαβατήριο, αναφέρει το Forbes, επικαλούμενο τον Şerif Nadi Varlı, μεσίτη ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες επιδιώκουν επίσης να επενδύσουν σε τουρκικά ακίνητα, ανέφερε το περιοδικό.

«Από την εισβολή στην Ουκρανία, αρχίσαμε να βλέπουμε σημαντική αύξηση της ζήτησης από Ρώσους αγοραστές», δήλωσε στο Forbes η Zeynep Fıratoğlu, υπεύθυνη επικοινωνίας στη Space, εταιρεία πολυτελών ακινήτων με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Οι πωλήσεις σε Ρώσους αγοραστές αυξήθηκαν κατά 96% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Forbes, που επικαλείται στοιχεία από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Η ανοδική τάση συνεχίστηκε τον Μάρτιο, με τους ξένους να αγοράζουν 21% περισσότερα σπίτια από ό,τι τον Φεβρουάριο, ανέφερε.

Η Τουρκία επέτρεψε σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, να δέσουν τα πολυτελή γιοτ τους στα λιμάνια της και είπε ότι κι άλλοι ολιγάρχες θα ήταν ευπρόσδεκτοι στη χώρα τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές.

  • «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ ώθησαν τους δισεκατομμυριούχους να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδυτικές αγορές», δήλωσε ο Fıratoğlu. «Η Τουρκία ξεχώρισε ως βιώσιμη επιλογή με τη γεωγραφική της θέση, τις προηγμένες αγορές και το τραπεζικό της σύστημα, καθώς και την ουδέτερη στάση της μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

 

Ένας από τους κύριους λόγους για τους Ρώσους να επιλέξουν την Τουρκία είναι το «Πρόγραμμα Ιθαγένειας μέσω Επενδύσεων», γράφει το Forbes.

Το πρόγραμμα παρέχει διαβατήριο σε αλλοδαπούς που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ακίνητα ή 500.000 δολάρια σε κρατικά ομόλογα, εταιρείες, επενδυτικά ταμεία ή τοπικό τραπεζικό λογαριασμό.

Αρκετές άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν επίσης παρόμοια προγράμματα που προσφέρουν τέτοια οφέλη για τους ξένους, αλλά αυτοί οι δρόμοι μπορεί σύντομα να κλείσουν, σημειώνει το Forbes.

Οι παράκτιες πόλεις όπως το Bodrum, το Fethiye και η Marmaris είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που επιδιώκουν να επενδύσουν σε τουρκικά ακίνητα, καθώς τέσσερα από τα οκτώ πολυτελή γιοτ είναι αγκυροβολημένα σε αυτές τις περιοχές, ανέφερε το Forbes.

Πέρα από τις επενδύσεις σε ακίνητα, οι Ρώσοι έχουν ανοίξει εταιρείες και στην Τουρκία, σύμφωνα με το περιοδικό.

Οι Ρώσοι ίδρυσαν ρεκόρ 64 εταιρειών στην Τουρκία τον Μάρτιο, σχεδόν τετραπλασιάζοντας τον ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ξανά τον Απρίλιο, δήλωσε στο Forbes ο Eray Sayın, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Sayın Law & Consulting με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

  • Χρειάζονται πέντε ημέρες για τη σύσταση μιας εταιρείας και η διαδικασία κοστίζει μόνο περίπου 3.400 δολάρια.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες δημιουργούνται για επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά ορισμένες επικεντρώνονται επίσης στην ενεργειακή βιομηχανία.

  • Ο Sayın είπε ότι αναμένει από τις ρωσικές εταιρείες σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, μιας από τις βασικές εξαγωγές της Ρωσίας, να κατασκευάσουν εργοστάσια και να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, εάν η Δύση συνεχίσει τις πολιτικές κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Βραχυπρόθεσμα, αναμένουμε από τους Ρώσους ιδιώτες να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Τουρκία προκειμένου να έχουν μια εναλλακτική λύση στο υπάρχον ρωσικό διαβατήριό τους», δήλωσε ο Fıratoğlu.

Αλλά «μεσομακροπρόθεσμα, μπορούμε να περιμένουμε από δισεκατομμυριούχους Ρώσους να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις και τον πλούτο τους στην Κωνσταντινούπολη και να ζουν οι οικογένειές τους είτε στην Τουρκία είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

 

 

 

Πηγή: Forbes

Δεν άντεξε τον Πούτιν ούτε ο εικονολήπτης του: Παραιτήθηκε αφού βιντεοσκόπησε το διάγγελμα για τον πόλεμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: