Ανήσυχο για τα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίζουν το Βρετανικό Μουσείο οι Times

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis delivers a speech during a ceremony marking the arrival of fragments of the sculptural decoration of the Parthenon at the Acropolis Museum in Athens, Greece, 03 January 2022. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Τη βαθιά ανησυχία του εξέφρασε το Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times του Λονδίνου (κείμενο Jack Blackburn), για την αποκάλυψη ότι ψηφιακοί αρχαιολόγοι έκαναν μια «μη εξουσιοδοτημένη σάρωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα προκειμένου να φτιάξουν ένα αντίγραφο.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι μια ομάδα από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA), στην οποία το Βρετανικό Μουσείο είχε αρνηθεί να χορηγήσει επίσημη άδεια για σάρωμα, ελπίζει ότι η κατασκευή παρόμοιων αντιγράφων μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή των πρωτοτύπων στην Ελλάδα.

«Ο στόχος του έργου είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να λυθεί επιτέλους αυτός ο Γόρδιος δεσμός διάρκειας 200 ετών», δηλώνει ο Roger Michel, διευθυντής του IDA.

«Όταν ο Κάρολος πάρει τον θρόνο, θα είναι δισέγγονος του Έλληνα βασιλιά. Θα ήθελα να δω ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών των οποίων οι ιστορίες είναι αλληλένδετες», προσθέτει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  το Μουσείο είναι επιφυλακτικό για αντίγραφα υψηλής ακρίβειας, καθώς κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να καταστήσει ακαταμάχητο το επιχείρημα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Unesco ζήτησε πέρυσι τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ τον Ιανουάριο οι Times δημοσίευσαν ένα άρθρο όπου τάσσονταν υπέρ του επαναπατρισμού τους. Η IDA έχει έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από την Αθήνα. Υπογραμμίζεται ότι η δουλειά των ψηφιακών αρχαιολόγων κράτησε χρόνια.

Ο Michel ανέφερε ότι έκαναν τις σαρώσεις «κατά τη διάρκεια πολλαπλών επισκέψεων» και δεν επέδειξαν μυστικοπάθεια, ενώ συνομίλησαν μέχρι και με το προσωπικό ασφαλείας.

Από την πλευρά του πάντως το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει  ότι δεν γνώριζε σχετικά: «Το μουσείο ανησύχησε πολύ όταν έμαθε ότι πραγματοποιήθηκε μια μη εξουσιοδοτημένη σάρωση», αναφέρει. «Οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα θα ήταν παραβίαση των κανονισμών των επισκεπτών μας», προσθέτει.

Όπως σημειώνεται, οι αρχαιολόγοι έκαναν χρήση του συστήματος λέιζερ Lidar, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση του πρόσφατα ανακαλυφθέντος ναυαγίου του πλοίου Endurance του Ernest Shackleton, ενώ με τη βοήθεια της φωτογραμμετρίας θα κατασκευάσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο.

Στη συνέχεια, ένα ρομπότ θα δημιουργήσει ένα αντίγραφο ενός μέρους των αντικειμένων, τα οποία η IDA ισχυρίζεται ότι θα είναι ακριβή, κατά χιλιοστό, και δεν θα μπορεί να τα διακρίνει κανείς με γυμνό μάτι. Σημειώνεται ότι έχουν κάνει επίσης ένα αντίγραφο της αψίδας στην Παλμύρα της Συρίας, που καταστράφηκε από το Isis.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το IDA σκοπεύει να προσφύγει νομικά κατά της άρνησης του Μουσείου να χορηγήσει την άδεια για σάρωση, εν μέρει «για λόγους  αρχής».

«Θα έχει ως στόχο να αποκτήσουμε την πρόσβαση που ζητήσαμε», εξηγεί ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν μερικές γωνίες που δεν μπορούμε να λάβουμε  από το έδαφος». Επισημαίνεται, τέλος, ότι τα Γλυπτά έχουν σαρωθεί στο παρελθόν για μελέτη, ανάλυση και εικονική κοινή χρήση, με το Βρετανικό Μουσείο να

διαβεβαιώνει ότι «πάντα εργαζόμαστε σκληρά για να ικανοποιήσουμε πολλά από αυτά τα αιτήματα και είναι σημαντικό για εμάς το καθένα από αυτά να υποστηρίζεται σωστά, ώστε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και ακαδημαϊκής πιστότητας».

ΠΗΓΗ: The Times του Λονδίνου (κείμενο Jack Blackburn) – British Museum worried about Elgin marbles replicas

Σμήνη πολεμικών αεροσκαφών να πετούν στους ελληνικούς ουρανούς και τανκς να παρελαύνουν έξω από το Κοινοβούλιο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: