Παράταση έως τα τέλη καλοκαιριού η ναυμαχία για τις κορβέτες: Aλλά στην λογική «κάντο όπως με τα Rafale»

FILE PHOTO: Εν αναμονή βρίσκονται στο Πολεμικό Ναυτικό, λόγω των απειλών της Τουρκίας. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αυτό που πολλές φορές έχει ακουστεί από στρατιωτικές πηγές, έλεγε «κάντο όπως με τα Rafale» και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί με τις κορβέτες, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τα οικονομικά δεδομένα πλέον, δεν αλλάζουν ούτε καν μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα και η οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Και μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε ελαφρώς «κράτει» στις μηχανές για το επόμενο μεγάλο project που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό.

Μόλις πριν επτά ημέρας εδώ από την σελίδα μας γράφαμε πως εκτός από την επιχειρησιακή αξιολόγηση, τον γρίφο των ναυπηγείων με το ομιχλώδες τοπίο (σ.σ. και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εστίασε σ’ ένα ναυπηγείο αυτό του Σκαραμαγκά), τις πολιτικές πιέσεις που ασκούν οι μνηστήρες και τώρα θα βρουν έδαφος για μεγαλύτερη πίεση, ο περαιτέρω εξοπλισμός του Πολεμικού Ναυτικού, όπως π.χ. οι κορβέτες δεν είναι θέμα ασύνδετο με τις εξελίξεις στην οικονομία καθώς οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων εγγράφονται στον πολυετή προϋπολογισμό της χώρας, στο σκέλος των δημοσίων δαπανών την στιγμή της παραλαβής. Τα πιο πάνω είναι γεγονότα, σκέψεις, δεδομένα που έχουν συζητηθεί πολλές φορές στα Επιτελεία.

  • Η συγκυρία μάλιστα είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μέσα στο 2022 και εν μέσω της πληθωριστικής κρίσης, θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει η χώρα τα επόμενα χρόνια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσπάθεια που ξεκίνησε και αφορά την επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας…

Η κυβέρνηση καλείται κάθε μέρα να διαχειριστεί όλα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη κι αυτά δεν είναι μόνο οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος στη Βουλή, από τις εισηγήσεις του ναυτικού Επιτελείου, ότι δεν αρκούν μόνο οι τρεις Belh@rra, οι τορπίλες βαρέως τύπου για τα 214 και τα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo, αλλά απαιτούνται και άλλα νέα πολεμικά πλοία για τον γερασμένο στόλο.

«Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 ακόμα νέα, μικρότερα, πλοία επιφανείας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Πρόκειται με άλλα λόγια, και σε αντίθεση με αυτά τα οποία άκουσα κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτό δεν αποκλείεται να σημαίνει πως οι αποφάσεις για τις κορβέτες τελικά δεν θα κλειδώσουν το πρώτο τετράμηνο του έτους όπως υπολογίζονταν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ναυτικό Επιτελείο.

Μπορεί η επερχόμενη άφιξη του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ να θεωρήθηκε από πολλούς μια εμβληματική ευκαιρία να μπουν οι τελικές υπογραφές για τις φρεγάτες FDI HN και ίσως πάνω από το deck, με φόντο το Φάληρο και τα Rafale M του Marine Nationale να γίνονταν και το επόμενο βήμα αν κι εφόσον η πλάστιγγα έγερνε εκ νέου προς την Γαλλία και τις Gowind, όμως η κυβέρνηση έχει μπροστά της να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και την ακρίβεια σε όλα τα μέτωπα.

Όπως με τα Rafale;

Η φράση από την ομιλία του πρωθυπουργού «Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», ουσιαστικά παραπέμπει σε μια ακόμη κυβερνητική ανακοίνωση δια βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως είχε γίνει δηλαδή με τα πρώτα 18 Rafale αλλά και τα +6 που πλέον ψηφίστηκαν και αυτά από την ολομέλεια της Βουλής.

  • Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο πως δίνει έδαφος στους «μνηστήρες» να συνεχίσουν τη ναυμαχία για τα περίπου 2 δις του ΠΝ- και τα βάζουμε σχεδόν όλα τα λεφτά του «κουμπαρά» διότι το ΠΝ θέλει καινούρια πλοία κι όχι εκσυγχρονισμό μέσης ζωής φρεγατών που έχουν ξεπεράσει τα 30 χρόνια, άρα μόνο «μέσης ζωής» δεν είναι αυτός ο εκσυγχρονισμός και αυτό επαναλαμβάνεται διαρκώς στις ναυτικές κι όχι μόνο συσκέψεις- επιπλέον αφήνει χρόνο στις εταιρείες που θέλουν, να καταθέσουν νεότερες βελτιωμένες προτάσεις, αλλά και να εμφανιστούν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι του ναυπηγικού τομέα.

«Με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας», οκτώ λέξεις ήταν αρκετές δια στόματος του πρωθυπουργού να δείξει προς όλους και ν’ ακούσουν οι πάντες πως το Πολεμικό Ναυτικό και οι αποφάσεις των Ναυάρχων είναι εκείνες που ακούει ο πρόεδρος της κυβέρνησης για τα σύγχρονα «ξύλινα τείχη» που απαιτούνται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Να θυμίσουμε πως λίγο πριν την ανακοίνωση για τις τρεις Belh@rra στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη ήταν κλειστή και για λίγους, ανάμεσα σε αυτούς ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης που είχε αναλύσει- πείσει για τους λόγους που το νήμα των φρεγατών βάσει της επιχειρησιακής αξιολόγησης έκοψαν οι τρεις Belh@rra

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δυο ΝΑΙ κι ένα ΟΧΙ στα game changer όπλα από τον ΣΥΡΙΖΑ: Iκανοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό για φρεγάτες και τορπίλες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: