Ποιοι είναι οι μόνοι που επιμένουν στο δικό τους κόσμο έξω από τον πραγματικό; Ποιος ενταφιάζει κάθε προοπτική για την Κύπρο;

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να φωτογραφίζεται μπροστά από το λογότυπο του 4ου Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Φόρουμ, Grande Halle de la Villette, Παρίσι, Γαλλία, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021. Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, PIO. GEOFFROY VAN DER HASSELT




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ευνόησε την Κύπρο και την Αατολική Μεσόγειο σε δύο σημαντικά θέματα: επανήλθε στο προσκήνιο η ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα η παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων όπως στην Κύπρο και επιπλέον, τέθηκε επιτακτικά η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για στρατηγική αυτονομία στην ενέργεια με αξιοποίηση της Αν. Μεσογείου με επίκεντρο την Κύπρο.

Οι μόνοι που αδυνατούν να τα αντιληφθούν είναι η Κυβέρνηση της Κύπρου.

Εν μέσω ενός γεωπολιτικού ευρωπαϊκού και διεθνούς σεισμού, πώς αντιδρούν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου; Επιμένουν να προτάσσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς την «τουρκοκυπριακή ηγεσία», ως το Κυπριακό να είναι θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το κατοχικό καθεστώς και τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα!

Αυτή η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης βολεύει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ομολογούν ότι «η προτεραιότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι τα ΜΟΕ» και φυσικά βολεύει την Τουρκία επειδή το Κυπριακό δεν αναδεικνύεται ως διεθνές πρόβλημα παράνομης κατοχής εδάφους της ΕΕ και παράνομου εποικισμού.

  • Δείγμα του εκτροχιασμού είναι και η επικέντρωση του ΟΗΕ στην αύξηση συμμετοχής των γυναικών στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές παραγνωρίζοντας την ουσία!

Σε αυτή την συγκυρία, που η Κύπρος ορθά συντάχθηκε με το Διεθνές Δίκαιο κι έχει την ευκαιρία να αναδείξει την ουσία του Κυπριακού με την συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο, η Κυβέρνηση της χώρας θύματος ακολουθεί πολιτική ενταφιασμού της ουσίας.

Επειδή γίνεται τελευταίως λόγος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουμε ότι ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Χάγη) υπεβλήθη  αίτημα από εμένα εκ μέρους ομάδας πολιτών (2014)  για να εξετάσει την διάπραξη του εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο από Τούρκους κρατικούς αξιωματούχους περιλαμβανομένων των διοικητών των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά εναπόκειται στο Δικαστήριο να αποφασίσει όπως το ίδιο κρίνει.

Θύμα του εγκλήματος αυτού είναι ολόκληρος ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως το τεκμηρίωσε με δραματικό τρόπο ο Σενέρ Ελτζίλ, Γεν. Γραμματέας της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων, σε συνέδριο που διοργάνωσα στο Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση να στηρίξει το αίτημα στο Δικαστήριο.

Ωστόσο, η Κυπριακή Κυβέρνηση, που εκπροσωπεί το λαό θύμα, δεν συμμετέχει αλλά απέχει από την υπόθεση με κίνδυνο να απορριφθεί το αίτημα. Η προτεραιότητα του κ. Κασουλίδη, Υπουργού Εξωτερικών όταν τέθηκε θέμα καταγγελίας του εγκλήματος του εποικισμού, ήταν το «καλό κλίμα στις συνομιλίες» και τώρα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με το κατοχικό καθεστώς!

Κάθε νουνεχής πολίτης αντιλαμβάνεται την καθοριστική σημασία που έχει ο εποικισμός στην όποια λύση του Κυπριακού και ότι η μάχη κατά του εποικισμού συνενώνει τους Ελληνοκύπριους με δυνάμεις στα κατεχόμενα σε κοινό αντικατοχικό μέτωπο.

Οι μόνοι που επιμένουν στο δικό τους κόσμο έξω από τον πραγματικό, είναι ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών και 1-2 γραφικοί στην εφημερίδα υποστήριξης της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, που διαμαρτύρονται επειδή καταγγέλλουμε την Τουρκία.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Γίνεται ένας “χαμός” με τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο: Ποιος είναι άραγε ο ρόλος της Λευκωσίας και της Αθήνας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: