Νόσος Πάρκινσον: Γενετικά τροποποιημένο βακτήριο ίσως να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της

File Photo: Aσθενείς με πάρκινσον συμμετέχουν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Ισπανία EPA, Ballesteros




Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα βακτήριο που μπορεί να παράγει μια σταθερή πηγή φαρμάκου για το Πάρκινσον μέσα στο έντερο ενός ασθενούς, υποδηλώνοντας ότι τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια.

Επιπλέον, οι ερευνητές έδειξαν μέσω προ κλινικών πειραμάτων ότι η νέα θεραπευτική τεχνική όχι μόνο είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, αλλά μειώνει και τις παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη χρήση άλλου φαρμάκου για το Πάρκινσον.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποκάλυψαν ένα βήμα προς τα εμπρός στον σχεδιασμό ενός νέου στελέχους του ανθρώπινου προβιοτικού E.coli Nissle 1917, το οποίο δημιουργήθηκε για να παράγει συνεχώς L-DOPA, το οποίο είναι ένα φάρμακο για τη νόσο του Πάρκινσον που δρα ως πρόδρομος της ντοπαμίνης.

Το L-DOPA έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με Πάρκινσον, αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι μετά από περίπου πέντε χρόνια θεραπείας με L-DOPA, τα άτομα παρουσιάζουν συχνά παρενέργειες όπως η δυσκινησία, η οποία αναφέρεται σε μια κατηγορία κινητικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από ακούσιες μυϊκές κινήσεις.

Αυτές οι παρενέργειες πιστεύεται ότι προκαλούνται από την αδυναμία του φαρμάκου να φτάνει συνεχώς στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν τα βακτήρια που παράγουν L-DOPA στο έντερο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σταθερή παροχή του φαρμάκου στον εγκέφαλο, πετυχαίνοντας να αναγκάσουν τα τροποποιημένα βακτήρια να καταναλώσουν μια χημική ουσία που ονομάζεται τυροσίνη και να εξαλείψουν το L-DOPA.

«Εκμεταλλευόμαστε τη μεταβολική ικανότητα των ωφέλιμων μικροβίων που ζουν στο έντερο για να συνθέσουμε ένα μόριο που είναι το «χρυσό πρότυπο» θεραπευτικής στρατηγικής για τη νόσο του Πάρκινσον», δήλωσε η καθηγήτρια Anumantha Kanthasamy.

«Αυτή η τεχνολογία αιχμής μικροβιακής βιομηχανικής έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι ασθενείς με Πάρκινσον να μπορούν να παράγουν το δικό τους L-DOPA με τη βοήθεια μικροβίων στο έντερο», συνέχισε.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι η χρήση τροποποιημένων βακτηρίων οδήγησε σε σταθερά επίπεδα L-DOPA στο αίμα, τα οποία βελτίωσαν τις κινητικές και γνωστικές ικανότητες στα ποντίκια. Αυτό έδειξε ότι τα τεχνητά βακτήρια παρήγαγαν θεραπευτικά αποτελεσματικούς όγκους φαρμάκων.

«Μετά από πολλές επαναλήψεις και βελτιωμένη τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων με βάση το εντερικό μικροβίωμα, έχουμε αναπτύξει ένα υγιές εντερικό προβιοτικό βακτήριο που μπορεί να παράγει σταθερά επίπεδα L-DOPA με τρόπο που μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να παρέχει την απαιτούμενη δόση για κάθε ασθενή», εξήγησε ο Piyush.

Ο Padhi, ένας από τους ερευνητές που εργάζονται στο έργο, γράφει το Interesting Engineering.

Η ομάδα επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αλλαγή της στρατηγικής της για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων που απαιτούν συνεχή χορήγηση φαρμάκων και η επόμενη φάση της έρευνας θα είναι η βελτιστοποίηση τροποποιημένων βακτηρίων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μελέτες σε ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ο υγιεινός τρόπος ζωής «χαρίζει» χρόνια ζωής και προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: