Με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τι να κρύβεται άραγε πίσω από τα χαμόγελα και τις κλειστές πόρτες;

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη, Κυριακή 13 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ *

Ζούμε μέρες απόλυτης σχιζοφρένειας, μέρες φρικτού πολέμου που κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος του. Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία (όποια δικαιολογία κι αν επικαλείται ο Πούτιν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή) αλλάζει ραγδαία τον κόσμο και αναδιατάσσει τις παγκόσμιες δυνάμεις και ισορροπίες.

Εκτός από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στα πεδία των μαχών και όχι μόνο σε αυτά, γινόμαστε μάρτυρες και ενός άλλου επίσης ανελέητου βομβαρδισμού, του βομβαρδισμού των ειδήσεων και των αναλύσεων. Και της μαύρης προπαγάνδας ασφαλώς που κυριαρχεί σε πολλά ξένα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως (ΜΜΕ).

Χωρίς να παριστάνω τον ειδικό (τούτες τις μέρες οι ειδικοί διεθνολόγοι και αναλυτές  έγιναν περισσότεροι από τους ανειδίκευτους) προσπαθώ μέσα από αυτόν τον καταιγισμό ειδήσεων να διακρίνω μέχρι που φθάνει η αλήθεια και που είναι το ψέμα. Να μη διαφεύγει της προσοχής μας πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία συνέβηκε πριν πέντε σχεδόν δεκαετίες μέσα στο ίδιο το σπίτι μας. Εισβολή των Ρώσων σήμερα στην Ουκρανία, εισβολή των τούρκων στην Κύπρο το 1974!

  • Για 48 συναπτά έτη η Τουρκία κατέχει με την ισχύ των όπλων το 37% τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι και ευρωπαϊκό εδάφους, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει καμία πρακτική αντίδραση, από αυτούς που σήμερα σχίζουν τα ιμάτια τους για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία!

Επιλεκτική ήταν και είναι δυστυχώς πάντα και η αντίδραση και η μνήμη των λεγόμενων «ισχυρών» της γης. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό των στυγνών συμφερόντων τους!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ξαφνικά και αναπάντεχα είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντάται με τον τούρκο πρόεδρο. Μια συνάντηση που δεν πραγματοποιήθηκε, όπως μας είπαν, επειδή έτυχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να βρεθεί την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη. Την συνάντηση κάποιοι άλλοι την ήθελαν και την προγραμμάτισαν (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια).

Γι΄ αυτό αντί για μια τυπική συνάντηση, όπως μας είπαν αρχικά, είχαμε μια συνάντηση στην οποία τα πάντα συζητήθηκαν, έστω κι αν όπως ήταν φυσικό τίποτε το ουσιαστικό δεν συμφωνήθηκε. Αυτά είναι για το μέλλον, βιασύνες και προχειρότητες δεν επιτρέπονται. Ας προετοιμάσουμε πρώτα τον λαό κι ύστερα βλέπουμε…

Γιατί ένα είναι απολύτως βέβαιο: Η συνάντηση αυτή είναι σίγουρο ότι δρομολογεί  εξελίξεις. Ελπίζω πως όταν οι συζητήσεις θα μπαίνουν στα βαθιά να μην καταποντιστούμε όλοι μας στα τρικυμισμένα νερά του Αιγαίου, στο οποίο παιχνίδι θα κάνουν πάλιν μόνο οι αμερικανοί

Ας γίνουμε λοιπόν πιο μελετηροί μαθητές. Μην μας ξεγελούν οι κοκορομαχίες των Η.Π.Α. με την Άγκυρα. Τους Αμερικανούς ενδιαφέρει η γεωγραφία πολύ περισσότερο από την Ιστορία, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια. Διότι αν τους ενδιέφερε η Ιστορία δεν θα καταδέχονταν καν να συνδιαλέγονται με την αλλοπρόσαλλη Τουρκία, την αιωνίως και μονίμως επιτήδεια  ουδέτερη…

  • Θα το πω και θα το γράψω όσο πιο απλά γίνεται. Οι αμερικανοί και όλος ο συρφετός που τους ακολουθεί προστατεύουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Αυτοί διχοτόμησαν την Κύπρο. Αυτοί υποθάλπουν για 48 συναπτά έτη την κατοχή (και είναι πραγματικά αξιοθρήνητο που η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν φαίνεται να αξιοποιεί την παρούσα περίσταση).

Αυτοί προωθούν λύση διχοτομική. Αυτοί δεν αφήνουν την Κύπρο και την Ελλάδα να αξιοποιήσουν τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στις θάλασσες μας που θα αποτελούσαν το ενεργειακό σωσίβιο για την Ευρώπη. Ξεκάθαρα πράγματα. Και τώρα θέλουν να τακτοποιήσουν και το θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.

Υστερόγραφο: Αλήθεια που είναι χαμένος ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.! Πρώτη φορά τόση σιωπή από ένα Οργανισμό που έπρεπε να τρέξει πρώτος να σβήσει τη φωτιά του πολέμου! Είναι πραγματικά και για γέλια και για κλάματα!

Κάποιοι φαίνεται να ψάχνουν ευκαιρίες στις «στάχτες» της Ουκρανίας. Στους πολέμους άλλωστε πάντα αυτό γίνεται. Και φυσικά από αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί να απουσιάζει ο πρώτος διδάξας που λέγεται Τουρκία.

Το πρόβλημα για τον Ερντογάν προς το παρόν, εκτός από τη «γαλάζια πατρίδα», είναι ο east met και ο ρόλος της χώρας του που μακάρι να διαψευστώ, θα περάσει τελικά (με την συμφωνία των Ισραηλινών) από την Τουρκία, κάτι που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μόνιμη εξάρτηση από τη Άγκυρα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για μαθητές ανεπίδεκτους μαθήσεως.

 Διαμεσολαβητής για την ειρήνη η Τουρκία που είναι η ίδια κατοχική δύναμη! Θου Κύριε!

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Νικόλαος Δεμπέλας: Ένας φαντάρος της ένδοξης Ελληνικής Μεραρχίας που γύρισε νεκρός από την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: