Τσουνάμι παραιτήσεων από τα κρατικά κανάλια της Ρωσίας: Και κάποιοι τηλεπαρουσιαστές λείπουν σε διακοπές… [βίντεο]

H Liz Wahl Aμερικανίδα ανταποκρίτρια της τηλεόρασης RT αντιτάχθηκε Live στην ρωσική εισβολή και ανακοίνωσε επίσης Live την παραίτησή της. Screenshot via YouTube/CNN




Όταν η Marina Ovsyannikova εισέβαλε στα σαλόνια των Ρώσων στη διάρκεια του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων της περασμένης Δευτέρας καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προπαγάνδα του Κρεμλίνου γύρω από αυτόν, η διαμαρτυρία της ανέδειξε μια σχεδόν βουβή αλλά σταθερή ροή παραιτήσεων από την αυστηρά ελεγχόμενη κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ευχαριστήσει την Ovsyannikova, καλώντας όποιον εργάζεται για το σύστημα προπαγάνδας της Ρωσίας να παραιτηθεί.
Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος εργάζεται στον τέταρτο πυλώνα αυτής της εξουσίας κινδυνεύει με κυρώσεις καθώς κι από το διεθνές δικαστήριο για «δικαίωση εγκλημάτων πολέμου», προειδοποίησε ο Ζελένσκι.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους προπαγανδιστές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην κρατική τηλεόραση έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με κυρώσεις, όπως ο Βλαντιμίρ Σολοβιόφ που παρουσιάζει ένα talk show στο μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, το Rossiya-1, καθώς  και η Μαργαρίτα Σιμονιάν που σχολιάζοντας δηλώσεις Ρώσων που αντιτίθενται στον πόλεμο του Πούτιν ότι “ντρέπονται που είναι Ρωσοι”, ειπε ότι πράγματι δεν είναι Ρώσοι.
Ώρες μετά τη διαμαρτυρία της Marina Ovsyannikova στην οθόνη, τρεις παραιτήσεις ήρθαν στο φως.

Η συνάδελφός της στο  Channel One, Zhanna Agalakova, παραιτήθηκε από την εργασία της ανταποκρίτρια στην Ευρώπη, ενώ δύο δημοσιογράφοι αποχώρησαν από το κανάλι NTV. Η Lilia Gildeyeva εργαζόταν για το κανάλι ως παρουσιάστρια από το 2006 και ο Vadim Glusker ήταν στο NTV για σχεδόν 30 χρόνια.

Πληθαίνουν οι φήμες ότι δημοσιογράφοι έχουν επίσης κατευθυνθεί προς την πόρτα του κρατικού τηλεοπτικού συγκροτήματος VGTRK της All-Russia.

Ο δημοσιογράφος Roman Super δήλωσε ότι δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν μαζικά τον ειδησεογραφικό σταθμό Vesti, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, ο διάσημος τηλεοπτικός παρουσιαστής Sergey Brilev διέψευσε τις αναφορές ότι είχε παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Η Maria Baronova είναι η πιο δημοφιλής παραίτηση στο RT, παλαιότερα γνωστό ως Russia Today. Πρώην αρχισυντάκτρια στο RT, είπε στον Στιβ Ρόζενμπεργκ του BBC  ότι ο Πούτιν κατέστρεψε την φήμη της Ρωσίας και ότι και η οικονομία είναι πλέον νεκρή.

Αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι του RT έχουν επίσης παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων μη Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται για τις ξενόγλωσσες υπηρεσίες του.

Η πρώην ανταποκρίτρια από το Λονδίνο Shadia Edwards-Dashti ανακοίνωσε την παραίτησή της την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία χωρίς να αναφέρει την αιτία.

Ο δημοσιογράφος Jonny Tickle με έδρα τη Μόσχα παραιτήθηκε την ίδια μέρα “υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων”…

Ο Γάλλος παρουσιαστής του RT Frédéric Taddeï είπε ότι αποχωρεί από την εκπομπή του επειδή η Γαλλία βρίσκεται σε «ανοιχτή σύγκρουση» με τη Ρωσία και διότι δεν μπορεί να  συνεχίσει να φιλοξενεί το πρόγραμμά του Forbidden to Forbid «από πίστη στη χώρα του».

H Aμερικανίδα δημοσιογράφος του RT Liz Wahl μάλιστα παραιτήθηκε Live στην οθόνη, την ημέρα της ρωσικής εισβολής:

Μέρες αργότερα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι απαγόρευε όλα τα μέσα ενημέρωσης του RT καθώς και αυτά του κατευθυνόμενου από το  Κρεμλίνο Sputnik λόγω της ρωσικής «εκστρατείας παραπληροφόρησης, χειραγώγησης πληροφοριών και διαστρέβλωσης των γεγονότων».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ruptly , με έδρα τη Γερμανία , υπέστη επίσης ένα κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δεν ανήκουν στο Κρεμλίνο δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις εδώ και χρόνια, με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτά να απειλούνται ότι θα χάσουν την δουλειά τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν “σταμπαριστεί” με την ταμπέλα του “ξένου πράκτορα”.

Το Dozhd (TV Rain) , το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει τις τηλεοπτικές του εκπομπές το 2014, με την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην ΟΥκρανία αναγκάστηκε να σταματήσει και τις διαδικτυακές εκπομπές  και αρκετοί δημοσιογράφοι του εγκατέλειψαν τη Ρωσία για την ασφάλειά τους.

Το ραδιόφωνο Ekho Moskvy έχει επίσης αποσυρθεί εν μέσω της νέας νομοθεσίας της Ρωσίας για τις λεγόμενες ψευδείς πληροφορίες.

Το BBC Russian είναι μεταξύ πολλών δυτικών ειδησεογραφικών οργανισμών που έχουν απαγορευτεί, ενώ δημοσιογράφοι που εργάζονται για το Meduza με έδρα τη Λετονία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που έχουν εξαφανιστεί από την κρατική τηλεόραση.

Ένας από τους μεγαλύτερους παρουσιαστές talk show της Ρωσίας, ο Ivan Urgant , έκανε ένα διάλειμμα από την εκπομπή του Evening Urgant στο δεύτερο μεγαλύτερο κανάλι της Ρωσίας, το Channel One, τον ίδιο σταθμό με τη Marina Ovsyannikova.

Αντέδρασε στον πόλεμο δημοσιεύοντας ένα μαύρο τετράγωνο στον λογαριασμό του στο Instagram με το απλό μήνυμα: “Φόβος και πόνος. Όχι πόλεμος”. Έκτοτε είπε στους followers του να μην πανικοβάλλονται και ότι κάνει διακοπές και θα επιστρέψει σύντομα….

Το νούμερο ένα ζευγάρι διασημοτήτων της Ρωσίας Alla Pugacheva και Maxim Galkin είναι μεταξύ πολλών άλλων μελών της showbiz που έχουν επίσης πάει διακοπές…. Ο Γκάλκιν έγραψε στο Instagram: “Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία για τον πόλεμο! Όχι πόλεμο!”

 

Πηγή: BBC

 

Το Παρίσι ζητεί την προστασία των δημοσιογράφων στην Ουκρανία-Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τους Ρώσους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: