Το “κορίτσι με το κόκκινο παλτό” της “Λίστας του Σίντλερ” σήμερα στο πλάι των Ουκρανών προσφύγων στην Κρακοβία

H Oλίβια στην ταινία του Σπίλμπεργκ, ως “κορίτσι με κόκκινο παλτό”. Photo via Twitter




H Ολίβια από την Κρακοβία της Πολωνίας, σε ηλικία τριών ετών έπαιξε το «κορίτσι με το κόκκινο παλτό» στην ταινία «Λίστα του Σίντλερ».

Σήμερα, αφήνοντας τη δουλειά της, έχει μετατραπεί σε ηρωίδα της πραγματικής ζωής συντονίζοντας τη βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Κρακοβία.

Η Ολίβια Νταμπρόβσκα εμφανίστηκε στην  κλασική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1993 σε ηλικία μόλις τριών ετών – το κόκκινο παλτό ήταν η  μοναδική χρωματική λάμψη στην ασπρόμαυρη ταινία-  νικητή των Όσκαρ.

Ο χαρακτήρας της, μια μικροσκοπική εβραιοπούλα,  ήταν ο καταλύτης που έσωσε τις ζωές περισσότερων από 1.200 Εβραίων που προορίζονταν για ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943.

Και τώρα η Ολίβια, 32 ετών,  έχει εμπνευστεί από τον Όσκαρ Σίντλερ και βοηθά  όσους φεύγουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία .

Ανακοίνωσε στους ακολούθους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι συντονίζει μια ομάδα εθελοντών που βοηθούν τους πρόσφυγες καθώς φτάνουν στα πολωνικά σύνορα.

Αναφέρει πως η ομάδα της  έχει ήδη βρει σπίτια για δέκα οικογένειες και διασφάλισε ότι εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε μεγάλες πόλεις της Πολωνίας.

Η Ολίβια δημοσίευσε μια φωτογραφία της φορώντας ένα κίτρινο τζάκετ στα σύνορα, με μια σειρά από τέντες για υποδοχή προσφύγων πίσω της.

Έγραψε στο Instagram, : «Δεν περιμένω τίποτα και κανείς από την ομάδα των εθελοντών μας δεν θέλει να ακούσει ευχαριστώ, απλώς κάνουμε τη δουλειά μας.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια κι εμείς τους δίνουμε βοήθεια. Πραγματικά νοιάζομαι για κάθε άτομο στα σύνορα.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα πρόσωπα, αυτά τα μάτια, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτά που έχω δει.

Η Ολίβια προσθέτει ότι δεν υπάρχει κραυγή ή κλάμα στα σύνορα, μόνο σιωπή.

«Ουρλιάζουν μέσα τους και αυτό είναι που δεν μπορώ να ξεχάσω. Και αν χρειαστεί να το κάνω αυτό ως το κορίτσι με το κόκκινο παλτό, ας είναι».

Στην ταινία του Σπίλμπεργκ ο ναζιστής βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ, τον οποίο υποδύεται ο Λίαμ Νίσον, βλέπει τη μικρή Ολίβια να περπατά μέσα στα τρομοκρατημένα πλήθη κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του γκέτο της Κρακοβίας το 1943.

Το κόκκινο παλτό του μικρού κοριτσιού ξεχωρίζει μέσα σε μια θάλασσα γκρίζου κι αργότερα ο Σίντλερ εντοπίζει το παιδί νεκρό σε ένα καρότσι που μεταφέρει πτώματα.

Αυτή η οδυνηρή εμπειρία είναι που πείθει τον Σίντλερ να βοηθήσει τους Εβραίους και αποφασίζει να συντάξει έναν κατάλογο Εβραίων εργατών για να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί.

Ο Σίντλερ έσωσε περισσότερους από 1.200 Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.

Η Λίστα του Σίντλερ κέρδισε επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, επτά Μπάφτα και τρεις Χρυσές Σφαίρες, και συχνά κατατάσσεται στις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ.

 

 

Με πληροφορίες από New York Post/The Sun

Τα τραύματα της μικρής Βαϊόλα Ντέιβις: Ζούσε με αρουραίους και δεχόταν μπούλινγκ από τα αγόρια και τον αλκοολικό πατέρα της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: