Θα τα καταφέρει πάλι η Κύπρος, υποστηρίζει η κ. Κριστίν Λαγκάρντ: Η διοικητής της ΕΚΤ πάει στη Λευκωσία

File photo: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. EPA, TINO ROMANO μέσω ΚΥΠΕ




Αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα αξιοποιήσει και πάλι την ευελιξία που επέδειξε πολλές φορές, θα αντιμετωπίσει τις σημερινές δυσκολίες από τις γεωπολιτικές αναταράξεις και θα αναδυθεί πιο δυνατή.

Τα παραπάνω εκφράζει μέσα από συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (και στη συνάδελφο Θεανώ Θειοπούλου) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Δύο 24ωρα πριν την άφιξή της στην Κύπρο (29 Μαρτίου), προσκεκλημένη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, σημειώνει ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει και πάλι.

Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις που θα έχουν για την Κύπρο οι κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων και η αναμενόμενη μεγάλη μείωση στην άφιξη Ρώσων τουριστών, σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό και τον ευρύτερο επηρεασμό της ανάπτυξης, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει πως κάθε πρόκληση αποτελεί μια ευκαιρία.

Χαρακτηρίζει σωστή τη στροφή των κυπριακών Αρχών προς άλλες τουριστικές αγορές και επισημαίνει με νόημα τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα η συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, που της επιτρέπει να λειτουργεί ως κόμβος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Για την επιρροή ρωσικών συμφερόντων στην κυπριακή οικονομία, η πρόεδρος της ΕΚΤ διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι «τα άμεσα ανοίγματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα προς τη ρωσική οικονομία είναι συνολικά σχετικά περιορισμένα και συνεχίζουν να μειώνονται».

Σημειώνει επίσης με ικανοποίηση ότι «τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Και καταλήγει τονίζοντας πως «το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα κρίση» και ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση σήμερα (σ.Φ. σε σχέση με την επίσκεψή της στην Κύπρο πριν 10 χρόνια), καθώς έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Στο Κάιρο για επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: