Η Ιταλία τιμώμενη χώρα των εορτασμών για την Έξοδο του Μεσολογγίου: Χαιρετισμός από την Ιταλίδα πρέσβη

File photo: Ο πίνακας “Η Έξοδος του Μεσολογγίου” του Θεόδωρου Βρυζάκη (1861) που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




«Η θυσία των Ιταλών φιλελλήνων δεν συνέβαλε μόνο στη γέννηση του ελληνικού κράτους, αλλά και στην επικράτηση των υψηλών ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που θα αποτελούσαν τα θεμέλια της επικείμενης ιταλικής παλιγγενεσίας».

Αυτό τόνισε σε χαιρετισμό που απηύθυνε η πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι, στην εκδήλωση με τίτλο «Το Μεσολόγγι τιμά τις χώρες των Φιλελλήνων», που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο των εορτασμών της 196ης επετείου της Εξόδου της «Ιερής Πόλης» του 1826.

Όπως υπογράμμισε η πρέσβης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας, «η πυρετώδης προσχώρηση Ιταλών φιλελλήνων στον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων τροφοδοτήθηκε τόσο από την αστείρευτη πηγή έμπνευσης του κλασσικού ελληνικού πολιτισμικού προτύπου στην ιταλική χερσόνησο όσο και από την ορμή που ο αγώνας των Ελλήνων αφύπνισε στην Ιταλία, σε μια περίοδο κατά την οποία ήταν ακόμη χωρισμένη σε ξεχωριστά κράτη και μετατρέπονταν σε έρμαιο ξένων επιρροών».

Η Πατρίτσια Φαλτσινέλι υπενθύμισε πως το έτος των μεγαλειωδών εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα συνέβαλε στην έκδοση του έργου «Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση», από τις εκδόσεις ΕΤΡ- Αθήνα.

Μέσα από αυτό για πρώτη φορά αναδεικνύεται με μεθοδικό τρόπο η ιστορία των Ιταλών φιλελλήνων, φέρνοντας στο φως την- ουσιαστική για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης- συνεισφορά τους.

«Απόδειξη», πρόσθεσε ολοκληρώνοντας η πρέσβης Falcinelli, «της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής εγγύτητας και αλληλεγγύης μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος, Φίλων και Συμμάχων Χωρών».

Φέτος, η Ιταλία είναι η τιμώμενη χώρα των εκδηλώσεων «Το Μεσολόγγι τιμά τις χώρες των Φιλελλήνων», που διοργανώνει η πόλη που συνδέει το όνομά της με τον τόπο θανάτου του ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε συναυλία εμπνευσμένη από τη μουσική και πολιτισμική παράδοση των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας, με τραγούδια στη γραικάνικη και άλλες ιταλικές διαλέκτους, με τον τίτλο «Στις Άκρες του Ιονίου», από το μουσικό σχήμα Encardia, που οργάνωσε η Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακροκόρινθος, το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου που απέχει μια ώρα από την Αθήνα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: