Κυνήγι κατασκόπων και πληροφοριοδοτών της Ρωσίας: Βίντεο του CNN με σύλληψη στην ανατολική Ουκρανία [videos]

Άνδρας της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας SBU που πήρε μέρος στην επιχείρηση, μιλάει στο CNN. Screenshot via YouTube/CNN




Σε έναν σκονισμένο δρόμο στην πόλη Σλόβιανσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ένας άνδρας με μακρυμάνικο μαύρο πουκάμισο και παντελόνι cargo καπνίζει ένα τσιγάρο. Τον παρακολουθούν.

«Είναι δικός μας», λέει ένας άντρας σε έναn ασύρματο από το αυτοκίνητό του στο δρόμο. «Εδώ πάει».
Από την άλλη κατεύθυνση, ένα φορτηγάκι εκτρέπεται και δύο άνδρες με στρατιωτικές στολές και κουκούλες full face ορμούν έξω. Ο άντρας με τα μαύρα πέφτει στο έδαφος, σαν από ένστικτο. Οι αξιωματικοί – από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ή SBU – τον ψάχνουν και ανασύρουν το πολύτιμο εύρημα τους: το κινητό του τηλέφωνο.

Στην ανατολική Ουκρανία,  οι ήχοι από το ρωσικό και το ουκρανικό πυροβολικό είναι συνεχείς. Μεγάλο μέρος των ρωσικών βομβαρδισμών είναι αδιάκριτοι, αλλά κάποιοι στοχεύουν σε στόχους υψηλής σημασίας, όπως στρατιωτικούς καταυλισμούς, αποθήκες όπλων ή το αρχηγείο της SBU στο Κραματόρσκ, το οποίο καταστράφηκε μερικώς τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η SBU λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεργάτες όπως ο προαναφερόμενος κατάσκοπος που είδε το CNN να συλλαμβάνεται στο Σλόβιανσκ αυτό το Σαββατοκύριακο για να εντοπίσουν τους στόχους τους και να αξιολογήσουν την επιτυχία των χτυπήσεών τους.

Όταν έρχεται αντιμέτωπος με ανακριτή της SBU που βρίσκεται στο σημείο, ο ύποπτος παραδέχεται γρήγορα ότι επικοινωνεί με τον εχθρό.

«Τι σου ζήτησε;» ρωτάει ο ανακριτής.

«Συντεταγμένες, κινήσεις και ούτω καθεξής», λέει ο ύποπτος με το κεφάλι κάτω. “Οι τοποθεσίες των επιτυχιών. Κάτι τέτοιο. Η κατάσταση γενικά, και ούτω καθεξής.”

«Καταλάβατε γιατί χρειαζόταν τις συντεταγμένες;»

“Ναι, καταλαβαίνω. Το συνειδητοποιώ.”

Οι άνδρες της  SBU λένε ότι κάνουν τέτοιες επιχειρήσεις μία ή δύο φορές την ημέρα. Αυτός ο άνδρας παρακολουθούνταν για μόλις τέσσερις ημέρες.

Μερικοί από τους υπόπτους είναι κλασικοί εισβολείς: Ρώσοι πολίτες, που μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Ντονμπάς στην αρχή του πολέμου, οι οποίοι ζουν ανάμεσα στον πληθυσμό. Άλλοι είναι πολιτικά συμπαθούντες τους Ρώσους. Αλλά ο άνθρωπος που ηγείται της σημερινής επιχειρησης , που ονομάζουμε Σλερχι, λέει ότι οι περισσότεροι κατασκοπεύουν για χρήματα.

«Υπάρχουν όλο και λιγότεροι ιδεολόγοι προδότες», λέει. «Ακόμα και αυτοί που υποστήριξαν την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2014 στο Ντονμπάς, κατά τη δημιουργία των λεγόμενων DPR και LPR [Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ] — όταν είδαν τι συνέβη με τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, το Κίεβο, την Μπούτσα και δεκάδες και εκατοντάδες άλλες τοποθεσίες, άρχισαν να αλλάζουν την κοσμοθεωρία τους για τη Ρωσία».

Ο ύποπτος αυτό το Σαββατοκύριακο λέει στον ανακριτή ότι του προσφέρθηκαν μόλις 500 hryvnia, ή περίπου 17 δολάρια, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες στόχευσης. Λέει ότι προσλήφθηκε μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram από κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται ως “Νικολάι”.

Ο ανακριτής διαβάζει τα μηνύματά του στο κινητό του καθώς οι πράκτορες της SBU στέκονται με τα πιστόλια έξω από τη θήκη τους.
«Έκανες καλή δουλειά χθες», έγραψε ο Νικολάι. “Οι ίδιες πληροφορίες χρειάζονται σήμερα. Φωτογραφίες, βίντεο, γεω-δεδομένα του στρατού στο CNIL [στρατιωτικός καταυλισμός]. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ληφθούν οι πληροφορίες;”

«Το κατάλαβα, το κατάλαβα», απάντησε ο ύποπτος. “Θα σου στείλω μήνυμα. Μιάμιση με δύο ώρες.”

«Εντάξει, περιμένω», απάντησε ο Νικολάι. “Πρόσεχε. Πρόσεχε τις κάμερες για να μην σε βλέπουν. Βγάλε φωτογραφίες και βίντεο κρυφά.”

Ο ανακριτής εξηγεί στον ύποπτο ότι του κατάσχουν το τηλέφωνό του.
«Ποιον να καλέσω να ενημερώσω για την κράτησή σου;» ρωτάει ο ανακριτής.

«Τη μητέρα μου», λέει ο ύποπτος.

«Θυμάσαι τον αριθμό;»

«Υπάρχει ένας αριθμός στο τηλέφωνο».

Με αυτό, ο άνδρας οδηγείται στο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά της SBU και απομακρύνεται. Ο Σλερχι λέει ότι θα μεταφερθεί δυτικά, στο Ντνίπρο, όπου θα δικαστεί. Εάν αποδειχθεί ότι η κατασκοπεία του οδήγησε σε θάνατο ή σε «βαριές συνέπειες», μια καταδίκη θα μπορούσε να τον οδηγήσει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του.

«Αυτοί οι πύραυλοι έρχονται στις συντεταγμένες που μεταδίδονται από τέτοιους εγκληματίες», μας λέει πίσω στο αρχηγείο. “Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των πυραύλων. Οι στρατιώτες μας σκοτώνονται και οι πολίτες σκοτώνονται.”

Λέει ότι προσπαθεί να συγκρατήσει τον θυμό του, αλλά είναι δύσκολο να μην πάρεις προσωπικά τις προδοσίες.

“Κάθε φορά που συλλαμβάνω κάποιον σαν αυτόν, ξέρω ένα πράγμα: είμαιαπό εδώ. Οι αγαπημένοι μου, όλοι οι συγγενείς μου, είναι από το Λίμαν” – μια κοντινή πόλη που υφίσταται σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό εδώ και εβδομάδες – λέει.

“Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν πού να ζήσουν, δεν έχουν τίποτα. Δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Το θυμάμαι κάθε φορά. Θυμάμαι τον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ κάθε φορά”, λέει, αναφερόμενος σε ρωσική αεροπορική επιδρομή τον Απρίλιο. που σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους.
«Μαζεύαμε κόσμο, έναν έναν».

Πηγή: CNN

Το τέλος της αντίστασης του Αζοφστάλ: Εγκαταλείπουν την χαλυβουργία οι Ουκρανοί μαχητές [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: