Τρομακτική προειδοποίηση του Μπλίνκεν: Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση προτού ξημερώσει…

Secretary of State Antony J. Blinken holds a joint press availability with Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba at the Department of State, in Washington, D.C., on February 22, 2022. State Department photo by Freddie Everett




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι αναμένει η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προτού τελειώσει η νύχτα.

Πρόσθεσε πάντως πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «αποτραπεί μείζων επίθεση».

Ο κ. Μπλίνκεν είπε πως όλα τα απαιτούμενα μέσα «μοιάζουν» πλέον να βρίσκονται εκεί όπου απαιτείται «προκειμένου η Ρωσία να εμπλακεί σε μείζονα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο.

Πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ώρα ή την τοποθεσία όπου θα εκτυλιχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο διάλογος του Αμερικανού υπουργού με τον δημοσιογράφο του NBC ακολουθεί:

NBC: Έχετε λόγους να πιστεύετε ότι πριν τελειώσει αυτή η νύχτα, οι ρωσικές δυνάμεις θα εμπλακούν σε κάτι που μοιάζει με πλήρη εισβολή στην Ουκρανία;

ΜΠΛΙΚΕΝ: Ναι. Δυστυχώς, η Ρωσία έχει τοποθετήσει τις δυνάμεις της στο τελευταίο σημείο ετοιμότητας πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας – προς τα βόρεια, προς τα ανατολικά, προς τα νότια. Όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για να εμπλακεί η Ρωσία σε μια μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας.

NBC: Για να είμαι σαφής, πιστεύετε ότι απόψε αυτό θα μπορούσε να συμβεί ή θα συμβεί;

ΜΠΛΙΝΚΕΝ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να βάλω ημερομηνία ή ακριβή ώρα, αλλά όλα είναι στη θέση τους για να προχωρήσει η Ρωσία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει νέα κατεπείγουσα συνεδρίαση για την κρίση στην οποία αναμετρώνται η Ρωσία και η Ουκρανία, τη δεύτερη σε τρεις ημέρες, «λόγω των στρατιωτικών εξελίξεων» επί του πεδίου, ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση, που ζητήθηκε το βράδυ χθες Τετάρτη από το Κίεβο, κάτι που υιοθετήθηκε από δυτικά κράτη-μέλη του ΣΑ, προγραμματίζεται να αρχίσει στις 21:30 (ώρα Νέας Υόρκης· 04:30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο Σεργκίι Κίσλιτσια, υπογραμμίζει την «άμεση απειλή ρωσικής επίθεσης» και υπενθυμίζει ότι οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν χθες «στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία».

Ο διπλωμάτης ζητεί η Ουκρανία να εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση και να ενημερώσει για την κατάσταση τα κράτη μέλη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως και στην πρώτη έκτακτη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, θα προεδρεύσει η Ρωσία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο. Η επιστολή του κ. Κίσλιτσια απευθύνθηκε στον ρώσο ομόλογό του, τον Βασίλι Νεμπένζια.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Λος Άντζελες, United States

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: