Μυρίζει μπαρούτι στην ανατολική Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη, πρωτοφανείς βομβαρδισμοί, εκκένωση πληθυσμού προς Ρωσία [βίντεο]

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανική αστυνομία και δείχνει τα αποτελέσματα των ισχυρών βομβαρδισμών σε χωριό κοντά στο ελεγχόμενο από τους φιλορώσους αυτονομιστές Ντομπάς της ανατολικής Ουκρανίας. EPA/UKRAINE NAT. POLICE PRESS SERV. / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το απόγευμα στο Ντονέτσκ κοντά σε κυβερνητικό κτήριο των αυτονομιστών, στο Ντονμπάς, την περιοχή των ρωσόφωνων αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία.

Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti και στη συνέχεια τόσο το Reuters όσο και τα ρωσικά TASS και Sputnik. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για νέους βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ.

Οι αυτονομιστικές αρχές της αυτοανακηρυχθείσας “δημοκρατίας του Ντονέτσκ” ανακοίνωσαν ότι ένα αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο. Ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές.

Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των αμάχων προς την Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Παράλληλα, ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ηχούν σειρήνες πολέμου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ενώ και οι ανταποκριτές δυτικών Μέσων (BBC) μιλούσαν για τα πιο έντονα πυρά που έχουν ακουστεί στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με τα λεωφορεία στα οποία επιβιβάζονταν οι άμαχοι για να μεταφερθούν στη Ρωσία.

 

«Σήμερα οργανώνεται κεντρικά η μαζική αναχώρηση του πληθυσμού προς την Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να αναχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Ντένις Πουτσίλιν σε βίντεο που μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα δώσει πολύ σύντομα την διαταγή για επίθεση και για την εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ», είπε.

Μετά τον Πουτσίλιν, και ο ηγέτης της αυτονομιστικής «δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πσέτσνικ, κάλεσε τους κατοίκους της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευθυνθούν προς την Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Reuters, έδωσε εντολή να στηθούν κέντρα υποδοχής για τους προερχόμενους από την ανατολική Ουκρανία αμάχους, ενώ παράλληλα κάλεσε και τον αρμόδιο Ρώσο υπουργό που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης να μεταβεί στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα πάντως ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην επονομαζόμενη «λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ». Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα, ο Πεσκόφ είχε πει: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες».

Με πληροφορίες από TASS, Sputnik, Reuters

Νομιμοποίηση της απόσχισης του Ντονμπάς ζητεί από το Κίεβο ο Πούτιν: Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: