Άγρια επεισόδια και πολύ ύποπτη ανάφλεξη ξαφνικά στη Σουηδία: Ακροδεξιοί στήνουν σόου καίγοντας το Κοράνι

Λεωφορείο στις φλόγες στο Μάλμοε, , 17 Απριλίου 2022. EPA/Johan Nilsson SWEDEN OUT




Τρίτη νύχτα αναταραχών βιώνει η Σουηδία, αναταραχών και άγριων επεισοδίων τις οποίες πυροδοτεί ακροδεξιά ομάδα αίγνης ξεκίνησε να καίει αντίγραφα του Κορανίου σε διάφορες πόλεις.

Βίαια επεισόδια είχαν ξεσπάσει στο Μάλμε αργά το Σάββατο μετά από συγκέντρωση του κινήματος «Σκληρή Γραμμή» του ακροδεξιού εξτρεμιστή Ράσμους Παλουντάν.

Οχήματα πυρπολήθηκαν, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας.

Την Κυριακή, την σκυτάλη των ακόμη πιο σοβαρών επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από σφαίρες, έλαβε η πόλη Νορσέπινγκ της νοτιοδυτικής Σουηδίας.

Και εκεί σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της ακροδεξιάς οργάνωσης που απειλούσε να κάψει ξανά το κοράνι.

«Η αστυνομία εκτόξευσε προειδοποιητικά πυρά. Τρία άτομα φαίνεται ότι χτυπήθηκαν από σφαίρες που εξοστρακίσθηκαν και νοσηλεύονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία διευκρινίζεται ότι οι τρεις, των οποίων η κατάσταση δεν είναι γνωστή, τελούν «υπό καθεστώς σύλληψης, ως ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες».

Είναι η δεύτερη φορά σε τέσσερις ημέρες που σημειώνονται τέτοιου είδους συγκρούσεις στο Νορσέπινγκ.

Την πρώτη φορά, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά συγκέντρωσης του αντιμεταναστευτικού, αντιμουσουλμανικού κινήματος «Σκληρή Γραμμή» του Δανο-Σουηδού Ράσμους Παλουντάν.

Σήμερα, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν εν όψει μίας ακόμη συγκέντρωσης της «Σκληρής Γραμμής», την οποία τελικά ματαίωσε ο Ράσμους Παλουντάν.




Ο Δανο-Σουηδός σκοπεύει να είναι υποψήφιος στις σουηδικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για να υποβάλει υποψηφιότητα. Αυτό το διάστημα κάνει περιοδεία στην Σουηδία και επισκέπτεται συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό για να κάψει το κοράνι.

Το 2019, ο Ράσμους Παλουντάν, ο οποίος έχει καταδικασθεί για ρατσιστικές ύβρεις, είχε δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές στην Δανία, όπου δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ούτε 10.000 ψήφους.

Τουλάχιστον 16 αστυνομικοί αναφέρθηκαν ότι τραυματίστηκαν και πολλά αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν σε αναταραχές που ακολούθησαν τις συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς ομάδας, μεταξύ άλλων στα προάστια της Στοκχόλμης και στις πόλεις Linköping και Norrköping.

Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Σουηδίας Άντερς Θόρνμπεργκ είπε ότι οι διαδηλωτές έδειξαν αδιαφορία για τις ζωές των αστυνομικών, προσθέτοντας: «Έχουμε δει βίαιες ταραχές στο παρελθόν. Αλλά αυτό είναι κάτι άλλο».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και BBC
Στοκχόλμη, Sweden

Χάρκοβο: Γκρέμισαν το άγαλμα του Στρατάρχη Ζούκοφ και το πέταξαν στα σκουπίδια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: