Είναι θυμωμένος ο πρόεδρος Μπάιντεν με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής; Δεν καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή

Newly confirmed Supreme Court nominee Ketanji Brown Jackson (C) speaks while US President Joe Biden (L) and Vice President Kamala Harris (R) look on in commemoration of Jackson joining the high court on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 08 April 2022. EPA, JIM LO SCALZO




Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα συζήτησε τηλεφωνικά χθες Παρασκευή με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επομένη της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Νότια Αφρική, η κυβέρνηση της οποίας επικρίνεται διότι αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στις 58 χώρες οι οποίες επέλεξαν την αποχή στην ψηφοφορία αυτή.

Ήταν η τρίτη φορά που η Νότια Αφρική απείχε σε ψηφοφορίες επί σχεδίων αποφάσεων για τον πόλεμο.

Ο κ. Ραμαφόσα ανέφερε μέσω Twitter αργά χθες βράδυ πως είχε μια «παραγωγική» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τη σύρραξη στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε πως είναι ανάγκη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να γίνει διάλογος ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία», ανέφερε ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι την πρωτοβουλία για τη συνδιάλεξη ανέλαβε ο κ. Μπάιντεν.

Προχθές Πέμπτη, ο κ. Ραμαφόσα καταφέρθηκε εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

«Η τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεπερασμένη και μη αντιπροσωπευτική», δήλωσε. «Θέτει σε μειονεκτική θέση τις χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Η Νότια Αφρική διατηρεί αδέσμευτη θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων που χαρακτηρίζει την καλύτερη επιλογή για να τερματιστεί η σύρραξη, αψηφώντας την αγανάκτηση της Δύσης.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο για τη χθεσινή συνδιάλεξη, αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Σίριλ Ραμαφόσα συζήτησαν τον αντίκτυπο της σύρραξης στην Ουκρανία στις τιμές των πρώτων υλών, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη διατροφική ασφάλεια στην Αφρική.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Γιοχάνεσμπουργκ, South Africa

Ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια της Ομογένειας εναντίον της πώλησης των F-16 στην Τουρκία: Τι λέει ο Έντι Ζεμενίδης του HALC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: