Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ τολμά και τα λέει έξω από τα δόντια: Δεν γνωρίζαμε για το Σύνταγμα…

Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ. Φωτογραφία Μητρόπολη Σικάγου




ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ σε συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» και τον Θεόδωρο Καλμούκο, ομιλεί με παρρησία για τον εκκλησιαστικό μας βίο στην Αμερική.

Είναι ο πρώτος ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο οποίος αναφέρεται στην ανάκληση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, στο ερωτηματολόγιο περί του νέου Καταστατικού, αλλά και στην εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου.

Αποκαλύπτει ότι για όλα αυτά δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ούτε καν πληροφόρηση των μελών της.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μητροπολίτη Ναθαναήλ έχει ως εξής:

  • «Ε.Κ»: Σεβασμιότατε, ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη πώληση του Μητροπολιτικού Οικήματος γνωστό ως Burton Place. Πόσο πουλήθηκε; Είσθε ευχαριστημένος από την τιμή στην οποία πουλήθηκε;

Μητρ. Ναθαναήλ: Όπως έχουμε σημειώσει στη δημόσια ανακοίνωσή μας στις 3 Φεβρουαρίου 2022, το Burton Place Property πωλήθηκε για 3,15 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από εκτενή ανάλυση αγοράς και πολλαπλές ανεξάρτητες εκτιμήσεις του ακινήτου, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την τιμή πώλησης. Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και στους προγόνους μας που παρείχαν στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου τα μέσα για να υπηρετήσει τους πιστούς μέσω αυτής της περιουσίας. Καλούμαστε, ωστόσο, να κοιτάμε πάντα μπροστά και να χτίζουμε πάνω στις επιτυχίες του παρελθόντος. Σύμφωνα με τη βούληση του λαού μας, όπως εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης του 2019, λάβαμε την εντολή να πουλήσουμε την ιδιοκτησία Burton Place και να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια για να ιδρύσουμε ένα νέο Κέντρο Μητρόπολης που θα υπηρετεί τον λαό μας για τις επόμενες γενιές.

  • «Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για το ερωτηματολόγιο για τη θέσπιση νέου συντάγματος της Αρχιεπισκοπής;

Μητρ. Ναθαναήλ: Η εν λόγω έρευνα, μεταξύ άλλων, είναι η προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής να καταστήσει την ανάπτυξη του νέου καταστατικού μια πιο συμπεριληπτική διαδικασία. Νομίζω ότι το πνεύμα της συμπεριληπτικότητας είναι αξιοθαύμαστο. Ωστόσο, αμφιβάλλω αν η έρευνα πέτυχε αυτόν τον στόχο. Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι η διαδικασία είναι περιορισμένη ως προς την συμπεριληπτικότητά της, διότι η Αρχιεπισκοπή περιόρισε την πηγή πιθανών ερωτήσεων έρευνας στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής για το Καταστατικό. Η συμμετοχή περιορίστηκε, επίσης, στην ίδια Συμβουλευτική Επιτροπή για το Καταστατικό. Ως εκ τούτου, στις 8 Φεβρουαρίου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αποφάσισε να διευρύνει τη συμμετοχή σε όλους τους κληρικούς και τους Προέδρους των Ενοριακών Συμβουλίων. Οι κληρικοί και οι λαϊκοί ηγέτες των ενοριών μας δεν έχουν ακόμη προσκληθεί να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Επιπλέον, μόλις οι ερωτήσεις της έρευνας έγιναν διαθέσιμες στο κοινό μέσω της εφημερίδας σας, κληρικοί και λαϊκοί ηγέτες σε όλη τη Μητρόπολη μας άρχισαν να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες. Για το λόγο αυτό συγκαλέσαμε συνελεύσεις των κληρικών και λαϊκών μας προκειμένου να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους και να δώσουμε όσες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες. Γενικά, οι κληρικοί και οι λαϊκοί μας δεν καταλαβαίνουν τι ήταν λάθος με τον Καταστατικό του 2003. Δεν καταλαβαίνουν γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά τις ερωτήσεις της έρευνας, οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι για ερωτήσεις που σχετίζονται με κανονικά ζητήματα. Η έρευνα τούς δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα κανονικά και εκκλησιολογικά ζητήματα είναι ανοιχτά για συζήτηση. Για παράδειγμα, το ποιος Ιεράρχης μνημονεύεται στις Ιερές Ακολουθίες και η υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης είναι κανονικά ζητήματα, όχι θέματα προτίμησης. Ο λαός μας εξέφρασε σοβαρή ανησυχία και για το ερώτημα που αφορά στον τίτλο της ενοριακής περιουσίας. Τέλος, ο κλήρος και οι πιστοί προβληματίστηκαν από τα ερωτήματα που υπαινίσσονταν μια συγκεκριμένη ατζέντα, αυτή που προσπαθούσε να επαναφέρει την Εκκλησία της Αμερική σε εκείνη της περασμένης εποχής, όπου μόνο ένας Ιεράρχης (ο Αρχιεπίσκοπος) είχε εκκλησιολογική εξουσία και ο οποίος εξέδωσε εντολές σε Βοηθούς Επισκόπους σε όλη τη χώρα. Πιστεύουν ότι ένα τέτοιο δημιούργημα οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και σε συρρίκνωση, όχι στην πρόοδο και στην ανάπτυξη η οποία θα φέρει πίσω τον κόσμο στην Εκκλησία.

  • «Ε.Κ.»: Είχατε δει εκ των προτέρων αυτό το ερωτηματολόγιο;

Μητρ. Ναθαναήλ: Όπως και το υπόλοιπο κοινό, έτσι και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν είχε προηγούμενη πρόσβαση στην έρευνα. Δεν μας ζητήθηκε ποτέ να υποβάλουμε ερωτήσεις προς εξέταση· ποτέ δεν μας ζητήθηκε να εξετάσουμε ερωτήσεις και δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στην έρευνα.

  • «Ε.Κ.»: Χρειαζόταν καινούργιο σύνταγμα η Αρχιεπισκοπή;

Μητρ. Ναθαναήλ: Αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται από την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου 2020 ότι το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής μας τέθηκε σε αναστολή, μετά από εκθέσεις που υπέβαλε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου δεν είδαν το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων, ούτε τα έχουμε ζητήσει από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο, αφού σεβόμαστε το δικαίωμά του και οποιουδήποτε άλλου Ιεράρχη να αλληλογραφεί εμπιστευτικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και Πατέρα μας. Ως Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου παραμένουν υπάκουα στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και εμπιστεύονται ότι το Άγιο Πνεύμα εμπνέει και καθοδηγεί το έργο της ΑΘΠ και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Θεός μάς επέτρεψε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο της ιστορίας μας για κάποιο λόγο. Πιστεύω ότι το σχέδιό Του για την Εκκλησία στην Αμερική εξακολουθεί να ξεδιπλώνεται και θα μας αποκαλυφθεί με τον καιρό.

  • «Ε.Κ.»: Είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τη σύμφωνη γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου προτού εισηγηθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την αναστολή του συντάγματος;

Μητρ. Ναθαναήλ: Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν γνώριζε ότι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκθέσεις σχετικά με το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής. Δεν συζητήσαμε ποτέ την ιδέα ή την πιθανή ανάγκη να ζητήσουμε νέο Καταστατικό από το Πατριαρχείο. Στις 9-10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα μήνα πριν την ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή μας πραγματοποίησε την 45η Διετή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 αντιπροσώπων. Εκτός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ευάγγελο, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για φήμες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί ομάδας, στην οποίαν ανατέθηκε από την Αρχιεπισκοπή να μελετήσει τις αλλαγές στο καταστατικό, κανένας δεν έθεσε οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το Καταστατικό. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση συνέχισε τις εργασίες υποθέτοντας ότι όλα προχωρούσαν κανονικά. Κανείς δεν ήξερε ότι θα βρεθούμε στην τωρινή δύσκολη θέση μόλις ένα μήνα αργότερα.

  • «Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεσθε για την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και θα είχατε δυσκολία να συμφωνήσετε με την αποκατάσταση του σ’ αυτή;

Μητρ. Ναθαναήλ: Όπως ανέφερα παραπάνω, ως Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Αρχιερείς της Επαρχιακής Συνόδου παραμένουν αφοσιωμένοι και υπάκουοι στη Μητέρα μας Εκκλησία και στον πνευματικό μας πατέρα Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μεταξύ των Ιεραρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές και υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γνωρίζω ότι ο αδελφός μου Μητροπολίτης Ευάγγελος αυτή τη στιγμή παλεύει και βιώνει βαθύ πόνο. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς πρέπει να νιώθεις όταν ξυπνάς μια μέρα χωρίς να είσαι πια δεμένος με την οικογένεια που νοιάζεσαι τόσο πολύ.

Ως γιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος παραμένει υπάκουος στην Εκκλησία μας και αυτό πραγματικά με εμπνέει. Είμαι όμως προβληματισμένος γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η εμπερίστατη θέση του Μητροπολίτη Ευάγγελου συνδέεται άμεσα με τις ίδιες εκθέσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου που οδήγησαν στην αναστολή του Συντάγματός μας. Σχετικά με το μέλλον του Μητροπολίτη Ευάγγελου, πιστεύω ότι όλοι οι αδελφοί μου Ιεράρχες θα στηρίξουν κάθε απόφαση που θα λάβει η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

«Χρυσοί Έλληνες»: Έντεκα ομογενείς στη «χρυσή λίστα» με τους 250 πλουσιότερους Αυστραλούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: