Η προειδοποίηση του Ντράγκι για το ρωσικό φυσικό αέριο: Και η ελληνική πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου…

File photo: O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. EPA, FILIPPO ATTILI




O Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi) καλεί την Ευρώπη να μειώσει την τιμή που πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο, θέμα που θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στα τέλη Μαΐου, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Ο Draghi υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχύ της στην αγορά για το ρεαλιστικό ενδιάμεσο βήμα προτού τερματίσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

«Η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία. Η ισχύς στην αγορά της ΕΕ έναντι της Μόσχας είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου μειώνει τη χρηματοδότηση που δίνουμε στη Ρωσία καθημερινά».

Ο  Draghi είπε ότι ο απώτερος στόχος είναι να μην χρειάζεται πλέον η Ευρώπη να εισάγει ρωσική ενέργεια, «…γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και να βρούμε νέους προμηθευτές».

Πρόσθεσε ότι η ενότητα της ΕΕ θα υπερισχύσει των εθνικών συμφερόντων. Επισημαίνεται ότι το Βερολίνο έχει γίνει ο πιο σθεναρός αντίπαλος των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τυχόν ανώτατα όρια τιμών είναι επικίνδυνα επειδή το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντιδράσει διακόπτοντας όλες τις εξαγωγές.

Ωστόσο ο Draghi υποστήριξε ότι «η διαφοροποίηση είναι δυνατή και εφικτή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».  Τα λόγια του έχουν βαρύτητα, καθώς η Ιταλία βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τη Γερμανία, εισάγοντας περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία — και αναπόφευκτα θα αυξήσει την πίεση στο Βερολίνο το οποίο θέλει να αποδεσμευτεί από το ρωσικό αέριο το 2024.

Ως οικονομολόγος και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, η προειδοποίηση του Draghi ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος έχει επίσης σημασία.

Ενώ ο Olaf Scholz υποστήριξε ότι ο τερματισμός των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας θα έβλαπτε την οικονομία της ΕΕ, ο Draghi κάνει το αντίθετο: Το χειρότερο είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος, τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τα οικονομικά της Ευρώπης.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου: «Η ιταλική πρόταση για ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου κερδίζει υποστήριξη», είπε ο Draghi στη συνέντευξη, «και θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βάση ένα γενικό έγγραφο που εκπονήθηκε από την Επιτροπή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε παρόμοιες προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, τη χαλάρωση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ ως ρεαλιστικό τρόπο για να μειωθούν τουλάχιστον τα δις ευρώ που στέλνει η Ευρώπη στη Ρωσία κάθε εβδομάδα

Αν και το ανώτατο όριο τιμών θα ήταν ένας δημιουργικός τρόπος για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ο Draghi υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να σκεφτεί δημιουργικά, με το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας — εξαιτίας της οποίας η Μόσχα «οδεύει προς τη χρεοκοπία»

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η ιταλική Eni υπέγραψε συμφωνία με την αλγερινή Sonatrach πρόσφατα για να λάβει επιπλέον 9 δις κμ φυσικού αερίου μέχρι τον επόμενο χρόνο και το 2024. «Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες», είπε ο Draghi.

ΠΗΓΗ: Politico – DRAGHI CALLS FOR RUSSIAN GAS PRICE CAP

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: