Ωχ, το αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις από την Τουρκία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια. Δεν συμφώνησαν πουθενά… Φωτογραφία via Mevlüt Çavuşoğlu @MevlutCavusoglu




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά την… αντικατοχική τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η Ουκρανία θέλει την Τουρκία να είναι στις εγγυήτριες χώρες, στο ενδεχόμενο να συμφωνηθεί ένα τέτοιο μοντέλο, το οποίο φαίνεται πως συζητήθηκε χθες στην Αττάλεια.

Τι σημαίνει αυτό που δημοσιοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών; Άγνοια κινδύνου από το Κίεβο ή άγνοια της ιστορίας και των γεγονότων; Δεν έχουν ακούσει στην Ουκρανία τι έγινε στην Κύπρο και πως «αξιοποίησε» η Τουρκία τη συμμετοχή της στο Σύστημα Εγγυήσεων στο νησί;

Εισέβαλε το 1974 στην Κύπρο και έκτοτε κατέχει το 37%  του εδάφους. Χωρίς να προβλέπει το Σύστημα την στρατιωτική παρέμβαση. Αλλά αυτό ήταν και είναι λεπτομέρεια για την Τουρκία, όπως και για την λεγόμενη διεθνή κοινότητα.

Μετά λοιπόν τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που φιλοξενήθηκε στην Αττάλεια, στο περιθώριο του Διπλωματικού Φόρουμ,  ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε μεταξύ άλλων:

  • … «Κανείς δεν περίμενε να λυθούν όλα τα προβλήματα από αυτή την συνάντηση. Όμως, έπρεπε να γίνει μια τέτοια αρχή. […] Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί αποτέλεσμα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο μέλλον. […] Υπάρχουν πολλά θέματα που διαπραγματεύονται μεταξύ τους η Ρωσία και η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της ουδετερότητας. Στο τραπέζι υπάρχει και η υπογραφή μιας περιεκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Υπάρχει το σημείο του να γίνουν εγγυήτριες πολλές χώρες. Μια από αυτές είναι και η Τουρκία. Η Ουκρανία θέλει να γίνει εγγυήτρια η Τουρκία» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Αυτό κι εάν είναι αποκάλυψη, είδηση. Να καταστεί η κατοχική Τουρκία εγγυητής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο οικοδεσπότης, Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και πολυδιαφήμισε αυτή τη συνάντηση των Λαβρόφ και Κουλέμπα και τον τουρκικό ρόλο του «μεσολαβητή», αυτή απέτυχε.

Μάλλον αυτό το ανέμενε η Άγκυρα, αλλά εκείνο που προφανώς ενδιαφέρει την κατοχική δύναμη είναι να καθοριστεί και αναδειχθεί ο ρόλος της.  Και αναμένεται πως θα τον συντηρήσει και θα τον αξιοποιήσει στο έπακρο και μετά το τέλος αυτού του πολέμου.

Κυρίως μετά, όταν ο «ειρηνοποιός» Ερντογάν, θα θέσει επί τάπητος τις αξιώσεις του, τις διεκδικήσεις του και θα ζητά να ικανοποιηθούν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τον αποθρασύνει η στάση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας: Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι είναι ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: