Προειδοποιεί για σύγκρουση με ΝΑΤΟ ο Λαβρόφ: Αν σταλεί ειρηνευτική δύναμη σε Ουκρανία

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

“Μια διεθνής ειρηνευτική αποστολή θα πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία και να της δοθούν τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, είχε δηλώσει ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας χθες Τρίτη μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γιαροσλάβ Κατζίνσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο μαζί με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας σε ένδειξη υποστήριξης υψηλού επιπέδου προς τον Ζελένσκι.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια ειρηνευτική αποστολή – το ΝΑΤΟ, πιθανώς κάποια ευρύτερη διεθνής δομή – αλλά μια αποστολή που θα είναι σε θέση να αμυνθεί, η οποία θα λειτουργεί σε ουκρανικό έδαφος», είπε ο Κατζίνσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι μια αποστολή που θα επιδιώκει την ειρήνη, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύεται και από τις κατάλληλες δυνάμεις, τις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Κατζίνσκι, ο οποίος θεωρείται ο κύριος λήπτης αποφάσεων στην Πολωνία.

«Αυτό είναι δημαγωγία και το ΝΑΤΟ θα αντιληφθεί ότι πρέπει [να δρα] ρεαλιστικά», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το TASS. «Δεν αποκλείω ότι, εάν περνούσε αυτή η απόφαση, το μεγαλύτερο μέρος της ειρηνευτικής δύναμης θα ήταν από την Πολωνία και θα έπαιρνε τον έλεγχο της δυτικής Ουκρανίας και του Λβοφ».

«Στη συνέχεια θα έμεναν εκεί για πολύ καιρό, και ίσως αυτό να είναι το νόημα του σχεδίου», συνέχισε ο υπουργός.

Το θέμα είναι πιθανό να τεθεί όταν οι ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη  στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: Euroactiv

Ξεκίνησε κυνήγι προδοτών στον στενό κύκλο του Πούτιν: Άφαντος ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: