Σκεπτικισμός για τις προθέσεις του Πούτιν: Ρωσική “Πύρρειος νίκη” σε περίπτωση μιας αποκλιμάκωσης…

People take part in a protest ‘Putin, hands off the Ukraine!’ at the monument on Solidarity Square in Gdansk, Poland, 16 February 2022. EPA, PIOTR WITTMAN




Την επιφυλακτικότητα της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη ρωσική χειρονομία μερικής αποχώρησης στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, απηχεί το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Η εκτίμηση της εφημερίδας είναι ότι εάν η Ουκρανία πειστεί τελικά να βάλει ‘στον πάγο’ το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) θα έχει πράγματι κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος όσων ήθελε χωρίς να χρειαστεί να υποστεί δυσβάσταχτες κυρώσεις ή να πρέπει να θυσιάσει ζωές Ρώσων στρατιωτών.

Ωστόσο, προειδοποιεί η εφημερίδα, θα πρόκειται τελικά για μια ‘Πύρρειο νίκη’ γι’ αυτόν, καθώς θα κληθεί να καταβάλει ένα ποικιλόμορφο τίμημα.

Η εφημερίδα θεωρεί κάθε άλλο παρά τυχαίο ότι η ανακοίνωση περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων συνέπεσε με την επίσκεψη στη Μόσχα του Όλαφ Σολτς (OScholz), ο οποίος ήταν εμφανώς πιο διστακτικός από άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ να απειλήσει τη Ρωσία με κυρώσεις ή να στείλει έκτακτη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Εάν ο Scholz μπορούσε να πειστεί ότι είχε πετύχει μια ουσιαστική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, παρατηρεί η εφημερίδα, θα ήταν μάλλον απρόθυμος να μπλοκάρει το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.  

Υπό αυτή την έννοια, η εφημερίδα υπονοεί ότι η εν λόγω ανακοίνωση δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που θα μπορούσε να δώσει στον Putin πολλά από αυτά που ήθελε προτού αρχίσει να αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε ιστορική κλίμακα.

Εκτιμάται ακόμη ότι ο Putin δεν έχει πραγματική ανάγκη για να προχωρήσει στην αναγνώριση των επαρχιών Luhansk και Donetsk ως ανεξάρτητων κρατών, μια κίνηση που θα έδινε ένα πρόσχημα στη Ρωσία να προστρέξει όποτε «προσκαλούνταν».

Και τούτο, διότι οι επαρχίες αυτές εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό ως πηγή ανεπίλυτων εντάσεων, όπως ακριβώς οι παγιωμένες συγκρούσεις για αποσχισμένα εδάφη στη Γεωργία και τη Μολδαβία χρησιμεύουν στην αποσταθεροποίηση των άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η Μόσχα μπορεί να επιμένει ότι είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Minsk για το μέλλον των επαρχιών εντός της Ουκρανίας, ενώ θα κατηγορεί το Κίεβο για την άρνηση να τους παραχωρήσει πλήρη αυτονομία.

Επισημαίνεται ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να απορροφήσει και να πληρώσει για αυτές τις κατεστραμμένες επαρχίες, καθώς θα ήταν πολύ πιο χρήσιμες ως λόγος για να μην γίνει ποτέ αποδεκτή στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία με το αιτιολογικό των συνεχιζόμενων εδαφικών διαμαχών, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα θα παρέμεναν ακριβώς δίπλα ​​από τα σύνορα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η διαμάχη θα συνεχίζεται.

Ωστόσο, η εφημερίδα προειδοποιεί ότι μια αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα αποτελούσε τίποτα περισσότερο από μια ‘Πύρρειο νίκη’ για το Ρώσο πρόεδρο, στο βαθμό που με τις πράξεις του έδωσε στο ΝΑΤΟ την ενότητα, τη συνοχή και την αίσθηση του σκοπού που αναζητούσε εδώ και καιρό, ενώ και οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ξανά τον ηγετικό τους ρόλο.

Επιπλέον, ο Putin βιώνει μια μη αναστρέψιμη απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των γειτόνων της Ρωσίας, καθώς  το  αλυτρωτικό του όραμα για τη Ρωσία ως κυρίαρχη δύναμη έχει προκαλέσει ευρεία καχυποψία.

Η επιστροφή της Ουκρανίας υπό πίεση μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί δαπανηρή, συνοψίζει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: The Times (κύριο άρθρο) – The Times view on Putins Ukraine gambitBack to Barracks?

Οριστικό: Η (όποια) προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: