Η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία, δηλώνει η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

File Photo Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν EPA/JOHN THYS




Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας οφείλονται εν μέρει σε αυτό.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί… η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε μια εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

Η Σέρμαν, η οποία έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφανο Σανίνο, δεν προσέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχόλιά της.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στις οικονομικές κυρώσεις και στους ελέγχους εξαγωγών που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλους συμμάχους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή της, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ρωσικής ασφάλειας και απορρίπτει τις δυτικές κατηγορίες για φρικαλεότητες και τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των πόλεων.

«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια στρατηγική αποτυχία λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου που θα έχει αυτό», είπε η Σέρμαν.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει τη Ρωσία στη βαθύτερη οικονομική κρίση της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες και ευρύτερες επιπτώσεις από τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ελπίζει επίσης ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη της τη δυτική ενότητα.

«Έχουμε εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες, κυριολεκτικά, που έχουν φύγει από τη Ρωσία και δεν επιστρέφουν. Συνεπώς, οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες. Θα υπάρξει στρατηγική αποτυχία. Ο Πούτιν έχει γίνει ένας παρίας στον κόσμο», είπε.

Η Σέρμαν συμπλήρωσε ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις κατά του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποφύγουν τυχόν αυξήσεις τιμών που θα βοηθούσαν τα οικονομικά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Γερμανία: Άγνωστοι πέταξαν κόκκινη μπογιά σε μνημείο που τιμά τους πεσόντες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: