Η δηλητηρίαση της σοκολάτας: Στόχος ο Αμπράμοβιτς, προειδοποίηση προς ολιγάρχες να μην προδώσουν το Κρεμλίνο, λένε ερευνητές

File Photo: O Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς. EPA, ANTHONY ANEX




Ο επικεφαλής ερευνητής που αποκάλυψε τη δηλητηρίαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς δήλωσε  ότι η χημική επίθεση ήταν μια προειδοποίηση προς τον δισεκατομμυριούχο και άλλους να μην προδώσουν το Κρεμλίνο.

Ο Christo Grozev, επικεφαλής ερευνητής της Ρωσίας για το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat, είπε ότι η δηλητηρίαση δεν αποσκοπούσε στον θάνατο του δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη.

Είπε χαρακτηριστικά στο Times Radio: «Η δόση δεν ήταν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει κανέναν από τους τρεις, ο πιο πιθανός στόχος θα ήταν ο Αμπράμοβιτς. Και είναι κάπως λογικό. 

«Εννοώ, προσφέρθηκε να παίξει… αυτόν τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, αλλά άλλοι ολιγάρχες είχαν… διακηρύξει κάποια δεδομένη ανεξαρτησία από τη θέση του Κρεμλίνου και επέκριναν τον πόλεμο.

«Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως προειδοποιητικό σήμα για αυτούς να μην ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που διαφωνούν και να μην είναι υπερβολικά έντιμοι διαμεσολαβητές»

  • Πηγή κοντά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους Financial Times : «Οι άνθρωποι τυφλώθηκαν εντελώς τυφλοί… την επόμενη μέρα.

«Δεν προσδιορίσαμε την ουσία. Δεν έχω ιδέα ποιος ήταν πίσω από [την επίθεση], αλλά φαίνεται ότι ο Ρομάν [Αμπράμοβιτς] ήταν ο κύριος στόχος».

Μια άλλη πηγή είπε ότι «σίγουρα δεν ήταν [η ουσία] Novichok», προσθέτοντας: «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος το έκανε – οι Ουκρανοί ή οι Ρώσοι».

Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε χθες ότι ο ολιγάρχης είχε τα αναφερόμενα συμπτώματα αφού έφαγε σοκολάτα και ήπιε νερό, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι καθώς και δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν έντονη κοκκινίλα στα μάτια, πόνο στα μάτια καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια .

  • Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος αποδέχτηκε ουκρανικό αίτημα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «τυφλώθηκε για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο στην Τουρκία, είπε πηγή στον Guardian.

Πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων της PA ο Αμπράμοβιτς έχει πλέον αναρρώσει και συνέχιζε να προσπαθεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Η Wall Street Journal η οποία έκανε και την αποκάλυψη της δηλητηρίασης, ανέφερε ότι την επίθεση πραγματοποίησαν κύκλοι σκληροπυρηνικών στη Ρωσία που ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς στο BBC Newsnight, ο Sergiy Petukhov, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, είπε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα από (τις) πληροφορίες που έχουμε.

«Θυμάστε προηγουμένως ένας από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές δολοφονήθηκε στο Κίεβο κάτω από άγνωστες συνθήκες».

Είπε ότι η κατάσταση κάνει «την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων πολύ τεταμένη και νευρική, σίγουρα δεν συμβάλλει στην επιτυχία».

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου βγουν περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το κατά πόσον ήταν σκόπιμη επίθεση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ή κάτι άλλο που μόλις συνέβη», πρόσθεσε.

Η αποκάλυψη έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Αμπράμοβιτς φέρεται να ταξίδεψε στην Πολωνία για να ενεργήσει ως διαπραγματευτής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφτηκε την πολωνική πόλη Rzeszow μόλις μίλια από τα ουκρανικά σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για την ύποπτη δηλητηρίαση, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαϊλο Πόντολιακ είπε μόνο: «Υπάρχουν πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας».

  • Οι ειδικοί στα χημικά όπλα και ένας ερευνητής της Bellingcat πραγματοποίησαν εξετάσεις στους τρεις άνδρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπτώματα είναι «πιθανότατα το αποτέλεσμα σκόπιμης δηλητηρίασης με απροσδιόριστο χημικό όπλο».   

Τα συμπτώματα που βίωσε ο Αμπράμοβιτς και οι άλλοι δύο διαπραγματευτές υποχώρησαν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το Κρεμλίνο αναγνώρισε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε επίσημα στις πρώιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε την Πέμπτη ότι ο ολιγάρχης δεν ήταν πλέον μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Έλαβε μέρος στο αρχικό στάδιο», είπε ο Πεσκόφ την Πέμπτη. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των δύο ομάδων, των Ρώσων και των Ουκρανών». 

Οι ειδικοί στα χημικά όπλα δήλωσαν ότι η δόση και το είδος του τοξικού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της 3ης Μαρτίου ήταν «πιθανότατα ανεπαρκή για να καταστούν απειλή για τη ζωή τους» και αντίθετα είχε σκοπό «να τρομάξει τα θύματα και όχι να προκαλέσει μόνιμη ζημιά».

Με πληροφορίες από Daily Mail

Με δικό τους νερό και φαγητό οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις: Καχυποψία, χαμηλές προσδοκίες και Αμπράμοβιτς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: