Ουκρανία όπως Σρεμπρένιτσα: Σφαγές, βασανισμοί, βιασμοί – Εκατοντάδες πτώματα σε δρόμους και ομαδικούς τάφους [εικόνες, βίντεο]

Η δορυφορική εικόνα που τράβηξε η Maxar στις 31 Μαρτίου και αποδεικνύει ότι ο ομαδικός τάφος πίσω από την εκκλησία υπήρχες ήδη , ενώ η περιοχή ήταν ακόμη στα χέρια των Ρώσων. epa09869750 EPA/MAXAR TECHNOLOGIES




Παγκόσμια κατακραυγή για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμειςκα τα παραστρατιωτικά τους τάγματα θανάτου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η Μπούτσα είναι μόνον μία από τις περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί εγκλήματα κατά των αμάχων.

Οι Ουκρανοί επισημαίνουν ότι σφαγές, βασανιστήρια και βιασμοί έχουν σημειωθεί και στα περίχωρα του Κιέβου, ενώ φόβοι εκφράζονται και για τη Μαριούπολη.

Έως αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 410 αθώοι άμαχοι πολίτες σφαγιάστηκαν στις πόλεις Bucha και Irpin στα δυτικά του Κιέβου, σημειώνει η Ουκρανική πλευρά. Πτώματα ανακαλύφθηκαν στα σκουπίδια, σε δρόμους και υπόγεια. Στοιβάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους που είχαν σκαφτεί βιαστικά από άνδρες της Μόσχας – που τράπηκαν σε φυγή.

Μαζικοί τάφοι γεμάτοι με πτώματα δεκάδων αμάχων έχουν αποκαλυφθεί σε πόλεις κοντά στο Κίεβο πίσω από την πλάτη των ρωσικών στρατευμάτων που υποχωρούν, συμπεριλαμβανομένης μιας σχισμής που σκάφτηκε στο έδαφος μιας εκκλησίας που ήταν ορατή σε δορυφορικές εικόνες πριν από μια εβδομάδα.



Η Μπούτσα, ένα πρώην καταπράσινο προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας, αποκαλύφθηκε ως τόπος σφαγής. Ένας από τους ομαδικούς τάφους (βασική εικόνα) είχε σκαφτεί σε μια περιοχή με γρασίδι στο πίσω μέρος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και του Pyervozvannoho All Saints. Ο Serhii Kaplychnyi, επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών διάσωσης, υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 57 πολίτες είχαν ταφεί εκεί. Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν το σύνολο σε σχεδόν 300.

Το εξώφυλλο της εφημερίδας LIberation

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 31 Μαρτίου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να ελέγχουν την περιοχή, δείχνουν ξεκάθαρα την ύπαρξη του τάφου – αποδεικνύοντας ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για προβοκάτσια των Ουκρανών είναι ψευδείς. Η δορυφορική εταιρεία Maxar είπε ότι οι εικόνες που λήφθηκαν από τις 10 Μαρτίου δείχνουν τι φαίνεται να είναι προετοιμασίες για την κατασκευή του λάκκου.

Δημοσιογράφοι με έδρα το Κίεβο που έχουν επισκεφθεί την περιοχή μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων λένε ότι έχουν αποκαλυφθεί «σαφείς αποδείξεις» εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που πυροβολήθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και άλλα σώματα που φέρουν σημάδια βασανιστηρίων και βιασμού.

Ουκρανοί συλλέγουν δύο από τα δεκάδες πτώματα αμάχων που άφησαν πίσω στους οι ρωσικές δυνάμεις στους δρόμους της Μπούτσα
epa09868545
EPA/MIKHAIL

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τον ουκρανικό στρατό έδειξαν αυτό που φαινόταν να είναι ένας «θάλαμος βασανιστηρίων» στο υπόγειο ενός κτιρίου που χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας από τα ρωσικά στρατεύματα. Τα σώματα αμάχων ήταν παρατεταγμένα στον τοίχο, γονατιστοί, έχοντας πυροβοληθεί. Τουλάχιστον ένας είχε επίσης πυροβοληθεί στο γόνατο πριν σκοτωθεί, είπε ο στρατός.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που υποκίνησαν μια «εσκεμμένη σφαγή» είναι «χειρότερα από το ISIS». Άμαχοι επιζώντες είπαν ότι ορισμένα πτώματα που είχαν μείνει στους δρόμους είχαν καταπατηθεί από ρωσικά τανκς και έμοιαζαν «σαν χαλιά από δέρμα ζώων». Άλλοι ανέφεραν ότι είδαν στρατιώτες να πυροβολούν ηλικιωμένους πολίτες μπροστά στα μάτια των συγγενών τους.

Ο Tymofiy Mylovanov, σύμβουλος του προέδρου Zelensky, είπε ότι μπορεί να έχουν διαπραχθεί ακόμη χειρότερες φρικαλεότητες στα ανατολικά του Κιέβου στο προάστιο Brovary και σε χωριά κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς Chernihiv -μια πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα- και έχει καλέσει δημοσιογράφους και δικηγόρους να πάνε στην περιοχή για να βοηθήσουν στην τεκμηρίωση του τι συνέβη.

Ο Μιλόβανοφ είπε ότι πρώιμες μαρτυρίες και στοιχεία υποδηλώνουν ότι παιδιά μπορεί να κάηκαν ζωντανά, νεαρές γυναίκες να βιάστηκαν μαζικά και στη συνέχεια να εκτελέστηκαν και οι άνθρωποι να αναγκάστηκαν να φάνε τα κατοικίδιά τους μετά από εσκεμμένη λιμοκτονία από ρωσικά στρατεύματα. Άλλοι μπορεί να σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς καθώς φύτευαν καλλιέργειες στα χωράφια ή σκοτώθηκαν στους κήπους τους, είπε.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολη είναι πιθανό να είναι χειρότερη από την Μπούτσα και ζήτησε περισσότερα όπλα για να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από την ανατολική Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι όσοι αρνήθηκαν τη βοήθεια της χώρας του «μοιράζονται την ευθύνη» για τους θανάτους αμάχων .

Για τις οδυνηρές εικόνες από την Μπούτσα, είπε: «Η σφαγή της Μπούτσα ήταν εσκεμμένη. Οι Ρώσοι στοχεύουν να εξοντώσουν όσο περισσότερους Ουκρανούς μπορούν ».

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, δήλωσε στο MSNBC ότι η σφαγή αμάχων ήταν «μια ανείπωτη φρίκη», προσθέτοντας: «Η καρδιά μου είναι πραγματικά σε όλους στην Ουκρανία… Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι θα βρούμε [στη Μαριούπολη].. και θα είναι πιθανώς ακόμη χειρότερο από το Μπούχα».

Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι βρήκαν 410 πτώματα σε πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Δύο ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη Μπούτσα, μία από τις περισσότερες από 30 πόλεις και προάστια που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σώματα αμάχων, με τα χέρια δεμένα και τραύματα από σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, ήταν σας πεταμένα σκουπίδια στους δρόμους της μικρής πόλης.

Οι επιζώντες που βγήκαν από τα υπόγεια μετά από βδομάδες υπόγεια μίλησαν για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, σεξουαλική βία και τρόμο που δεν είχαν δει από τη σοβιετική κυριαρχία του τρόμου του Ιωσήφ Στάλιν στη δεκαετία του 1930.

Η Μπούτσα ονομάστηκε «Νέα Σρεμπρένιτσα» σε σχέση με τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων το 1995 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko κατηγόρησαν το ρωσικό κράτος για «γενοκτονία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζήτησαν την Κυριακή το βράδυ να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για καταγγελίες για ρωσικά «εγκλήματα πολέμου». Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε: «Δεν είναι πεδίο μάχης, είναι τόπος εγκλήματος» αναφερόμενος στις φρικτές εικόνες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε στο Twitter πλάνα από τις σκηνές, συγκρίνοντας επίσης τις οδυνηρές εικόνες με τις δολοφονίες 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995 στη Βοσνία.

HJ με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail

Άγρια επίθεση Ζελένσκι στους Ρώσους στρατιωτικούς: Κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν παρά να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: