Στη μηδενική ανοχή έναντι του covid επιστρέφει ο Κινέζος Πρόεδρος- Εκατομμύρια κινέζοι αποκλεισμένοι, αναζωπύρωση του ιού

File photo Καμπίνες απομόνωσης για τους μετρίως ασθενείς από covid στο Χόνγκ-Κόνγκ που πλήττεται ιδιαίτερα EPA/JEROME FAVRE




Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διέταξε την συνέχιση της πολιτικής της μηδενικής ανοχής στην Covid και την καταπολέμηση «το συντομότερο δυνατόν» της επιδημίας, μετέδωσε η εθνική τηλεόραση.

Η Κίνα βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες αντιμέτωπη με την χειρότερη αναζωπύρωση της επιδημίας μετά το πρώτο της κύμα το 2020. Δεκάδες εκατομμύρια βρίσκονται σε lockdown σε ολόκληρη την χώρα.

Μέτρα lockdown έχουν επιβληθεί σε περιοχές της επαρχίας Τζιλίν (βορειοδυτική Κίνα), όπου έχει εντοπισθεί μεγάλο μέρος των κρουσμάτων και στην τεχνολογική μεγαλούπολη Σεντζέν, με πληθυσμό 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 2.432 νέα κρούσματα της Covid-19, διεσπαρμένα στο σύνολο σχεδόν των κινεζικών επαρχιών.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται επισήμως από τις κινεζικές αρχές είναι εξαιρετικά χαμηλοί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, σε αντιπαραβολή με τα επίσημα κινεζικά στοιχεία της επιδημίας, είναι υψηλοί. Οι αρχές υιοθετούν την στρατηγική της μηδενικής Covid, που στοχεύει στην ελάττωση των νέων κρουσμάτων στο ελάχιστο.

«Οφείλουμε να θέτουμε πάντα σε προτεραιότητα τους ανθρώπους και την ζωή τους, να παραμένουμε (…) στην πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid και να εξουδετερώσουμε το συντομότερο δυνατόν την εξάπλωση της επιδημίας», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η κορύφωση αυτή έρχεται την στιγμή που η αύξηση των κρουσμάτων διαφεύγει κάθε ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ, όπου τα νοσοκομεία είναι πλημμυρισμένα από ασθενείς και όπου ο τοπικός πληθυσμός επιδράμει στα σούπερ μάρκετ από τον φόβο της επιβολής lockdown.

Η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία στο τέλος του 2019, εφάρμοσε ήδη από την άνοιξη 2020 πολύ αυστηρά μέτρα lockdown που έπληξαν ολόκληρες πόλεις πολλών εκατομμυρίων κατοίκων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί κινέζοι εμπειρογνώμονες έχουν αμφισβητήσει την βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΚ
Ελλάδα Αθήνα 

Το Πεκίνο θα προστατεύσει τα συμφέροντά του αν θιγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις -Eμμένει να μην καταδικάζει τη Ρώσικη εισβολή

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: