Νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας: Απαράβατος όρος εθνική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα διαμηνύει ο Ζελένσκι

File Από τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών στην Αττάλεια, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ (Α) και ο Ουκρανός ομόλογός του Κουλέμπα(Δ) Στη μέση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES EPA/CEM OZDEL / Turkish Foreign Affairs Ministry HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν ενδεχομένως από σήμερα Δευτέρα έως και τις 30 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη  για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, όπως έγινε γνωστό και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι θέτει ως απαράβατο όρο για την προόδο των διαπραγματεύσεων  την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό ακριβώς σε ποια θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις. Σε ένα βιντεομήνυμα που καταγράφηκε για μια εκπομπή, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη της Ουκρανίας, την οποία πρόβαλε το πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP, ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε πως αξιώνει την εφαρμογή μιας «κατάπαυσης του πυρός» και την «πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων» από την ουκρανική επικράτεια.

Δήλωση Ζελένσκι

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό»

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα. Έκτοτε, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κρίθηκαν «δύσκολες» και από τα δύο στρατόπεδα.

Αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τη πόλη Σλάβουτιτς 

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους οπότε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

Με πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Λεντριάν μιλά για “συλλογική ενοχή” αν δεν βοηθηθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης: 1119 νεκροί άμαχοι , σύμφωνα με ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: