Η Αμερική κατέθεσε ισχυρότατο σχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Βέβαιο ότι θα θέσει βέτο η Ρωσία

UK Ambassador to the United Nations Barbara Woodward (L) addresses an emergency meeting next to US Ambassador to the United Nations Linda Thomas-Greenfield (R) on the situation between Ukraine and Russia in the United Nations Security Council chamber at the United Nations headquarters in New York, New York, USA, 23 February 2022. EPA, JASON SZENES




Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αξιώνει η Μόσχα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της.

Το κείμενο αυτό, που παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ή με άλλα λόγια επιτρέπει την καταφυγή στη χρήση βίας για την εφαρμογή του, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία με δεδομένο το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως κράτος-μόνιμο μέλος του.

Για την Ουάσινγκτον μολαταύτα, η χρήση του ρωσικού βέτο θα επεδείκνυε την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

  • Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες Πέμπτη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να επιβάλουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το DPA
Νέα Υόρκη, United Nations – Κίεβο, Ukraine

Ο τελικός στόχος του Πούτιν είναι το Κίεβο: Η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι η Ρωσία προελαύνει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: