Τα είπαν Λαβρόφ – Τσαβούσογλου για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα: Στο επίκεντρο Ουκρανικό και διμερείς σχέσεις

File Photo: O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov με Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Τη δεύτερη δια ζώσης συνάντησή τους σε μία εβδομάδα είχαν την Τετάρτη στη Μόσχα οι Yπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα διεθνών θεμάτων, με πρώτο εξ’ αυτών το Ουκρανικό, αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε για το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι ότι δεν συζητήθηκε αλλά πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο για την οργάνωσή της εάν γίνει κατανοητό ότι δεν θα είναι συνάντηση για τη συνάντηση, αλλά επαφή των Προέδρων, η οποία θα επικυρώσει τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν και τώρα βρίσκονται υπό επεξεργασία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών».

Δεν είναι μυστικό ότι οι θέσεις Μόσχας και Άγκυρας ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία δεν συμπίπτουν, δήλωσε υποδεχόμενος τον Τούρκο συνομιλητή του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή «τιμούμε πολύ και αντιμετωπίζουμε με μεγάλο σεβασμό τη θέση, που λαμβάνει η Τουρκία, προσπαθώντας αντικειμενικά να προσεγγίσει τα ζητήματα, που προκύπτουν από την τρέχουσα κρίση».

«Βλέπουμε και τιμούμε την υπεύθυνη προσέγγιση της Άγκυρας στην τήρηση των υποχρεώσεων ως προς τη συνθήκη του Μοντρέ», είπε επίσης ο Ρώσος Υπουργός, για να εισπράξει τη διαβεβαίωση του συνομιλητή του ότι η απόφαση της Τουρκίας «έναντι της συνθήκης του Μοντρέ παραμένει η ίδια, θα συνεχίσουμε την τήρηση των προβλέψεών της».

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «χάρη στις σχέσεις εμπιστοσύνης, που διαμορφώθηκαν μεταξύ των χωρών μας κατά την κοινή εργασία» για τη Συρία και τη Λιβύη, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να κάθονται οι δύο χώρες στο ίδιο τραπέζι, ενώ η Τουρκία «ως κράτος, που διατηρεί επαφές με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κάνει παν το δυνατό, ώστε να συμβάλει στην τάχιστη επίλυση του προβλήματος».

Όπως επεσήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο για την οργάνωσή της εάν γίνει κατανοητό ότι δεν θα είναι συνάντηση για τη συνάντηση, αλλά επαφή των Προέδρων, η οποία θα επικυρώσει τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν και τώρα βρίσκονται υπό επεξεργασία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε και μια νέα τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ουκρανία και την Τουρκία όπως εκείνη, που προηγήθηκε στις 10 Μαρτίου στην Αττάλεια, η οποία «ήταν σε κάθε περίπτωση ωφέλιμη, αν και δεν εντοπίστηκαν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την ουκρανική πλευρά», κατά την εκτίμηση του κ. Λαβρόφ. «Εάν εμφανιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες, θα είναι μόνο χαρά μας να συνεχίσουμε τη συναναστροφή σε αυτό το σχήμα, εάν καταλάβουμε την υπεραξία της», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «σε όλα πρέπει να τεθεί ένα τέλος, χρειάζεται να σταματήσει η αιματοχυσία και να πάψουν να τρέχουν τα δάκρυα», καθώς η τουρκική πλευρά «πάντοτε ισχυριζόταν και θα ισχυρίζεται ότι στους πολέμους δεν υπάρχουν νικητές» και εκτιμά ότι «δυστυχώς από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα η καταστροφή και το ανθρωπιστικό δράμα συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ουκρανία, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα τους».

Ανέφερε επίσης ότι «η Άγκυρα συνεχίζει να πιστεύει στη διπλωματία» κι ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη βοήθεια, που παρείχε στην απομάκρυνση Τούρκων πολιτών από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο κ. Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες συγκεντρώνουν μαρτυρίες των «εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία κι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ανάδειξής τους, παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει «προκατειλημμένη στάση» έναντι των εξελίξεων στην Ουκρανία, «εμπιστευόμενη οποιονδήποτε ισχυρισμό της ουκρανικής προπαγάνδας» και «αγνοώντας πλήρως τα βάσανα των αμάχων του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ και άλλων τμημάτων της Ουκρανίας».

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως η ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, η λειτουργία του οποίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023 προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, γεγονός, που επιβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης και άλλα στρατηγικά σχέδια στον τομέα της ενέργειας, καθώς αυτός «παραδοσιακά παίζει το ρόλο της ατμομηχανής στις ρωσο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις». Ως σχετικό παράδειγμα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θύμισε τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020 και «εδραιώνει στην πράξη την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και των κρατών της ΝΑ Ευρώπης».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τέλος την υποστήριξη της Μόσχας στη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Άγκυρας και Γερεβάν, όπου εντοπίζεται ορισμένη πρόοδος. Όπως έχει μεταδώσει από τις 12 του μηνός το πρακτορείο «Armen Press» ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε ότι «Αρμενία και Τουρκία επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για την ομαλοποίηση των σχέσεων χωρίς προκαταρκτικούς όρους».

Όπως είχε νωρίτερα μεταδώσει το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας – Τουρκίας αυξήθηκε το 2021 κατά 57% σε σύγκριση με το 2020 και έφθασε το ύψος των 33 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Το 2021 επισκέφθηκαν τα τουρκικά θέρετρα περισσότεροι από 4 εκατ. Ρώσοι τουρίστες, δυναμική, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, ειδικά υπό τις συνθήκες απαγόρευσης πτήσεων και αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Χαστούκι χωρίς αντίκρυσμα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Διατάσσει τη Μόσχα να τερματίσει τις επιχειρήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: