Η Ασφάλεια ερευνά τα αίτια της έκρηξης που ισοπέδωσε το εργοστάσιο στα Γρεβενά: Σοκ στο πανελλήνιο για τους τρεις νεκρούς

Πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή της έκρηξης που ισοπέδωσε εργοστάσιο εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ




Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο μετά τον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων από την έκρηξη που ισοπέδωσε το εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών της ΕΛΤΕΚ στην Ιτέα Γρεβενών.

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που ερεύνησαν χθες τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, σε αρκετή απόσταση από το σημείο της έκρηξης εκτός από χαλάσματα, μπετόν και σίδερα εντόπισαν ανθρώπινα μέλη που ανήκουν στους τρεις που εκείνη την ώρα εργάζονταν στον χώρο παραγωγής.

Οι έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και τον εντοπισμό των τριών εργαζομένων που βρήκαν τραγικό θάνατο από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρα στην μονάδα του εργοστασίου παραγωγής εκρηκτικών στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών.

Το έργο της προανακριτικής έρευνας για τον εντοπισμό των αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών της έκρηξης στο εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών, αντί της Πυροσβεστικής που είχε αρχικά ανατεθεί, με νέα εντολή του Εισαγγελέα Γρεβενών ανατίθεται στην Αστυνομία και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής διεύθυνσης Γρεβενών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η κατάθεση του φύλακα της μονάδας ο οποίος κατάφερε να διασωθεί ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Γενική άποψη από την περιοχή που έγινε η έκρηξη σε εργοστάσιο στην Ιτέα Γρεβενών, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

Η κοινωνία των Γρεβενών είναι σοκαρισμένη από το τραγικό γεγονός. Εχθές μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΤΕΚ για τον θάνατο των τριών εργαζομένων, διατηρούσαν ελπίδες για ένα «θαύμα» που θα τους κρατούσε στη ζωή.

Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος.

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια της έκρηξης .

«Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» αναφέρει στην ανακοίνωση η εταιρεία και προσθέτει:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους.

Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά.

Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως».

ΚΙΝΑΛ: Κατεπείγουσα διερεύνηση 

Με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) στα Γρεβενά, ο Γιώργος Μουλκιώτης, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε τα εξής:

«Άλλο ένα εργατικό θανατηφόρο ατύχημα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των τραγωδιών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε χώρους εργασίας.

Το τραγικό αυτό συμβάν με τον θάνατο τριών νέων εργαζομένων, αποδεικνύει την ανυπαρξία υπεύθυνης πολιτικής για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Μέχρι που θα φτάσει η αδιαφορία της κυβέρνησης; Τι άλλο τραγικό χρειάζεται να συμβεί;

Ζητάμε κατεπείγουσα διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος, γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και απόδοση ευθυνών.»

 ΚΚΕ: Να αποδοθούν ευθύνες

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους, μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών στην Ιτέα Γρεβενών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Είναι αυτονόητη η απαίτηση για την άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και των πιθανών ελλείψεων στην τήρηση των μέτρων ασφάλειας, όπως και για την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Παράλληλα, επείγει να υπάρξει άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο για επιπτώσεις στην περιοχή από την έκρηξη, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να επανεξεταστεί, επίσης, το πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία ομοειδών επιχειρήσεων» τονίζει ανακοίνωση του κόμματος.

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης, επισήμανε τα παραπάνω και εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνελήφθη μετά από άγρια καταδίωξη 45χρονος για την απαγωγή Κυπαρίσση: Προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: