Η Ελλάδα είναι το νέο “Νούμερο Ένα” του ΝΑΤΟ: Καμία άλλη χώρα δεν ξοδεύει τόσα χρήματα για την άμυνα

File Photo Από παλαιότερη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) (Δ), στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR




Σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα – Το νέο “Νούμερο Ένα” του ΝΑΤΟ», η δημοσιογράφος Carolina Drüten γράφει στην εφημερίδα Welt, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Στον υπότιτλο σημειώνει: «Καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν ξοδεύει τόσα χρήματα για την άμυνα σε σχέση με το ΑΕΠ της όσο η Ελλάδα. Ακόμη και τη στρατιωτική υπερδύναμη ΗΠΑ ξεπέρασε πλέον η Αθήνα. Παρά τις περικοπές σε άλλους τομείς, οι πολίτες της χώρας στηρίζουν τη συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό οφείλεται στη σύγκρουση με τον μεγάλο γείτονα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σε στόχο 2% του ΑΕΠ τους σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες. Τόσο πρέπει να δαπανούν τα κράτη-μέλη για την Άμυνά τους. Η Γερμανία βρίσκεται αισθητά πιο κάτω, κάτι που έδινε την ευκαιρία στον Donald Trump να επικρίνει τακτικά το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα μόνες στην κορυφή.

Όμως τον περασμένο χρόνο η στρατιωτική υπερδύναμη ξεπεράστηκε. Πλέον προηγείται η Ελλάδα, μια χώρα της οποίας οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται στο 3,8% του ΑΕΠ -σχεδόν διπλάσιο από το συμφωνημένο στόχο του ΝΑΤΟ. Είναι πολλά χρήματα για μια χώρα που πλήττεται από χρόνια λιτότητα λόγω της οικονομικής κρίσης.

  • Ο λόγος γι’ αυτό έγκειται στη Γεωγραφία, ή όπως το έθεσε ο συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο πριν από δύο χρόνια: «Επειδή γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία».

Η Άγκυρα και η Αθήνα -και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ- βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αντιπαλότητα μεταξύ των χωρών δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το καινούριο, αλλά το καλοκαίρι του 2020 σχεδόν κατέληξε σε πόλεμο.

Η Ελλάδα βλέπει την Τουρκία ως στρατιωτική απειλή.Εκείνη την περίοδο, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν επί μήνες αντιμέτωπα το ένα με το άλλο. Κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων σημειώθηκε μάλιστα και σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού πολεμικού πλοίου. Η Αθήνα και η κυπριακή κυβέρνηση κατηγόρησαν την Άγκυρα για παράνομη έρευνα για φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές τους.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε ότι τα ύδατα ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και ότι αυτό μάλιστα ισχύει και για θαλάσσιες περιοχές στα ανοικτά νησιών, όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Η Άγκυρα ασκεί κριτική και στη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών. Το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχο. Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron κατηγόρησε την Τουρκία ενώπιον των εταίρων τους στο ΝΑΤΟ για «πολεμική συμπεριφορά» προς εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, ο Μητσοτάκης παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2020 τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, αυτός περιελάμβανε προγραμματισμένες αμυντικές δαπάνες ύψους 2,5 δις Ευρώ -πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές του 2020. Φέτος αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν στα 3,36 δις Ευρώ.

Η Ελλάδα αναζητεί επίσης την υποστήριξη των συμμάχων της. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύναψε στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία για στενότερη συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Επιπλέον, η Ελλάδα παρήγγειλε συνολικά 24 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τα πρώτα έξι αεροπλάνα έφτασαν στην Αθήνα τον Ιανουάριο και τα υποδέχθηκε σε εορταστική ατμόσφαιρα ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Μόλις την Τρίτη το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία 3 δις Ευρώ για τρεις νέες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις επενδύσεις στο Στρατό της χώρας, παρόλο που τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν συνεπεία της οικονομικής κρίσης έχουν αποδυναμώσει το σύστημα Υγείας. «Αυτό οφείλεται στην αίσθηση οξεία απειλής από τη γείτονά μας Τουρκία», δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής και ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Στην Ελλάδα σχεδόν τα πάντα αντιμετωπίζονται μέσα από αυτό το πρίσμα, προσθέτει.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ακόμη και ο Trump επαίνεσε τις σχετικά υψηλές στρατιωτικές δαπάνες της Αθήνας. Κατά τα λοιπά, άσκησε τεράστια πίεση στο ΝΑΤΟ, καθώς πολλές άλλες χώρες δεν πετύχαιναν το στόχο του 2%. Ο διάδοχός του, Joe Biden, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αμερικής στη Συμμαχία -αν και εξακολουθεί να υπάρχει μια ανισορροπία εξαιτίας των πιο απρόθυμων να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες μελών.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, στις λίγες χώρες που πετυχαίνουν τον στόχο συγκαταλέγονται οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία καθώς και η Πολωνία και η Ρουμανία, γεγονός που σχετίζεται με την απειλή της επέκτασης ισχύος της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κροατία πετυχαίνουν επίσης τον στόχο του 2% -και φυσικά η Ελλάδα.

Ο Ιωακειμίδης θεωρεί «λυπηρό» το γεγονός ότι η Αθήνα ξοδεύει τόσα πολλά για την Άμυνα, αλλά πιστεύει ότι είναι απαραίτητο υπό τις περιστάσεις.

«Γι’ αυτό και θα πρέπει να αλλάξουμε τις ισορροπίες», λέει. Με άλλα λόγια: Επίλυση της σύγκρουσης με την Τουρκία. Οι εντάσεις στη Μεσόγειο έχουν εκτονωθεί μετά το 2020 και οι χώρες έχουν επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο Ιωακειμίδης δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στο άμεσο μέλλον. Εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα το 2023. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η προεκλογική εκστρατεία θα δυσκολέψει την επίτευξη συμβιβασμού.

Για την περίοδο μετά το 2023 ελπίζει σε λύση, την οποία όμως θα πρέπει να στηρίξουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καμία εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, ο Ιωακειμίδης προτείνει έναν μηχανισμό επίλυσης συγκρούσεων εντός του ΝΑΤΟ. «Είναι παράλογο να μπορεί το ΝΑΤΟ να προστατεύει τα μέλη του από εξωτερικές, αλλά όχι από εσωτερικές απειλές».

ΠΗΓΗ: Δημοσιογράφος Carolina Drüten, Welt

Μέσω Κύπρου οι ηγεμονικές επιδιώξεις του Ερντογάν: Δεν τον εμπιστεύονται αλλα κρατούν επαφή μαζί του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: