Όταν η Τζένιφερ Ψάκι χόρευε γύρω από τις λέξεις για τον αγωγό Nord Stream II: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

White House Press Secretary Jen Psaki speaks at a daily press briefing at the White House in Washington, DC, USA, 08 February 2022. EPA, Yuri Gripas / POOL




Ξαφνικά υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τον αγωγό Nord Stream II, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία… Το ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο για τον συγκεκριμένο αγωγό.

Είναι πέραν από βέβαιο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος το έπαιξε …Πλανητάρχης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, και ο Γερμανός Καγκελάριος έδειξε μία φιλική διάθεση μη θέλοντας να δημοσιοποιηθούν οι διαφορές που συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, μετά και τη συνάντηση του Λευκού Οίκου, όπου ο Γερμανός Καγκελάριος έδειχνε μία ευθυγράμμιση με τον Αμερικανό πρόεδρο για το θέμα της Ουκρανίας, όχι όμως για τον αγωγό:

Το θέμα αναδείχθηκε και στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου και η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζένιφερ Ψάκι χόρευε γύρω από τις λέξεις, όταν της ζητήθηκε να απαντήσει στο βασικό πλέον ερώτημα γιατί σε τρεις περιπτώσεις ο Καγκελάριος της Γερμανίας δεν ανέφερε καν το όνομα του αγωγού.

Ιδιαίτερα όταν ο κ. Μπάιντεν βγήκε μπροστά, με πολύ ισχυρό τρόπο, και είπε ότι δεν θα λειτουργήσει ο αγωγός. Ένας αγωγός για τον οποίο η Αμερική δεν ξόδεψε ούτε ένα δολάριο και αφορά δύο άλλες χώρες, τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Κια πραγματικά είναι …”καουμπόικη” ενέργεια να απαιτείς να μην λειτουργήσει ένα έργο, το οποίο μία σύμμαχος χώρα θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανλια, αλλά η Ρωσία, την οποία οι Αμερικανοί βρίσκουν παντού. Και στα Βαλκάνια… Αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία…

Ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Μπάιντεν θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ευγενικός, έχοντας απέναντι του ένα χαμηλών τόνων πολιτικό, τον κ. Σολτς.

Ο Καγκελάριος προσπάθησε στη διάρκεια της συνέντευξης να δείξει ένα ενωτικό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα και οι δηλώσεις του για το ουκρανικό θεωρήθηκαν εξαιρετικές από τον Λευκό Οίκο.

Ακριβώς επειδή οι δηλώσεις του ήταν πολύ θετικές θεωρήθηκε ότι υπήρξε και ενιαία γραμμή για τον αγωγό. Αλλά 24 ώρες μετά την αναχώρηση του, φαίνεται ότι τα πράγματα, για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι όπως φάνηκαν αρχικά.

Ο κ. Σολτς, πάντως, δεσμεύθηκε απόλυτα για τις κυρώσεις στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Αλλά, όπως είπαμε, υπάρχει και το θέμα του αγωγού, που θα προκύψει ως πρόβλημα αργότερα, αν και αυτή τη στιγμή, με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, δεν λειτουργεί.

Η κ. Ψάκι ήταν πάντως απόλυτη ότι ήμασταν πολύ σαφείς ιδιωτικά, όπως ήμασταν και δημόσια, για το γεγονός ότι δεν θα λειτουργήσει ο αγωγός σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας.

Αλλά δεν μπόρεσε να δώσει μία λογική εξήγηση γιατί ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε στο θέμα και γιατί δεν απάντησε στην πρόκληση του κ. Μπάιντεν.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε μία είδηση με μεγάλη σημασία, έστω και αν δεν χαρακτηρίζεται έτσι αυτή τη στιγμή: Οι Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στην Πολωνία προετοιμάζονται για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες που ενδέχεται να φύγουν από την Ουκρανία, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο είπαν ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα μπουν στην Ουκρανία για να απομακρύνουν τους Αμερικανούς πολίτες αλλά θα οργανώσουν προσωρινές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους στην Πολωνία, αν χρειαστεί.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΗΠΑ και Ρωσία στο “σημείο μηδέν” για την Ουκρανία: Ο Nord Stream θα πεθάνει είπε ο Μπάιντεν στον εμβρόντητο Σολτς… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: