Η κρίση στη Ρωσία δίνει στην Ε.Ε. μια ζοφερή αίσθηση για το τί πρόκειται να ακολουθήσει με την Κίνα…

A long exposure photo shows Chinese President Xi Jinping attending the closing session of the Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) at the Great Hall of the People, in Beijing, China, 10 March 2022. EPA, ALEX PLAVEVSKI




Οι στενοί δεσμοί Πεκίνου και Ρωσίας παρά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει φόβους στις δυτικές πρωτεύουσες. Οι επικριτές του Πεκίνου στις Βρυξέλλες την αποκαλούν «Πρωταπριλιάτικη Σύνοδο Κορυφής», αναφέρει το Politico σε άρθρο γνώμης του Stuart Lau.

Η ημερήσια διάταξη της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων της Κίνας και των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής περιλαμβάνει θέματα «κοινού ενδιαφέροντος», όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα και η υγεία, και έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανέναρξη των συνομιλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά το βαθύτερο θέμα στις συνομιλίες θα είναι το πιο σημαντικό: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – και τι σημαίνει για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Ο επιθετικός πόλεμος του Ρώσου Προέδρου Putin – και η αποτυχία της Δύσης να προετοιμαστεί γι’ αυτόν- έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου εντείνονται οι ανησυχίες για το εάν η ήπειρος έχει γίνει πολύ άνετη με μια ακόμη αυταρχική χώρα με πιθανότητα πολεμικής. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Η Ευρώπη δεν έχει ξεκάθαρη ιδέα για το τι να κάνει γι’ αυτό.

«Θα δούμε στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωταπριλιάς, εάν η ΕΕ είναι ήδη σε θέση να εφαρμόσει τα διδάγματα της Ρωσίας που πήρε πρόσφατα στις σχέσεις της με την Κίνα», δήλωσε ο Reinhard Bütikofer, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με Κίνα.

Οι συναντήσεις της Παρασκευής μεταξύ του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, του κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang, της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen και του προέδρου του Συμβουλίου Charles Michel δεν θα έχουν κοινή δήλωση και δεν σχεδιάζουν να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, για πολλούς παρατηρητές της Κίνας, τα πραγματικά ερωτήματα που θα απαντήσει η σύνοδος κορυφής είναι: Σε ποιό βαθμό έχει μάθει η Ευρώπη από τα λάθη της με τον Putin; Και πρόκειται πραγματικά να αρχίσει να πιέζει περισσότερο το Πεκίνο;

«Στο παρελθόν, η Κίνα πέτυχε να αποτελέσει μια σφήνα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, προσφέροντας στην Ευρώπη «καρότο» σε τομείς όπως η πρόσβαση στην αγορά και το κλίμα», δήλωσε ο Noah Barkin, ανώτερος συνεργάτης στο αμερικανικό think tank German Marshall Fund. «Δεν θα ήταν περίεργο αν ο Xi το επιχειρούσε ξανά στη σύνοδο κορυφής της 1ης Απριλίου».

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο Barkin, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «θα θέλουν μηνύματα από τον Xi ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία – ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που θα ακολουθήσει [με] το Πεκίνο».

ΠΗΓΗ: Politico σε άρθρο γνώμης του Stuart Lau – Russia crisis gives EU a grim sense of what’s to come with China

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν θα αποβεί εις βάρος του: Η Τουρκία θα πληρώσει τη στάση της μετά τη ρωσική εισβολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: