Το Λονδίνο ανακάλεσε την άδεια εκπομπής του ρωσικού καναλιού Russia Today

File photo: Η απόφαση ελήφθη ύστερα από ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση Τζόνσον να ανακαλέσει την άδεια του ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο καναλιού. Screenshot via YouTube




Ανακαλείται με άμεση ισχύ η άδεια λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT.

Το αρμόδιο εποπτικό όργανο Ofcom αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι το κανάλι δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκπέμπει στη χώρα και ότι για ην απόφαση έλαβε  υπόψη “μια σειρά παραγόντων”, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το κανάλι ειδήσεων χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος “το οποίο πρόσφατα εισέβαλε σε μια γειτονική κυρίαρχη χώρα”.

Είχε προηγηθεί έρευνα για την αμεροληψία της ειδησεογραφικής κάλυψης από το RT, κατόπιν εντολής της Υπουργού Πολιτισμού και ΜΜΕ Ναντίν Ντόρις.

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι κάτι που προστατεύουμε λυσσαλέα σε αυτή τη χώρα και ο πήχης για ανάληψη δράσης κατά των τηλεοπτικών δικτύων σωστά τίθεται πολύ ψηλά», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση η Ofcom.

Το Ofcom αναφέρεται επίσης στους νέους νόμους στη Ρωσία “που ουσιαστικά ποινικοποιούν κάθε ανεξάρτητη δημοσιογραφία που αποκλίνει από την παρουσίαση ειδήσεων του ίδιου του ρωσικού κράτους, ιδίως σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία”

«Θεωρούμε ότι δεδομένων αυτών των περιορισμών φαίνεται αδύνατο για το RT να συμμορφωθεί με τους κανόνες αμεροληψίας του Κώδικα Ραδιοφωνίας μας υπό τις παρούσες  περιστάσεις», προσθέτει η ρυθμιστική αρχή.

Αντιδρώντας στην απόφαση το RT σχολίασε ότι αποδεικνύεται πως η ρυθμιστική αρχή είναι απλά ένα «εργαλείο» στην υπηρεσία της βρετανικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Sky News/ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ

Η Netflix βάζει τέλος στους κοινούς κωδικούς: Ξεκίνησε ήδη να το εφαρμόζει σε τρεις χώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: