Το φιάσκο του Πούτιν τον κάνει πιο επικίνδυνο: Τυφλές βόμβες κατά αμάχων ενώ οι άνδρες του κινδυνεύουν να παγώσουν σε τανκς – ψυγεία

Κατεστραμμένη γέφυρα στην πόλη Irpin. EPA/MIKHAIL PALINCHAK




Ακόμη και ο καιρός, ο σκληρότατος ουκρανικός καιρός, γυρνάει εις βάρος του Πούτιν σε έναν πόλεμο που επιχειρησιακά, όσο περνάνε οι μέρες, αποκτά εντονότερα τα χαρακτηριστικά του φιάσκου και σε μια εκστρατεία που έχει κατακλυσθεί από λάθη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι Αμερικανοί δεν περιμένουν ακόμη την τελική επίθεση στο Κίεβο: Δεν υπάρχει πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων, εκτιμούν βάσει και δηλώσεων αξιωματούχων, ενώ το περίφημο κονβόι βρίσκεται σε τέλμα, έχει χτυπηθεί από ουκρανικές δυνάμεις και οι γέφυρες προς το Κίεβο έχουν ανατιναχθεί.

Συνολικά εκτιμάται ότι το 10% των ρωσικών πόρων είτε έχουν καταστραφεί είτε δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Σε αυτές τις συνθήκες ο παράγων ψύχος έρχεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες: Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας και οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν ότι το κρύο είναι ακόμη πιο έντονο όταν συνδυάζεται με το ψυχρό μαστίγιο του ανέμου.

Το άγριο κρύο θα μπορούσε όμως να προκαλέσει και όλεθρο στα ρωσικά στρατεύματα.

Ο πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού Κέβιν Πράις δήλωσε στους Times του Λονδίνου ότι το ψύχος δεν μπορεί παρά να «υπονομεύσει τη ρωσική ισχύ».

Για παράδειγμα, τα ρωσικά στρατεύματα στην αυτοκινητοπομπή των 60 χιλιομέτρων που έχουν κολλήσει έξω από το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες «θα υποφέρουν», λέει στην βρετανική εφημερίδα ουκρανική στρατιωτική πηγή.

SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Την ίδια αίσθηση έχει και ο Glen Grant, ανώτερος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας στο Baltic Security Foundation
Λέει στο Newsweek: Το να παραμένεις σε ένα στρατιωτικό όχημα σε τόσο κρύες συνθήκες είναι δύσκολο: «Μπορώ να σου πω εκ πείρας ότι το τανκ γίνεται ψυγείο».

«Για να φας ένα σιτηρέσιο, πρέπει να έχεις ζεστό νερό και αν δεν έχεις καύσιμα ή μικρούς καυστήρες, τότε απλά καταρρέεις», λέει στο Newsweek. Οπβςτο συμπυκνώνει εφιαλτικά ο Independent, τα ρωσικά στρατεύματα στον κονβόι των 60 χιλιομέτρων θα μπρούσαν να παγώσουν μέσα στα «παγωμένα τάνκ – καταψύκτες» καθώς οι θερμοκρασίες θα βουλιάζουν στους -20 βαθμούς.

EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

«Έχουν μεγάλα υλικοτεχνικά προβλήματα ούτως ή άλλως», εκτιμά ο Γκραντ για τον ρωσικό στρατό. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό που κάνουν, δεν μπορείς να πας να επιτεθείς στους ανθρώπους έτσι.

«Πάντα, το ρωσικό δόγμα ήταν να κτίζουν πάνω (ενισχύουν) την επιτυχία αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, ξανά και ξανά, έχουν ενισχυμένη αποτυχία», είπε: «Δεν ακολουθούν σχέδιο – ακολουθούν ένα σενάριο».

Αυτό το σενάριο φαίνεται να βασίστηκε στην υπόθεση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα καταλάμβαναν γρήγορα την Ουκρανία. Αλλά αυτό το σενάριο έχει ανατραπεί από υλικοτεχνικά ζητήματα, σκληρή ουκρανική αντίσταση και χαμηλό ηθικό μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών .

Από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής και της παράκτιας Ουκρανίας. Ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν το στρατηγικό νότιο λιμάνι της Χερσώνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης βομβαρδίσει το Χάρκοβο και έχουν περικυκλώσει και βομβαρδίσει τη Μαριούπολη, αν και λέγεται ότι η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ωστόσο, ο Μάικλ Κλαρκ, πρώην γενικός διευθυντής του Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε στο Sky News ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 860 τεμάχια εξοπλισμού , όπως τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, επικαλούμενος επαληθεύσιμα στοιχεία από ανεξάρτητες πηγές.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε στο CNN ότι η Ρωσία σημειώνει πολύ μικρή πρόοδο, και ότι «δεν περιμένουμε να σημειώσουν κέρδη τις επόμενες ημέρες».

Τέλος, ο υποστράτηγος Scott D. Berrier, διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, είπε στους βουλευτές ότι περίπου 4.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την εισβολή, ενώ το ζοφερό σκηνικό για τη στρατιά του Πούτιν προκαλεί μία ανάρτηση του στρατιωτικού αναλυτής Μάικλ Κόφμαν, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι το ποσοστό εγκατάλειψης από τα ρωσικά στρατεύματα είναι «υπερβολικά υψηλό» και ότι οι οπισθοδρομήσεις των δυνάμεων της Μόσχας οφείλεται «λιγότερο στην γενική αποτυχία εκσυγχρονισμού και περισσότερο στην αδυναμία συντήρησης και σωστής υποστήριξης του υπάρχοντος εξοπλισμού».

Τυφλές βόμβες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει ενδείξεις ότι ο στρατός της Ρωσίας βομβαρδίζει την Ουκρανία με τις αποκαλούμενες «χαζές» βόμβες που δεν καθοδηγούνται με ακρίβεια και έχουν περιορισμένη ικανότητα να χτυπήσουν στόχους με ακρίβεια, ανώτατο στέλεχος των Η.Π.Α. δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της άμυνας .

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρωσοι στην πραγματικότητα ρίχνουν μερικά αδέσποτα πυρομαχικά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν «αυξανόμενες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και απώλειες αμάχων».

 

Τα σχόλια ήρθαν λίγο αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία την Τετάρτη ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Επιπλέον, το Βρετανικό υπ. Άμυνας σε ανάρτησή του σημειώνει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ».

Με πληροφορίες από Νewsweek, Reuters

Τσέρνομπιλ: Πλήρης διακοπή ηλεκτροδότησης * Φόβοι για διαφυγή ραδιενεργών ουσιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: