Συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το Ουκρανικό: Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη συνεδρίαση Μαρτίου

FILE PHOTO: Το κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. EPA, RONALD WITTEK




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο θα λάβει υπόψη και τις γεωπολιτικές εντάσεις, δήλωσε ο Φίλιπ Λέιν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξη στην Algemeine Zeitung, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο κ. Λέιν είπε πως  η συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ πριν από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτιο περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο.

«Αυτές δεν έχουν μόνο επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και του αερίου, αλλά επίσης και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και του εμπορίου και λοιπά» ανέφερε, για να προσθέσει πως ως προς τον πληθωρισμό, δεν πρόκειται μόνο για μια μηχανική επίδραση από τις τιμές των εμπορευμάτων αλλά πρέπει να περιληφθούν και οι μακροοικονομικές επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Λέιν υπενθύμισε ακόμη ότι η ΕΚΤ κατά τη συνεδρία του Φεβρουαρίου είχε γνωστοποιήσει ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ρίσκου αυτή τη στιγμή».

Σε παρατήρηση ότι επικριτές της ΕΚΤ λένε ότι η τράπεζα δεν θα τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων γιατί αυτό θα ωθήσει ανοδικά το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών, οδηγώντας σε κερματισμό στην αγορά κρατικών ομολόγων, ο κ. Λέιν είπε πως η νομισματική πολιτική καθοδηγείται από τους όρους εντολής της ΕΚΤ.

«Αν ο πληθωρισμός κινηθεί προς τον στόχο μας τότε θα τερματίσουμε σταδιακά την ποσοτική χαλάρωση», είπε, υπενθυμίζοντας πως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων λόγω της πανδημίας (PEPP) δημιούργησε αρκετή ευελιξία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής δουλεύει, προκειμένου η επιτοκιακή πολιτική δεν θα επηρεαστεί από τον κερματισμό στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και κατά συνέπεια ισχυρή απόκλιση στις χρηματοδοτικές συνθήκες μεταξύ των κρατών – μελών», είπε, υπενθυμίζοντας πως κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι, εφόσον χρειαστεί, θα είναι ευέλικτη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ

Πως θα προστατευθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ουκρανική κρίση: Συνεδριάζει στο Παρίσι το Eurogroup

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: