Ο Πούτιν έτοιμος να πατήσει το κουμπί του μεγαλύτερου πολέμου από το 1945: Οι ΗΠΑ προβλέπουν όλες τις κινήσεις του και γι’ αυτό έχει “τρελαθεί”…

White House Press Secretary Jen Psaki holds a news conference during which she faced questions on the US response to Russia and the situation in Ukraine, in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, USA, 23 February 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS




H αξιολόγησή του Πενταγώνου, θεωρείται η πιο τρομακτική που έγινε από την αρχή της ουκρανικής κρίσης υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times: Αναφέρει ότι το 80 και πλέον τοις εκατό των 190.000 Ρώσων στρατιωτών και των αυτονομιστών που τους υποστηρίζουν βρίσκονται σε θέσεις μάχης, στην Ουκρανία ή πολύ κοντά στην Ουκρανία.

Όλοι οι αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος σε ενημερώσεις, αναφέρουν ότι επίκεται μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

«Είναι έτοιμοι να φύγουν» (εννοεί από τις θέσεις τους), είπε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι Ρώσοι «θα μπορούσαν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, έχοντας στη διάθεση τους «μια σημαντική στρατιωτική δύναμη».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι αυτονομιστές ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν τη «βοήθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόκρουση της επιθετικότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε τέτοια επιθετικότητα και δεν προγραμματίζεται καμία τέτοια επιθετικότητα. Είναι φανερό ότι αυτό είναι το «πρόσχημα» και η ψεύτικη δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσει για την εισβολή ο κ. Πούτιν.

Η ρωσική κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί, χωρίς στοιχεία, ότι η Ουκρανία διενεργεί «γενοκτονία» κατά των Ρωσόφωνων και αποτελεί απειλή για την περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση του Πούτιν στη Μόσχα σχεδιάζει μια επιχείρηση «ψευδής σημαία», μια επινοημένη επίθεση από την Ουκρανία για να δικαιολογήσει μια ρωσική εισβολή.

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει γενικά τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι όλες οι δυνάμεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν να συγκεντρώσει η Μόσχα στην κρίση της Ουκρανίας είναι τώρα σε θέσεις μάχης, τοποθετημένες σε 3 έως 30 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα, και στην ανατολική Ουκρανία, που κατέχει ο ρωσικός στρατός.

Ο αξιωματούχος είπε ότι εναπόκειται στον κ. Πούτιν να δώσει την τελική εντολή και να εξαπολύσει την επίθεση.

Μεταξύ των στρατιωτικών επιλογών που έχει ο κ. Πούτιν είναι μια επίθεση σε περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο που διεκδικούν οι αυτονομιστές, ή μια πολύ ευρύτερη, πανεθνική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία θα πυροδοτούσε τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται εδώ και μήνες για μια τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση και τώρα είναι σε θέση να την πραγματοποιήσουν. Αυτή η επίθεση πιθανότατα θα περιλάμβανε πυραυλικές επιθέσεις, αεροπορικές επιδρομές, επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, μια αμφίβια επίθεση και χερσαία στρατεύματα. Η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, είπε ο αξιωματούχος.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε την εκτίμηση του κ. Μπάιντεν ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει εισβολή στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό ή την τοποθεσία των στρατευμάτων στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε όσα είπε ο κ. Μπλίνκεν στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι:

“Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν σε όλη την Ουκρανία. Οι επικοινωνίες θα διακοπούν. Οι κυβερνοεπιθέσεις θα κλείσουν βασικούς ουκρανικούς θεσμούς”.

«Μετά από αυτό, ρωσικά τανκς και στρατιώτες θα προχωρήσουν σε βασικούς στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί σε λεπτομερή σχέδια».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε τέλος ότι:

«Ελπίζω, όλοι ελπίζουμε ότι κάνουμε λάθος σε αυτό. Αλλά κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι είναι έτοιμος να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία και αυτή τη φορά με μια σημαντική στρατιωτική δύναμη».

H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε ότι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν εξεπλάγη από τον όγκο πληροφοριών που είχαν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ σχετικά με την απειλή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διαθέτει και πολλές άλλες πληροφορίες που δεν έχει δημοσιοποιήσει.

Η κ. Ψάκι πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν επίσης δεν περίμενε ότι η παγκόσμια κοινότητα θα ήταν τόσο ενωμένη στην απάντησή της για την εισβολή στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι [ο Πούτιν] αυτοσχεδιάζει, προσαρμόζεται και πρέπει να ανταποκριθεί και να προσαρμόσει τις δικές του ενέργειες όπως εμείς απαντάμε σε αυτόν», είπε ο Ψάκι.

Ο Ψάκι προειδοποίησε ότι ενώ ο Πούτιν έκανε αλλαγές στη στρατηγική του, η Ρωσία συνέχισε να βρίσκεται σε «θέση επίθεσης» και είπε ότι η Μόσχα παραμένει «ικανή να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή».

  • Φωτογραφίες δείχνουν νέα ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα (Maxar)

Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες Τετάρτη δείχνουν νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη δυτική Ρωσία, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας και μικρότερη των 80 χιλιομέτρων από το Χάρκοβο, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies.

Οι εικόνες φέρονται να δείχνουν ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων που περιλαμβάνουν μονάδες πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Το πρακτορείο Reuters, που μεταδίδει τις πληροφορίες για τις δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να τις επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: