Μια Εβραία της Μαριούπολης: Επέζησε των ναζιστικών διώξεων κρυμμένη σε υπόγειο – Πέθανε σε υπόγειο κρυμμένη απ’ τους Ρώσους

Γεννήθηκε πριν 91 χρόνια στη Μαριούπολη. Πριν 80 χρόνια την έσωσε ένα υπόγειο. Οχι τώρα. Photo via Twitter@AuschwitzMuseum




Στην Μαριούπολη, πέθανε η 91χρονη Βάντα Ομπιεντκόβα, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter το μουσείο Άουσβιτς.

«Στα 10 της χρόνια η Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιέντκοβα γλύτωσε από του Γερμανούς, επειδή είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο στην Μαριούπολη. 81 χρόνια μετά πέθανε σ ένα υπόγειο της ίδιας αυτής πόλης, θύμα αυτού του φοβερού πολέμου , κρυπτόμενη από τους Ρώσους» αναφέρεται στην ανάρτηση του μουσείου.

Το Μουσείο Άουσβιτς–Μπιρκενάου, επικαλείται τον ιστότοπο chabad.org, ο οποίος δημοσίευσε την ιστορία της ζωής της Ομπιέμντκοβα. Σύμφωνα με την κόρη της Λαρίσα, από τις αρχές Μαρτίου η οικογένεια κρυβόταν στο υπόγειο ενός καταστήματος ειδών θέρμανσης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ομπιέντκοβα ήταν τόσο άρρωστη και εξαντλημένη που δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί.

Στις 4 Απριλίου πέθανε.

Η Λαρίσα και ο σύζυγός της διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να θάψουν την Ομπιέντκοβα, εν μέσω ασταμάτητων βομβαρδισμών, σε ένα δημόσιο πάρκο λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την Αζοφική Θάλασσα.

  • «Η μαμά δεν άξιζε έναν τέτοιο θάνατο», λέει η Λαρίσα, με δάκρυα στα μάτια, λίγες ώρες αφότου έφτασε με την οικογένειά της σε ασφαλή τοποθεσία.

«Ολόκληρη η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο», λέει ο Ραβίνος Μέντελ Κοέν, διευθυντής του Chabad-Lubavitch της Μαριούπολης και ο μοναδικός ραβίνος της ουκρανικής πόλης-λιμάνι.

Η ζωή της Βάντα Ομπιεντκοβα

Η Βάντα Ομπιέντκοβα γεννήθηκε στην Μαριούπολη στις 8 Δεκεμβρίου του 1930.

Τον Οκτώβριο του 1941 όταν στην πόλη εισήλθαν οι Γερμανοί άρχισαν οι διώξεις των ναζί κατά των εβραίων, σχεδόν όλη της η οικογένεια εκτελέστηκε.

Όταν τα SS ήρθαν στο σπίτι της οικογένειας και πήραν τη μητέρα της Βάντα, τη Μαρία (Μίντελ), το κοριτσάκι κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη κρυμμένο σε ένα υπόγειο.

«Δεν μπορούσε να ουρλιάξει. αυτό την έσωσε», λέει η Λαρίσα.

Στις 20 Οκτωβρίου 1941, οι Γερμανοί εκτέλεσαν μεταξύ 9.000 και 16.000 Εβραίους  στα περίχωρα της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της Ομπιέντκοβα και ολόκληρης της οικογένειας της μητέρας της.

Το κοριτσάκι αργότερα συνελήφθη, αλλά οικογενειακοί φίλοι έπεισαν τους Ναζί ότι ήταν Ελληνίδα.

Ο πατέρας της μπόρεσε να την κρύψει στη συνέχεια στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε έως την απελευθέρωση της Μαριούπολης το 1943.

Η Obiedkova παντρεύτηκε το 1954, όταν η Μαριούπολη ήταν γνωστή με το σοβιετικό όνομα Zhdanov, και πέρασε ολόκληρη τη ζωή της στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια ζούσε με τη Λάρισα.

«Η μαμά αγαπούσε τη Μαριούπολη. δεν ήθελε ποτέ να φύγει», λέει.

Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί στις αρχές Μαρτίου, η οικογένεια μετακόμισε στο υπόγειο ενός γειτονικού καταστήματος θέρμανσης. Η μόνη βοήθεια που έλαβε η οικογένεια όλο αυτό το διάστημα προερχόταν από τη συναγωγή και το κοινοτικό κέντρο του Ραβίνου Κοέν.

«Δεν υπήρχε νερό, ούτε ηλεκτρισμός, ούτε ζέστη—και έκανε αφόρητο κρύο», λέει η κόρη της. Η Λαρισα περνούσε όλο της τον χρόνο φροντίζοντας την κατάκοιτη μητέρα της, αλλά «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτήν. Ζούσαμε σαν ζώα!»

Δύο ελεύθεροι σκοπευτές είχαν λάβει θέσεις κοντά στις κοντινότερες πηγές νερού, καθιστώντας κάθε διαδρομή προς εκεί πολύ επικίνδυνη –  εκτός από τις βόμβες που έπεφταν από τον ουρανό.

«Κάθε φορά που έπεφτε μια βόμβα, ολόκληρο το κτίριο σειόταν. Η μητέρα μου έλεγε συνέχεια ότι δεν θυμόταν κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου [Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου]».

Πηγή: Chabad.org

«Η ιστορία δε θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου»: Περιοδεία Σαρλ Μισέλ στα περίχωρα του Κιέβου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: