Ποιος τελικά παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του Θανάση Κουκάκη; Ποιός ήταν ο ρόλος της ΕΥΠ;

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Φωτογραφία από το Αρχείο του




Άμεση ήταν η αντίδραση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, μετά τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν αυτή που υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, το “περίεργο” είναι ότι η άρση του απορρήτου σταματά την ίδια ημέρα που ο Θανάσης Κουκάκης κατέθεσε καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και όλα αυτά συνέβησαν έναν χρόνο πριν το κινητό του «μολυνθεί» από το λογισμικό «Predator».

Όπως έχουμε ήδη γράψει, η ΕΣΗΕΑ έχει διαμαρτυρηθεί για τις υποκλοπές εναντίον του δημοσιογράφου, αναφέροντας τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών του συναδέλφου Θανάση Κουκάκη για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και συγκεκριμένα για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

Ο συνάδελφος καταγγέλλει ότι μέσω εξελιγμένου και πανάκριβου λογισμικού με το όνομα Predator (Αρπαχτικό), το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό του τηλέφωνο από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab), άγνωστα σε αυτόν πρόσωπα είχαν καταφέρει να αποσπάσουν τον έλεγχο του κινητού με αποτέλεσμα να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, τα μηνύματα, τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες και τα μέιλ του.

Παρ’ ό,τι ο συνάδελφος απευθύνθηκε καταρχάς στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κάνοντας καταγγελία, του απάντησαν ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Μόνο που η «κείμενη νομοθεσία» τροποποιήθηκε στις 31-3-2021 (άρθρο 87 του Ν. 4790/2021 το νόμο 2225/1994) και απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση η οποία πρέπει να αλλάξει.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανή έκταση του φαινομένου καθώς και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το ποιος είχε συμφέρον να παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο και μάλιστα με τεχνολογία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, η παρακολούθηση δημοσιογράφων συνιστά ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Ο εντοπισμός των ενόχων αποκτά ύψιστη αξία για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, του δημοσιογραφικού απορρήτου και εν τέλει της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η «μόλυνση» του κινητού του συναδέλφου έγινε με ένα φαινομενικά αθώο sms που έλαβε από ελληνικό κινητό. Το ΔΣ καλεί τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση για τυχόν ύποπτα μηνύματα στο κινητό τους τα οποία περιλαμβάνουν παραπλανητικούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους τους οποίους δεν πρέπει να ανοίγουν. Καλούνται να ενημερώσουν την ΕΣΗΕΑ για ανάλογες ηλεκτρονικές οχλήσεις που τους έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τις καταγγελίες των συναδέλφων.

Ο Θανάσης Κουκάκης έγραψε στο προφίλ του στο Twitter τα εξής:

«Οι Reporters United αποκαλύπτουν σήμερα (χθες) έγγραφα που τεκμηριώνουν πως η παρακολούθηση μου έγινε από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξεκίνησε στις 20/6/2020 και διεκόπη στις 12/8/2020, την ημέρα που υπέβαλα καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι με παρακολουθούν!

Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια! Μετά την πρώτη παρακολούθηση και σχεδόν ένα χρόνο μετά, επιμολύναν το κινητό μου με το λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox (Intellexa).

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη παρακολούθηση μου, η οποία όμως εντοπίστηκε πρώτη χρονικά με τη βοήθεια του @Citizenlab […]. Δυστυχώς περιμένω ακόμη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα να με καλέσει, κάτι που έχω αιτηθεί από την Τετάρτη. Θα αναμένω επίσης από την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ Βασιλική Βλαχου να τεκμηριώσει τους λόγους που υπέγραψε την παρακολούθησή μου.

Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και υποχρεούται να ενημερώσει την κοινή γνώμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, γιατί «καταχράστηκε την εξουσία της»: ζητώντας την παρακολούθηση μου και νομοθετώντας για να αποκρύψει την παρακολούθηση».

Αποκάλυψη του Inside Story: Ποιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: