Δεν υπάρχουν απάνθρωποι Θεοί, παρά μονάχα απάνθρωπες πολιτικές, αιμοσταγείς ηγέτες και πανίσχυρα συμφέροντα…

FILE PHOTO: Πιστοί σηκώνουν τις λαμπάδες τους για να λάβουν το Άγιο Φως κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Αναστάσεως, στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας στα Καλύβια Θορικού, 35 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Αθήνας, Μεγάλο Σάββατο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Όλα μοιάζουν να κρέμονται από μια κλωστή. Οι τραγικές εικόνες στην Ουκρανία παραπέμπουν σε μαύρες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας.

Οι τωρινοί εισβολείς, όπως οι χθεσινοί και οι αυριανοί άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με την βαρβαρότητα των πολέμων τους αμαυρώνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Μετά από δυο μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αυτός ο πόλεμος δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Και, συνήθως, ο χρόνος είναι με τη μεριά των κατακτητών, όπως και για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, τις φρικαλεότητες και τις καταστροφές, το πέρασμα του χρόνου συντελεί στην παγίωση καταστάσεων και στην εδραίωση τετελεσμένων γεγονότων επί τους εδάφους.

  • Παράλληλα, με την πάροδο του καιρού, οι συνασπισμοί και οι συμμαχίες (για την στήριξη των κρατών που μάχονται για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους) αποδυναμώνονται, ειδικά όταν οι πολύπλευρες συνέπειες ενός πολέμου γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές και στους δικούς τους λαούς.

Επιπλέον, όταν στην εξουσία της χώρας του εισβολέα βρίσκεται ένας δικτάτορας, ο κόσμος της μπορεί να υποφέρει από οικονομικές κυρώσεις, αλλά το καθεστώς της αντέχει, όπως αποδεικνύεται κι από άλλες περιπτώσεις.

Άλλωστε, το πραγματικό κόστος των πολέμων πληρώνουν πάντα αθώοι άνθρωποι και των δυο πλευρών. Και είναι αδιανόητο να επιχειρείται η οποιαδήποτε αιτιολόγηση πολιτικών αποφάσεων και στρατιωτικών ενεργειών που οδηγούν στον θάνατο χιλιάδες αμάχους και δημιουργούν στρατιές απελπισμένων.

Η τραγωδία του Ουκρανικού λαού ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί και ευθύνες μπορεί να αναζητηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη, συνάμα όμως δεν μπορεί να υπάρξει ισομερής επιμερισμός ευθυνών για το σημερινό έγκλημα.

Στην παρούσα φάση, η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιληφθεί έγκαιρα για τα χειρότερα που πιθανόν να συμβούν, σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, δρώντας άμεσα και αποτελεσματικά. Έχει ηθική και ιστορική υποχρέωση να κατανοήσει πρώτα γιατί έγινε αυτό το κακό, ώστε να προκύψουν εξελίξεις (κάλιο αργά παρά ποτέ) που θα φέρουν την ειρήνη μέσα από «ώριμους συμβιβασμούς», όχι μόνο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Οι σημερινές συνθήκες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Το ενδεχόμενο για την έναρξη του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου ή για να οδηγηθεί ο πλανήτης σε πυρηνικό ολοκαύτωμα γίνεται όλο και πιο ορατό.

Ο Τζορτζ Μπους (ο νεότερος) φέρεται να είπε κάποτε ότι ο Θεός τού είχε αναθέσει «θεϊκή αποστολή» για να εισβάλει στο Ιράκ με σκοπό να διώξει τον τύραννο και να πραγματοποιήσει κι άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις για να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πάει στην εκκλησία την νύχτα της Ανάστασης, θα ανάψει λαμπάδα, θα πάρει την ευλογία του Ρώσου Πατριάρχη και θα επαναλάβει ότι με «εντολή του Θεού» πραγματοποιεί την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Ουκρανία (μαζί με ομάδες τζιχαντιστών), σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις και σταυρώνοντας έναν αδελφικό λαό.

Με βάση τη διεθνή ιστορική εμπειρία, κάθε λογής υποκριτές πολιτικοί, δικτάτορες, σουλτάνοι, ναζιστές και τρομοκράτες συνηθίζουν να επικαλούνται τον Θεό (και τον Αλλάχ) τους για να δικαιολογήσουν τους βάρβαρους πολέμους τους και τα αποτρόπαια εγκλήματά τους.

Και επειδή δεν υπάρχουν απάνθρωποι Θεοί που δεν δακρύζουν, παρά μονάχα απάνθρωπες πολιτικές, αιμοσταγείς ηγέτες και πανίσχυρα συμφέροντα που σκοτεινιάζουν όλο και πιο πολύ τον πλανήτη, σήμερα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και σημασία η μόνιμη ευχή και η ανυπότακτη ελπίδα μας για «Καλή Ανάσταση!» σε κάθε ανελεύθερο τόπο και σε κάθε κοινωνία που καταδυναστεύεται από αυταρχικά καθεστώτα και διεφθαρμένες εξουσίες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μην χάσει… Έσπευσε να τον υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ: Τούρκος υπήκοος διεκδικεί θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: