Λίντσεϊ Τζακομπέλις, Ολυμπιονίκης μετά από 16 χρόνια: Η επιμονή και η υπομονή τελικώς δικαιώνονται

Photo Η χρυσή Ολυμπιονίκης Jacobellis EPA/VASSIL DONEV




Η υπομονή και η επιμονή δικαιώνονται, σύμφωνα με έναν άγραφο νόμο του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα, της ζωής.

Και η άποψη αυτή, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της Λίντσεϊ Τζακομπέλις, η οποία περίμενε 16 (!) χρόνια για να κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Η 36χρονη Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης κυριάρχησε στο Snowboard Cross της κορυφαίας διοργάνωσης, που διεξάγεται στο Πεκίνο, ενώ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο, ήταν δεύτερη. Πριν από 16 χρόνια, λοιπόν, η Τζακομπέλις είχε την ευκαιρία ν΄ ανεβεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στην πόλη του ιταλικού βορρά, σ΄ ένα αγώνισμα που πρωτοεμφανίσθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα εκείνη την χρονιά. Ομως στον τελικό, κι ενώ προηγείτο των αντιπάλων της, ούσα το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, επιχείρησε στο προτελευταίο άλμα της, ένα επισφαλές κι επικίνδυνο άλμα, με αποτέλεσμα να έχει πτώση και το χρυσό μετάλλιο να… περάσει στην Ελβετίδα Τάνια Φρίντεν.

Εκτοτε, η Τζακομπέλις συνέχισε να συγκεντρώνει νίκες σε Παγκόσμιο Κύπελλο (31 συνολικά) και παγκόσμιους τίτλους (2007, 2011, 2015, 2017 εκτός από το 2005), αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στο Ολυμπιακό βάθρο, παρά την συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ (2010), στο Σότσι (2014), αλλά και στην Πιονγκτσάνγκ (2018).

Στον αγώνα του Πεκίνου, η Αμερικανίδα ήταν στην 5η θέση μετά τον προκριματικό και πέρασε τους τρεις γύρους του αγωνίσματος χωρίς κανένα πρόβλημα, για να βρεθεί στον τελικό. Εκεί, όπου άφησε στην δεύτερη θέση την Γαλλίδα Κλοέ Τρεσπές και στην τρίτη θέση, την Καναδή Μεριέτα Οντίν.

Η απουσία των δύο ισχυρών φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, της Βρετανίδας Σάρλοτ Μπανκς και της Ιταλίδας Μικέλα Μοϊόλι, διευκόλυνε το έργο της Τζακομπέλι, η οποία κατάφερε να αντισταθεί στην πίεση της Τρεσπές στο τελευταίο τρίτο του αγώνα και να δηλώσει εμφανώς ικανοποιημένη:

«Μάλλον θα είχα εγκαταλείψει το άθλημα εκείνη την εποχή (σ.σ. το 2006), εάν είχα πάρει τον τίτλο. Επειδή δεν διασκέδαζα πια και επειδή υπήρχε μεγάλη πίεση, για να γίνω το χρυσό κορίτσι. Είναι πολύ δύσκολο για μια νεαρή αθλήτρια, να έχει όλη αυτήν την πίεση στους ώμους της»…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Τσιτσιπάς πέρασε τον “σκόπελο” Φοκίνα με 2-1 σετ, στο Τουρνουά Ρότερνταμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: