Πρώτα Βρυξέλλες και μετά Βαρσοβία ο Πρόεδρος Μπάιντεν: Σχεδιάζεται ταξίδι στην Ευρώπη για τις “μεγάλες αποφάσεις”… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden delivers an address at the National League of Cities Congressional City Conference in Washington, DC, USA, 14 March 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να δώσει ξανά βήμα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ διεξάγονται συζητήσεις στο Λευκό Οίκο για να επισκεφθεί χώρες γειτονικές με την Ρωσία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου άφησε να εννοηθεί ότι η προεδρική επίσκεψη σε χώρες όπως η Πολωνία, βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων. Και ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου. Με τα σημερινά δεδομένα, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να επισκεφθεί πρώτα τις Βρυξέλλες και μετά τη Βαρσοβία.

Η αναμενόμενη πτώση της Ουκρανίας, αν και ο λαός της χώρας παλεύει με νύχια και με δόντια εναντίον των Ρώσων εισβολέων, αναγκάζει τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους να δουν κατάματα την αλήθεια. Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων φαίνεται ότι έφτασε…

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο πολεμικό πεδίο. Η Μαριούπολη που μας ενδιαφέρει, είναι μία στραγγαλισμένη πόλη, αλλά δεν έχει καταληφθεί λέει το Πεντάγωνο. Σε όλη τη χώρα η ρωσική εισβολή έχει κολλήσει, είναι στάσιμη, υποστήριξε.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο όλες σχεδόν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία παραμένουν σε αδιέξοδο. “Βλέπει” σκληρή αντίσταση και στο Κίεβο και στο Χάρκοβο.

Αναφορικά με τον κ. Ζελένσκι, αυτή τη φορά, θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας οπότε πρέπει να αναμένεται νέος γύρος πιέσεων από το Κογκρέσο προς το Λευκό Οίκο για την ανάγκη στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ήδη νομοθέτες και των δύο κομμάτων, υποστήριξαν δημόσια την ανάγκη να ενισχυθεί με πολεμικά αεροπλάνα η Ουκρανία. Και οι γερουσιαστές δεν αναφέρονται μόνο στα πολωνικά MIG-29 που τελικά δεν έχουν παραχωρηθεί στο Κίεβο. Είναι φανερό πλέον ότι ζητούν τη χρησιμοποίηση πολεμικών αεροσκαφών.

Όμως το θέμα που κυριάρχησε την Δευτέρα είναι οι πιθανές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα. Είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα αν ισχύει, όπως υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η Κίνα αρνήθηκε την πληροφορία, όμως το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο αποφάσισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για το Πεκίνο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε στη Ρώμη με τον απεσταλμένο της Κίνας. Η συζήτηση με τον Γιανγκ Τζιετσί κράτησε επτά ώρες και ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής». Πηγή του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνάντηση αυτή προετοιμαζόταν από τον Δεκέμβριο.

Ακολούθησε ενημέρωση του Λευκού Οίκου κατά την οποία τονίστηκε ότι η Αμερική θεωρεί «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος δεν το ανέφερε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση δεν οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Πριν από τη συνάντηση, ο κ. Σάλιβαν έστειλε μήνυμα στο Πεκίνο ότι εάν βοηθήσει τη Ρωσία, θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις. Οι πληροφορίες που διέρρευσε το ίδιο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναφέρουν ότι μετά την εισβολή -όχι πριν την εισβολή- η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο.

Ισχυρίζονται ακόμα ότι ο κ. Πούτιν είχε ενημερώσει τον Κινέζο ομόλογό του, πριν την εισβολή, αλλά όχι σε λεπτομέρειες και με καθαρό τρόπο, ότι θα αναλάβει «στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν σχολίασε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από το Πεκίνο για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει διαψεύσει αυτήν την πληροφορία, όπως και η Κίνα που κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

Την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ «δεν θα αφήνουν καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες της Ρωσίας» λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Προκαλεί εντύπωση και στην Ουάσιγκτον και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ότι από τις 24 Φεβρουαρίου, από την την αρχή δηλαδή του πολέμου, το Πεκίνο έχει αποφύγει να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του από την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί εικάζουν ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος της, βρίσκονται σε δύσκολη θέση μετά την αποτυχία να καταλάβουν την Ουκρανία μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχε θέσει η Μόσχα. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι κυρώσεις έχουν «πνίξει» το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας, η οποία αναζητεί τρόπους για να σπάσει το εμπάργκο. Και ισχυρίζονται επίσης, ότι χώρες όπως η Κίνα -εμείς να προσθέσουμε και την Τουρκία- θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις κυρώσεις και να βοηθήσουν τη ρωσική οικονομία.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι δυσκολίες για τον στρατό του κ. Πούτιν αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες, αν και παραδέχονται ότι αργά αλλά σταθερά έχει κέρδη στο πολεμικό πεδίο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο όλες σχεδόν οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία παραμένουν σε τέλμα, σε αδιέξοδο. Το υπουργείο Άμυνας βλέπει σκληρή αντίσταση και στο Κίεβο και στο Χάρκοβο. Εδώ να σημειώσω ότι άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι προχωρούν στο σχέδιο αποκλεισμού της πρωτεύουσας.

Η Ρωσία προσπαθεί ακόμα να επιβληθεί στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου εντοπίστηκαν ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται στην εισβολή.

Το Πεντάγωνο επιμένει ότι ο εναέριος χώρος είναι υπό αμφισβήτηση, υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν επιτύχει αεροπορική υπεροχή έναντι ολόκληρης της Ουκρανίας».

Μερικές φορές στον αέρα επικρατεί η Ρωσία και άλλες φορές η Ουκρανία. Θα έλεγα αυτό δεν φαίνεται στην πράξη.

«Οι Ρώσοι έχουν σίγουρα, αν και δεν έχουν επιτύχει αεροπορική υπεροχή, σίγουρα έχουν περισσότερα αεροπλάνα, και πετούν πολύ περισσότερο από τους Ουκρανούς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 900 πυραύλους στο έδαφος της Ουκρανίας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ρωσία έχασε το 10% της δύναμής της. Αλλά διαθέτει 90% της στρατιωτικής μηχανής, που σημαίνει ότι έχει μεγάλη ισχύ.

Αναφορικά με την επίθεση στο στρατόπεδο Γιαβορίβ στα σύνορα με την Πολωνία, το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι:

Το κτύπημα, που έγινε από πολεμικά αεροπλάνα με πυραύλους κρουζ, δεν θα επηρεάσει την κατανομή της στρατιωτικής βοήθειας των δυτικών στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν είναι σε αυτή τη βάση που γίνεται η αποστολή της αμερικανικής βοήθειας.

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι πριν από την εισβολή βρίσκονταν σε αυτό το στρατόπεδο 100 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς. Όλοι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι έφυγαν από τη χώρα πριν εισβάλει η Ρωσία.

  • Σύμφωνα με το Πεντάγωνο:

Η Ουκρανία έχει στη διάθεσή της πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει.

Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι όταν χρησιμοποιεί τα drones είναι αποτελεσματική. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε ειδικά στα Bayraktars

Ρωτήθηκε για το τι προτίθεται να δώσει η Αμερική για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Μας ζήτησαν είπε τα MIG-29, και προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Και στα δύο απαντήσαμε αρνητικά. Προφανώς θεωρούν ότι από αυτά θα μπορούσε να προκληθεί ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι Αμερικανοί σπεύδουν στην Κίνα μέσω …Ρώμης για την Ουκρανία: Στείλτε μαχητικά ζητούν οι γερουσιαστές… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: