Aναβάλλουν το ραντεβού για να μην κηρύξουν αδιέξοδο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

File photo: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Από βδομάδα σε βδομάδα το πάνε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προσπαθούν, όπως προκύπτει, να κερδίσουν χρόνο και να δώσουν παράταση στην ελπίδα για την πιθανή συνεργασία τους στις προεδρικές εκλογές.

Τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολα με τη διαδικασία αυτή τη στιγμή να είναι ουσιαστικά σε αδιέξοδο.

Επίσημα πάντως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί οτιδήποτε ούτε αυτή τη βδομάδα, καθώς ούτε από πλευράς ΑΚΕΛ, ούτε από πλευράς ΔΗΚΟ έχει οριστεί οποιαδήποτε συνεδρία κομματικού οργάνου. 

 Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες του “Φιλελεύθερου”,  ενώ είχε αρχικά προγραμματιστεί συνεδρία Πολιτικού Γραφείου για αύριο, τελικά αναβλήθηκε, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε και η όποια εξέλιξη από την τελευταία συνεδρία πριν από δέκα περίπου μέρες.

Αντίστοιχα και για το ΔΗΚΟ δεν θα συνεδριάσει η Γραμματεία του κόμματος, όπως είθισται να γίνεται κάθε Τρίτη απόγευμα, καθώς από τη μια δύο τουλάχιστον μέλη της Γραμματείας έχουν διαγνωστεί με Covid και δεν μπορούν να παραστούν στη συνεδρία, από την άλλη όμως στις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των Οικολόγων και οι πρόεδροι των δύο κομμάτων θα συνοδεύονται από μέλη της Γραμματείας τους. Πέραν όμως αυτών, ουσιαστικά δεν υπάρχει και οτιδήποτε νεότερο για να συζητήσουν από τα όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρία της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δέχθηκε χθες στα γραφεία της Εζεκία Παπαϊωάννου αντιπροσωπεια των Οικολόγων στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του ΕΛΑΜ).

Αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες, θα καθοριστεί συνάντηση και με την ΕΔΕΚ. Όπως πληροφορούμαστε στην Εζεκία Παπαϊωάννου θέλουν να ακούσουν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τις απόψεις τους γύρω από τις προεδρικές εκλογές και μετά να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει οτιδήποτε άλλο πέραν από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι. Αυτό το οποίο αφήνεται, ωστόσο, να αιωρείται, είναι ότι ενδεχομένως να γίνουν ξανά σκέψεις γύρω από το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου ή της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ως ύστατη προσπάθεια διάσωσης της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ.

Από την άλλη, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πλέον στο κόμμα της Αριστεράς κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για την επιλογή του υποψηφίου χωρίς τη συνεργασία του ΔΗΚΟ σε μία αυτόνομη πορεία προς τις προεδρικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, η επιλογή θα είναι η στήριξη μίας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, με τα σενάρια να είναι συγκεκριμένα. Αχιλλέας Δημητριάδης, Τάσος Χριστοφίδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Όλα αυτά, θα τεθούν ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, όποτε αυτό συνεδριάσει και το οποίο με τη σειρά του θα ετοιμάσει πρόταση για την Κεντρική Επιτροπή, για να ληφθούν αποφάσεις και ακολούθως να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος εσωκομματικού διαλόγου με τις κομματικές ομάδες βάσεις με ολοκλήρωση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές. Το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας είναι εντός της Άνοιξης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλείται. Άρα είτε με, είτε χωρίς το ΔΗΚΟ θα πρέπει τις επόμενες μέρες να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Στην περίπτωση του ΔΗΚΟ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος περιμένει ουσιαστικά να δει το ποια θα είναι η κατάληξη των επαφών με το ΑΚΕΛ και ακολούθως να θέσει στο τραπέζι τις οποιεσδήποτε εναλλακτικές επιλογές. Ουσιαστικά τα σενάρια δεν είναι πολλά: Είτε θα καταλήξουν στην αυτόνομη κάθοδο με υποψήφιο τον ίδιο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ είτε θα αποφασίσουν στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, για το οποίο υπάρχει τάση εντός του κόμματος. Και για τις δύο περιπτώσεις, εξετάζονται και τα αρνητικά και τα θετικά που θα μπορούν να προκύψουν, με στελέχη του κόμματος να τονίζουν πως το ιδανικό σενάριο ήταν και παραμένει ή συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Πρώτο ραντεβού ΑΚΕΛ – Οικολόγων

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν χθες ΑΚΕΛ και Οικολόγοι στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Η πρώτη συνάντηση ήταν διερευνητικού χαρακτήρα, με τα δύο κόμματα να κρατούν ανοικτή την πόρτα του διαλόγου με στόχο τη συνεργασία.

«Με χαρά δεχτήκαμε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος, τον φίλο Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, για να συζητήσουμε το θέμα των προεδρικών εκλογών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. «Θεωρούμε τους Οικολόγους φυσικό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε η αντιπολίτευση να ενώσει δυνάμεις έτσι ώστε να πετύχει τον τερματισμό της διακυβέρνησης του Συναγερμού, που έχει προκαλέσει τεράστια αδιέξοδα στον τόπο και να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή.

Συζητήσαμε διάφορα ζητήματα και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο έτσι ώστε να βρούμε κοινό έδαφος το οποίο εξ αντικειμένου πιστεύουμε ότι υπάρχει, για να πορευτούμε μαζί στην προσπάθεια να πετύχουμε τους εκλογικούς μας στόχους όπως τους έχω αναφέρει», κατέληξε.

«Προτεραιότητα η αντιπολίτευση»

Ο γγ του ΔΗΚΟ  Άθως Αντωνιάδης σε δηλώσεις του χθες στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha ανέφερε πως το κόμμα του παραμένει επί του παρόντος προσηλωμένο στον διάλογο με τα κόμματα που ανήκουν στην αντιπολίτευση, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερου, του ΑΚΕΛ. «Μπαίνουμε σε ένα δεύτερο γύρο επίσημων συζητήσεων θα έλεγα αυτή τη βδομάδα, με στόχο και σκοπό να μπορέσουμε να βρούμε τον κοινό υποψήφιο αλλά είναι και πολύ σημαντικό και το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο θέμα υποψηφίου. Το ΔΗΚΟ έβαλε δύο ονόματα, του προέδρου και της αναπληρώτριας, τα οποία θεωρούμε ικανά να παίξουν αυτό το ρόλο. Πρέπει σε κάποια στιγμή να μπούμε και στη συζήτηση με αυτούς που θα συνεργαστούμε είτε είναι κόμματα είτε υποψήφιοι ή και οργανωμένα σύνολα, σε σχέση με το πρόγραμμα. Η κοινωνία δεν θέλει όνομα, θέλει όραμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι εν απουσία συμφωνίας θα διεξαχθεί άλλος ένας γύρος διαλόγου. Όπως είπε, τα δύο κόμματα έχουν ορίσει χρονοδιαγράμματα και τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορούν ή όχι να συνεργαστούν.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Kύπρος: Ένας Ρώσος της λίστας κυρώσεων με κυπριακό διαβατήριο, η Κύπρος στηρίζει το διεθνές δίκαιο λέει ο Αναστασιάδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: